Ga naar de inhoud

Minimalisme: dol op spullen!

Bron: pixabay.com
I mijn poging om ons huis rommelvrij te maken, gaan er hier momenteel een heleboel spullen uit. Maar… er komen ook spullen in. Want om heel eerlijk te zijn: ik ben dol op spullen!

Nu ik veel bezig ben met minimalisme, kom ik overal de wijsheid tegen:

‘Je moet investeren in herinneringen, niet in spullen’

Veel minimalisten zien spullen als het ultieme kwaad, bedervelijk, iets dat ons door marketing wordt opgedrongen en de bron van onze ontevredenheid. En ergens hebben ze wel een beetje gelijk. Alleen geldt het niet voor álle spullen. Spullen kunnen je namelijk ook erg gelukkig maken. Denk alleen al aan die heerlijke lichtgewicht rugtas, waarmee je 1001 herinneringen kunt maken in Zuid-Oost Azië.

Marie Kondo wist dat toch beter

In Nederland (en op veel andere plekken overigens) heeft Marie Kondo ons toch een beetje de ogen geopend als het gaat om minimalisme. Maar hoewel Marie ons heel veel spullen ontraadde, wist ze ook juist als geen ander hoe fijn spullen zijn. Degenen die joy sparklen althans. Marie Kondo heeft een hoop meer respect voor spullen dan de gemiddelde minimalist.

Onze nieuwe kast

Oké, ik geef eerlijk toe dat al deze gedachten een beetje voortkwamen uit het feit dat ik een enorme boekenkast loosde uit mijn woonkamer en er een tv-meubel én een salontafel voor terugkwamen. Daar voelde ik mij een beetje schuldig over. Want we hádden helemaal geen salontafel. Alleen toen we een nieuwe (nodige) kast kochten voor de televisie, zagen we een ontzettend leuke salontafel. En eigenlijk was die ook nodig, omdat het – vooral met bezoek – erg onhandig is om geen salontafel te hebben.

Maar hij paste ook gewoon goed bij het tv-meubel.

Enfin, daardoor ging ik me afvragen wanneer het nou wel en niet goed is als je spullen koopt. Want ik werd erg blij van mijn nieuwe meubels. En als je blij wordt, is het dan zo verkeerd? Nee dus, aldus Marie Kondo. Ik word sowieso vaak blij als ik het huis weer een beetje reorganiseer met nieuwe spullen. Ik krijg daar energie van. Ik hou van verandering. En inmiddels wisselen we ook veel dingen per seizoen, dus we hoeven niet altijd nieuwe spullen te kopen, maar soms is het gewoon fijn om eens tegen iets anders aan te kijken.

Herinneringen thuis

Spullen voor in de woonkamer kopen is sowieso een dingetje als het gaat om minimalisme. Elke minimalist heeft weer een andere ‘gradatie’ van minimalisme. Van een woonkamer met twee stoelen en een kast, word ìk niet gelukkig. Ik hou van een beetje kleur, zachte meubels en veel planten. Cactussen.

Dus toen we alle nieuwe spullen hadden uitgepakt, zaten we uitgeteld aan tafel. Met wijntjes, toastjes en chocolade in mooie schaaltjes. En ik realiseerde me dat al die die hard minimalisten wel gelijk hebben met hun herinneringen. Dat die belangrijker zijn dan spullen. Maar laten we niet vergeten dat veel herinneringen worden gemaakt in huis. Met ons geliefden. En dat onze herinneringen mooier zijn als we moeite doen om het gezellig te maken. Met een mooie schaal toast, een plant, een kaarsje.

Op een mooie salontafel.

Hou jij ook zo van spullen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *