‘Zelfhulp’ klinkt een beetje pathetisch, maar is tegenwoordig alom geaccepteerd en ik heb er baat bij. Niet zozeer omdat ik hulp nodig heb, maar vanwege de herkenning, inspiratie & informatie.
Ik begon ooit met Getting Things Done en raakte er nooit meer vanaf: het lezen van zelfhulpboeken. Van Marie Kondo tot Miracle Morning, Van Covey tot Jelle. Dit zijn de drie belangrijkste redenen dat ik graag zelfhulpboeken lees.
1. Herkenbaar
Wat ik fijn vind aan zelfhulpboeken en met name de persoonlijke ervaringen van de auteur, is dat ik er herkenning in vind. En daardoor voel ik een soort van verbondenheid. Herkenning die ik – los van de boeken – weinig vindt, want ik ken privé niet veel mensen die bezig zijn met zelfverbetering, persoonlijke ontwikkeling & productiviteit. Althans, geen mensen die er veel over praten. Mensen praten sowieso weinig over een hele hoop dingen waar ik soms mee zit.
En doordat ik herkenning vind in mensen die een beetje dezelfde interesses hebben als ik, voel ik me minder eenzaam en soms geeft het zelfs mijn zelfvertrouwen een boost.
Een voorbeeld:
Onlangs las ik Het Happiness Project van Gretchen Rubin. Zij is iemand met wie ik me niet op alle vlakken kan identificeren, maar die ik toch respecteer en inspirerend vind. In haar boek vertelt ze dat ze regelmatig haar gezinsleden – totaal onterecht – afsnauwt of zich aan hen irriteert. Dat vond ik ontzettend fijn om te lezen. Omdat ik dat namelijk ook wel eens doe. Terwijl ik snauwen en afblaffen meestal associeer met mensen waar ik me totáál niet mee identificeer en dus een hekel aan mezelf had als ik dat deed. Maar hé, ook normale, slimme en lieve mensen snauwen. Dat vind ik dan fijn om te lezen.
En sinds ik in Girlboss las dat tweedehands kleding vintage is, koop ik het regelmatig 😉
2. Interessant
Wat ik ook erg interessant vind van zelfhulpboeken, is dat je er veel van leert. Gewoon praktische dingen, zoals het inplannen van je werkzaamheden of prioriteiten stellen, maar ook bijvoorbeeld wat de invloed van natuur is op je welbevinden. Of waarom de morgenstond toch écht goud in de mond heeft (alhoewel niet iedereen het daarmee eens is). Veel boeken staan vol met wetenschappelijke onderzoeken over psychologie die ik gewoon erg boeiend vind.
☆ Lees ook: Ik ben een volger (en dat is niet altijd makkelijk)
3. Inspirerend
Ook vind ik de boeken vaak erg inspirerend. Als je zo om je heen kijkt of op social media lijkt iedereen het ‘zomaar’ gemaakt te hebben. Dat is echter zelden zo. Succesvolle, gelukkig mensen hebben keihard moeten werken, ze hebben soms in diepe dalen gezeten of moeten – net als ik – van ver komen. Het zijn beslist niet altijd geboren leiders of mensen met een groot talent. Het enige verschil tussen hen een een groot deel van de samenleving is dat zíj dol zijn op zelfontwikkeling, graag nieuwe dingen leren en niet teveel stil zitten. En hé, dat heb ik ook! Dus… 😉
Nee hoor, ik vind mezelf nu al erg succesvol op verschillende persoonlijke vlakken. En ik denk dat toch een deel van mijn succes voortkomt uit alle tips, ervaringen & het vertrouwen dat ik heb opgedaan in verschillende zelfhulpboeken.
En gelukkig, ik ben nooit uitgeleerd. En er worden héél veel boeken geschreven.
Ik ben ook dol op zelfhulpboek, om dezelfde redenen eigenlijk. Je leert er zoveel van, het inspireert, het geeft nieuwe inzichten of herinnert je weer aan wat je eigenlijk al wist maar vergeten was te blijven doen.
Veel van de boeken die je laat zien heb ik of al gelezen, of nog ongelezen al in huis, of staan op mijn wil-ik-nog-eens-lezen-lijst. 🙂
Nou, inderdaad. Soms komen dingen die je in de boeken leest ook pas veel later ‘binnen’ en dan heb je er alsnog wat aan 🙂