Ga naar de inhoud

Waarom ik zo van lezen houd

mooiste boeken

Toen ik met een groepje mensen aan het praten was en het over boeken ging, merkte iemand enthousiast op: “Lilian leest zoveel boeken!” Vaak als mensen het zeggen, is het uit een soort verwondering. Want de meesten zouden meer willen lezen en zijn jaloers op de mensen die wél de tijd vinden om te lezen. Lezen wordt geassocieerd met vakantie, als je er eindelijk de tijd voor hebt.

Maar natuurlijk heeft iedereen tijd om te lezen. In dit artikel lees je een aantal tips om meer tijd te vinden om te lezen.

Aan die opmerking hierboven moest ik denken toen ik een heel interessant boek las. Die lees ik veel. Van die boeken waar zoveel interessante kennis in staat, dat ik eigenlijk zou willen dat iedereen het boek leest. Gelukkig lees ik het boek in kwestie, De kunst van mensen kennen. Hoe je de verbinding aangaat en elkaar echt kunt begrijpen, voor een boekenclub en mag ik er dan naar hartenlust over praten met anderen. Wat ik vaak een enorme meerwaarde vind van boekenclubs.

Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk, zodat ik voor elke situatie een boek heb. Zo is De kunst van mensen kennen een fysiek boek. Maar als ik ga slapen, lees ik liever een e-book (zodat ik mijn bril niet op hoef en kan lezen in het donker). En ook daar ben ik toevallig het super-interessante boek Polderjapanner (Fumiko Miura) aan het lezen over een Japanse vrouw die naar Nederland emigreert en vertelt over onze eigenaardigheden. Ook krijg je in het boek een mooi beeld hoe het is om als ‘vreemde’ in een nieuw land aan te komen. Een boek waardoor mijn wereldbeeld ook weer een beetje verandert.

Tijdens het schoonmaken en was opvouwen heb ik een derde soort boek, het luisterboek (soms lees ik er ook vier tegelijk, als ik online een ‘moeilijk’ non-fictie boek aan het lezen ben en ik voor het slapen gaan even iets luchtigs wil). Het boek dat ik nu luister, De lessen van Ubuntu (Mungi Ngomane), sluit heel erg mooi aan bij De Kunst van het mensen kennen.

Vóórdat ik begon aan de Polderjapanner las ik mijn derde boek van Jaap Robben, Zomervacht. Over een zwaar gehandipcapte jongen en zijn broertje, zo aandoenlijk (ook verfilmd), echt prachtig. Net als het eerste boek dat ik las van Robben, Schemerleven. Oh die was ook zo indrukwekkend.

In de zomer las ik twee bestsellers, Al het blauw van de hemel (640 pagina’s!) en Ga als een rivier, beiden ook prachtig. En op advies van Yuri las ik een aantal bijzondere boeken van de vlaamse schrijver Bram Dehouck (Een zomer zonder slaap was mijn favoriet) en ik las Station Malma van Alex Schulman, dat helaas zijn eerste boek De overlevenden niet kon evenaren maar toch een prima boek was. Tussendoor wilde ik ook wat luchtigere weglezers en dompelde ik mij onder in de Virgin-River serie (Robyn Carr), een idyllisch dorpje met mensen die allemaal vriendelijk zijn (en knap!) en precies de goede dingen zeggen.

Nog een paar aanraders

Hier in huis weten mijn huisgenoten dat als ik ineens gepassioneerd begin te vertellen, het negen van de tien keer gaat over een boek dat ik aan het lezen ben. Zoals laatst De zin van het bestaan van Victor Frankl, een overlevende van de holocaust. Ook behoorlijk mindblowing.

Deel dit artikel op Pinterest
Ook ben ik dol op Anya Niewierra (van wie ik de laatste boeken nog moet lezen), Colleen Hoover (heb ik alles van gelezen) en Liane Moriarty.

Wat non-fictieboeken die mij ook veel inzichten hebben gegeven zijn Omringd door idioten (Thomas Erikson), De fontein, vind je plek (Els van Steijn) & Twaalf en een half, de emotionele ingrediënten voor zakelijk succes (Gary Vaynerchuk).

Waarom ik zo van lezen houd

Maar goed, waarom deel ik nu al deze titels? Omdat ik hoop dat er wat titels bij zitten die jou ook aanspreken en misschien kan ik weer een vuurtje aanwakkeren. Ik vind lezen één van de mooiste dingen die het leven te bieden heeft. Enerzijds omdat je je leert verplaatsen in mensen en ze beter kunt begrijpen (door fictie) en omdat je nieuwe kennis en vaardigheden op kunt doen (door non-fictie). Ik vind het geweldig dat dit er is en als je lid bent van de bibliotheek kost het ook nog bijna niks. Daarnaast kun je het overal doen (als je wacht, als je kookt, als je schoonmaakt, als je rijdt (een luisterboek)). Maar ik associeer lezen toch het liefst met zomerdagen of -avonden, met krekels op de achtergrond of in de winter met een warme trui in een lekkere stoel.

Maar tegelijkertijd, als ik in mijn jeugd Harry Potter en de De grijze jager had moeten lezen, dan was ik waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat ik niet van lezen houdt. Want ik hou niet van fantasy. Ook niet van science fiction en horror. Dus dan had ik nooit tijd gemaakt voor lezen. Er is namelijk altijd tijd om te lezen. Als je het juiste boek maar hebt.

Lees jij veel?

Lees ook: 7 tips om meer te gaan lezen
…en: Geen tijd om te lezen? Je hebt een goed boek nodig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *