De laatste tijd lukt het mij beter om afleiding de baas te zijn en zelfs nu en dan te hyperfocussen. Dat komt door een boek, maar ook door een paar wijze lessen die ik onlangs leerde en die mij helpen op weg naar minder afleiding.
Wat is hyperfocus? Dat betekent dat je je aandacht op één ding richt, zonder te worden afgeleid. In deze wereld van notificaties en kantoortuinen een behoorlijke uitdaging. Helemaal als je zo’n dromer bent als ik. Maar hé, het gaat de goede kant op door een aantal inzichten die ik heb gehad en die ik graag deel.
Indistractable – Nir Eyal
Het begon allemaal met Nir Eyal, een Amerikaanse productiviteitsgoeroe die regelmatig voorbij komt in podcasts die ik luister. Niet helemaal toevallig natuurlijk, ik zoek naar podcasts met hem, zodat ik zijn boek, Indistractable. Hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest. niet hoef te lezen. Het boek gaat erover hoe je kunt zorgen dat je minder wordt afgeleid. En nou héb ik daar al heel veel boeken over gelezen, maar zijn insteek is eigenlijk totaal anders.
Meestal wordt verteld hoe verslavend alle apps en social media zijn en dat ze daarvoor zijn ontworpen, zodat het eigenlijk een ondoenlijke hoeveelheid wilskracht behoeft willen wij hier weerstand tegen kunnen bieden. ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan Facebook’. Als digitaal minimalist gooi je daarom zoveel mogelijk apps van je telefoon en berg je je telefoon ergens anders op. Dat werkt overigens ook erg goed, maar het verhelpt het probleem niet per se. Ik werd namelijk nog steeds afgeleid.
Nir Eyal bekijkt het van een andere kant, niet wàt leidt je af, maar waarvan word je afgeleid? En dat is eigenlijk best een goede vraag. Want hoewel ik al mijn taken netjes in mijn agenda zet, heb ik niet altijd een heel duidelijk beeld van wat ik nou precies wanneer af moet hebben en waarom. Vanwege mijn interesse in het onderwerp ben ik waarschijnlijk veel bewuster aan het werk dan de meeste mensen, maar toch vergat ik een stap.
Het helpt namelijk als je voordat je aan iets begint nadenkt over het moment dat het klaar is en hoe blij je daarmee bent. En elke keer dat je wordt afgeleid, brengt je een stap verder daarvandaan. En dat is niet leuk en het brein heeft de natuurlijke neiging om dingen die je niet leuk vindt niet te doen. In plaats van de focus leggen op distraction moet je denken aan traction (aandrijving, datgene wat je in beweging zet). Waar word ik van afgeleid en wat zijn de gevolgen daarvan?
Door dus veel bewuster te zijn van wat je nou precies mist als je door Facebook scrollt doe je het minder. En afleiding gaat natuurlijk niet alleen om Facebook, maar ook om e-mails, gedachtes, to do lijstjes die oppoppen, gesprekken die je wilt gaan voeren, vogels die ik de boom zitten, handcreme, interessante artikelen die je hebt gelezen, nieuwssites, collega’s die net op vakantie zijn geweest… en ga zo maar door. Ik verzeker je dat er altijd wel IETS is om je af te leiden. Zo werkt je brein.
Hyperfocus – Chris Bailey
Nu lees ik het boek Hyperfocus. Hoe je productiever en creatiever wordt in een wereld vol afleiding van Chris Bailey (te lezen via de online bibliotheek) en ben ik wat gerichter aan de slag gegaan. Ik richt me niet op úren productief zijn, want dat werkt natuurlijk niet. De mens is van nature een fladderaar met non-stop gedachtes. In plaats daarvan zet een aantal uren de pomodoro-timer aan en denk wat ik precies wil doen. Heel precies, zodat ik daar gedurende de tijd niet meer over na hoeft te denken. Ik ruim eerst mijn bureau op, leg mijn smartphone weg (da’s nog altijd de beste remedie tegen Facebook en consorten ;-)), zet mijn spullen klaar, soms maak ik zelfs koffie (op advies van Chris Bailey) en ik ga!
Dat doe ik overigens maar een paar keer per week en dus maximaal twee a drie uur. Want het is intensief en als je het de hele dag doet, dan word je een machine of paranoia.
Ben je dus weer met je hoofd in de wolken? Denk dan waar je eigenlijk mee bezig bent en of dat niet belangrijker is dan het laatste nieuws of de buurvrouw en haar hondje. En als dat wel zo is, natuurlijk gewoon blijven kijken. Want beide auteurs die ik hierboven noemde moedigen ons aan om vooral ook tijd te maken voor eindeloos scrollen op social media, buren gluren en dagdromen. Maar dan wel op de momenten dat je het zelf wilt.
Wat doe jij om gefocust te blijven?
Lees ook: 5 tips voor orde & focus
…en: Binaural beats, de succesformule voor meer focus
Boekentip: Hyperfocus – Chris Bailey
Mooi artikel! Ik ben zelf al veel minder op social media aanwezig en ook steeds meer offline. Ben jaren geleden begonnen met JOMO, Joy of missing out en vind dit nog steeds een super fijne keuze. Minder prikkels, minder negativiteit…
Haha, JOMO lijkt me zeker een goed idee. Helemaal in de huidige tijd kun je niet genoeg missen van de discussie 😉
Geweldig, JOMO, die moet ik onthouden!
Ik trek me terug in mijn kantoortje en richt me op wat ik aan het doen ben. Dat is meestal voldoende. Misschien ook omdat ik altijd mijn werk moest doen te midden van 5 kinderen : )
Ja dat is lekker he, zo’n eigen kantoortje! Ik vergeet soms dat er mensen zijn die aan de keukentafel werken of in een kantoortuin. Vreselijk 😉
Interessant artikel! Leuke boekentips, ga ik even opschrijven.
Goeroes of sprekers verzamelen onderwerpen die de mensen aanspreken en gieten het in een mooi herkenbaar jasje.
Ben je zelf een beetje IQ 100, zeg gemiddeld, dan wéét je dit zelf allemaal al. Maar door een tekst word je geprikkeld om het te gaan doen. Niet omdat de inhoud van de spreker zo nieuw is. Je kan het zelf bedenken maar je zet jezelf nog iet aan tot actie. Omdat de spreker de actie verzint en daar een mooi verhaal omheen draait klinkt het uniek alsof je het niet zelf had kunnen bedenken.
Veel sprekers halen hier ook hun geld mee binnen. Pak een onderwerp die iedereen aanspreekt, of dénkt nodig te hebben, giet er een pseudo intelligent verhaal overheen, metaforen, en dagelijkse belevenissen.
Het hele plan zit al in jezelf. De spreker maakt je enkel wakker en bewust.