Zeven maanden geleden stopte ik met Facebook, Twitter & Instagram. Ik was het zat om afgeleid te worden, ik werd gek van de reclames en de negativiteit en ik hoopte dat er ergens een betere wereld was met echte mensen die je nergens van probeerden te overtuigen.
Inmiddels ben ik nog steeds van de socials af, maar natuurlijk heb ik ook wel eens getwijfeld.
Vooral als ik via Yuri interessante nieuwtjes hoorde over vrienden en ik me schuldig voelde dat ik dat niet wist en ik me ook een beetje een buitenstaander voelde. Maar dan wist ik dat ik de relevante dingen wel via Yuri zou horen. Bovendien worden de echt belangrijke dingen niet gedeeld via social media.
Soms zat ik teveel op het nieuws en las ik dingen die echt totaal niet relevant zijn voor mij (maar wat toch mijn nieuwsgierigheid prikkelde, hier zijn nieuwssites namelijk heel goed in). Dan vond ik dat ik deze tijd beter had kunnen besteden aan ‘vrienden en familie’ op social media. Maar ook dan wist ik weer dat de vriendenupdates maar weinig zijn en dat er tussen elke vriendupdate drie updates zitten van mensen die ik niet interessant vindt, twee reclame-uitingen van vrienden en vijf advertenties.
Soms vond ik het jammer dat er een heel netwerk van ‘vage kennissen’ is weggevallen, bijvoorbeeld als ik nieuwe abonnees wilde voor Motiverende Maandag of wanneer ik een oproepje wilde doen voor iemand anders. Maar dan realiseerde ik me dat bij die vage kennissen ook veel mensen zaten die ik zelf nooit had uitgekozen en waarvan ik eigenlijk blij ben dat ze niet meer in mijn leven zijn. Bovendien, als ik in het verleden iets deelde was de ‘opbrengst’ ook gering, omdat ik geen uitgebreide social media strategie had ingezet.
De netwerken die nog over zijn
Overigens ben ik nog tamelijk ‘sociaal’. Zo beheer ik de Instagram van onze boekensite en ik merkte dat ook die zich aanpast aan je voorkeuren toen ik net iets te lang bleef hangen bij filmpjes die Yuri of Anna doorstuurden, dus ook daar ben ik inmiddels ‘gevangen’ door het algoritme. Nu log ik uit zodra ik klaar ben. En dan denk ik weer: ‘als ik dit bij mijn privé account ook doe, dan kost het me ook geen tijd meer’, maar dan denk ik weer aan de andere bezwaren die ik had.
En dan is nog LinkedIn, een netwerk dat ik niet zo heel interessant vind, ook omdat maar een klein groepje mensen dingen post en ik ook wat teveel (politiek) ‘activisten’ volgende (ik ben er nu achter dat je mensen kunt ontvolgen terwijl je wel connected blijft, dus dat scheelt behoorlijk!). Feit is dat ik soms weken vergeet dat LinkedIn bestaat, dus qua afleiding heb ik er geen last van en qua bedrijf en doelstellingen is het natuurlijk totaal iets anders dan Meta en X.
En Pinterest blijf ik leuk vinden, ook ter inspiratie voor macramé, Animal Crossing of ideeën voor in de tuin. Als ik even niks te doen heb (dat heb je soms zonder social media ;-)), dan check ik even Pinterest en maak ik leuke (DIY) projecten waar ik dan weer heel blij van word. En ook dat is voor mij totaal niet verslavend, want ik kijk er soms weken niet op.
Het nieuwe ‘sociaal’
Eén positieve uitkomst van mijn sociale media stop was dat ik ging kijken naar andere manieren om contact te zoeken met mensen waar ik iets mee kon doen. Ik sprak meer af en dat was eigenlijk heel positief. Nu ik terugkijk realiseer ik me echter dat ik dat daarna weer minder ben gaan doen, dus dat is iets waar ik in het najaar meer aandacht aan wil besteden. Je moet meer moeite doen om een netwerk dicht bij huis op te bouwen. Maar dat is wel waar ik naartoe wil, omdat dit de echte wereld is. Vaak als ik me frustreerde over mensen op Twitter of Facebook hield ik mijn buren in gedachten en wist ik: ‘in het echt zijn mensen niet zo’. Nou ja, soms kom je die mensen ook in het echt heus wel tegen, maar dan zijn ze altijd genuanceerder en dan zit er iets achter waardoor je het begrijpt. Dat maakt dat ik ‘de wereld’ ook beter begrijp en mooier vind.
Dus eigenlijk ben ik nog steeds erg blij dat ik ben gestopt met social media. Ik heb echt het gevoel dat de zorgen in mijn hoofd zijn afgenomen, ik veel minder afleiding heb en dat de wereld en de mensen leuker zijn geworden.
Hoe ga jij om met social media?
Lees ook: Het ‘lege leven’ zonder social media
…en: Mijn social media dilemma