Ga naar de inhoud

Wat heb je écht nodig?

Bron: Pixabay

Afgelopen week luisterde ik een podcast waarin psycholoog en coach Albert Sonnevelt werd geïnterviewd door timemanagement-expert Björn Deusings. Daarin kwam de vraag ter sprake wat je nou écht nodig heb in het leven. En dat is niet veel.

‘Zo heb je uiteindelijk heel veel spullen, maar blijft het geluksgevoel niet hangen’

De aflevering, #22: ‘De kracht van dankbaarheid en het belang van acceptatie’, was de anderhalf uur die het duurde zeker waard, omdat het reuze interessant was. Omdat Sonnevelt zich bezig houdt met ‘geluk’ kwam er natuurlijk ook ter sprake hoe het kan dat we alles hebben en verhoudingsgewijs toch zo ongelukkig zijn. En dat is volgens Sonnevelt omdat we denken allerlei dingen nodig te hebben: meer tijd, meer vrienden, meer geld, grotere huizen, duurdere auto’s… Maar dan krijg je hedonistische adaptatie, die nieuwe auto voelt naar verloop van tijd iets minder bijzonder aan en dan moet je weer nieuws kopen om hetzelfde gevoel te krijgen. En zo heb je uiteindelijk heel veel spullen, maar blijft het geluksgevoel niet hangen.

Dit heb je écht nodig

Enfin, in de podcast maakte Sonnevelt een lijst met de dingen die we echt nodig hebben en dat is niet zoveel. Komt ‘ie:

  1. Zuurstof
  2. Water
  3. Slaap
  4. Eten
  5. Onderdak
  6. Connectie
  7. Uitdrukkking van passie & enthousiasme

‘Al het overige dat wíl je.’

En vooral die laatste quote vond ik ook een mooie. Ook om dan om je heen te kijken en te zien wat je allemaal wilde en hebt gekregen: een partner, vrienden, kind(eren), een warm huis, carrière, een mooie tuin. En ach, zo kan ik natuurlijk heel lang doorgaan, van de bureaulamp die mooi is en ook nog precies goed licht geeft in het donker tot de koffiezetter.

Dus wat je eigenlijk écht nodig hebt en wat niet in de lijst stond van Albert Sonnevelt?

De mindset om je te realiseren hoe bevoorrecht je bent en hoe bijzonder de wereld is waar meer mensen dan ooit die basisbehoeftes hebben, omdat er zoveel mensen zijn die hiervoor hun best hebben gedaan. Waardoor we alle ruimte hebben om te ‘willen’ (en heel veel spullen ;-)).

Wat wil jij?

Lees ook: Minimalisme: dol op spullen!
…en: Later… als ik tijd heb

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *