Meteen naar de inhoud

7 tips om meer te gaan lezen

Bron: pixabay / Holiho
Hoe vaak hoor je het niet dat mensen van lezen houden, maar er niet aan toe komen. Ik heb er de laatste tijd ook last van. Jammer, want van lezen leer je veel en het ontspant. Gelukkig heb ik tips!

Zeven tips om precies te zijn:

1. Vraag je af waarom je wilt lezen

Dingen worden nu eenmaal sneller gedaan als je er een duidelijk doel voor ogen mee hebt. Dit geldt ook voor lezen.

2. Voel je niet schuldig als je wat tekst skipt

Ik ben zelf nogal een sneller lezer. Met als resultaat dat ik soms wel een beetje mis van het boek, maar bij een goed boek maakt dat niet uit. Daar hoef je elke conversatie niet helemaal te volgen. Sterker nog, soms kun je zelfs pagina’s overslaan en het verhaal is nog net zo goed.

3. Stop met boeken lezen die je niet leuk vindt

Ik stop echt zo vaak met een boek, maar ik voel me altijd schuldig. Het allermoeilijkste vind ik het om een boek weg te leggen van een auteur waar ik al eerder een mooi boek van heb gelezen. Dan heb ik echt het gevoel dat het aan mij ligt. Maar goed, soms pakt het ene boek gewoon meer dan het andere.

4. Stel jezelf een deadline

Deadlines werken altijd als een extra stok achter de deur: deze maand, deze week… Houd de deadline een beetje realistisch.

5. Integreer lezen in je dagelijkse routine

7 tips om meer te gaan lezen

Deel dit artikel op Pinterest

Dit is echt een gouden tip. Toen ik nog las voor het slapen gaan, las ik namelijk veel meer dan nu! Nu blijft het vaak een beetje bij de zaterdag- en zondagmiddagen. Dan schiet een boek ook niet zo heel veel op. Maar ik ben voor het slapen vaak te moe om nog een flinke slag te maken.

6. Leg het volgende boek vast klaar

Als je weet welk boek je erna wilt gaan lezen, schiet het ook sneller op. Dan ben je niet alleen nieuwsgierig naar het einde van het boek (als je dat niet bent, leg hem dan sowieso weg), maar ook vast naar de volgende.

7. Zoek een rustig plekje op

Ik ben soms een ‘sociale’ lezen en lees terwijl mijn man bijvoorbeeld tv kijkt, maar ik vind het ook heerlijk om te lezen op een stil plekje in de tuin of in de slaapkamer op bed. Dat maakt het iets knusser en gezelliger.

Met deze tips gaat het vast beter met je (en mijn) voornemens om weer eens veel te gaan lezen.

Wat lees jij?

Lees ook: Geen tijd om te lezen? Je hebt een goed boek nodig!
…en: Zelfhulpboeken: 3 redenen waarom ik ze graag lees

1 reactie op “7 tips om meer te gaan lezen”

  1. Heerlijk 🙂 Je moet er ook gewoon tijd voor maken. Ik lees op dit moment twee, of drie?, boeken. Ik ben bezig in de Dark Tower serie van Stephen King (en het is leuk, maar niet het fantasy-meesterwerk wat de fans er in zien, voor mij). En ik lees David Mitchell’s Slade House. En ik heb al de eerste pagina opengeslagen van Sherri Tepper’s boek After Long Silence. Oh, en ik lees af en toe een stuk uit 1001 Arabian Nights.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *