Ga naar de inhoud

Het ‘lege leven’ zonder social media

Smartphone notities

Toen ik na een tijdje intensief social media gebruik, daar cold turkey mee stopte, realiseerde me pas hoe leeg je dag is zonder smartphone. Hoeveel tijd je over houdt. En dat vond ik best indrukwekkend.

Ik denk dat ik – in vergelijking met anderen – geen die hard social media slaaf ben. Maar aan de andere kant, wie denkt van wel? Een belangrijke reden dat ik me zo weinig ophield met social media was echter dat mijn facebook wall vrij saai was en mijn twitterfeed vrij onbekend (en ik nogal onhandig ben qua smartphonegebruik met mijn worstenvingers). Toen ik echter – omwille van deze website nota bene – iets meer ging volgen en iets meer ‘verbinding’ zocht, werd ik ineens wél die hard. Voor mijn doen dan.

Ik schrok er een beetje van en richtte alles wat anders in. Ik zit nu drie keer per dag op social media en ik laad overdag mijn telefoon op, zodat hij praktisch de hele dag boven ligt. En ineens realiseerde ik me hoeveel van de dag eigenlijk wordt opgevuld door ‘niks’. Want ook al zit je vaker op social media, je leest niks meer, je scrollt gewoon iets minder ver. Misschien mis je wat tweets, maar verder ook niet.

Waar moet je het dan over hebben?

Tijdens mijn tijdelijke ‘verslavingsperiode’ was mijn leven ineens opvallend ‘vol’. Tijdens een wandeling met mijn man betrapte ik mezelf erop dat ik het had over de huisinrichting van iemand op Twitter, als ‘er zijn mensen die…’ of ‘Ik las over iemand die…’

En dat is best raar. Dat die verhalen op social media van wildvreemde mensen ineens in je dagelijkse wandelingen gaan zitten. Dan vraag je je toch ook af of er niks interessanters is om het over te hebben. Daarbij is Twitter voor een groot deel bij elkaar gelogen door trollen, dus voor je het weet heb je het over de negatieve reacties over Amalia die er niet eens bleken te zijn.

Een paar jaar geleden had ik dat ook met nieuws. Daar had ik het dan ineens over. Nieuws waar je verder niks aan kan doen. Over Assad. Of over een politieke partij die toch geen zetels zou gaan halen in de Tweede Kamer. Maar goed, nieuws gaat nog heel veel mensen aan. Het interieur van Pietje van Twitter is vooral interessant voor Pietje zelf en die drie mensen die toevallig dezelfde smaak hebben en door zijn tweet geïnspireerd raken.

En nu?

Enfin, ik minderde dus fors met social media, wandelde zwijgend naast mijn man (;-)) en ineens viel me op hoeveel momenten op de dag je ineens tijd over hebt. Na het afwassen bijvoorbeeld. Of als je net iets te vroeg klaar bent voor school in de ochtend. Ik kijk om me heen, praat maar wat met mensen en ik realiseer me ineens hoe heerlijk het is dat ik me nu niet bezig hoef te houden met de verongelijktheid van Petra S en de nieuwe hond van Karin G.

Nu kijk ik om me heen, zie een vogel in de tuin, ik ruim wat op.

En ik ga op zoek naar wat nieuwe hobby’s.

➤ Lees ook: Een ‘slow’ weekje & Zo verminder je je social media gebruik

5 reacties op “Het ‘lege leven’ zonder social media”

 1. Haha! Ik heb dat dus ook zo vaak dat ik mijn man verhalen vertel die ik op Social media heb gelezen. Best triest. Sinds ik de RealizD app heb geinstalleerd ben ik zelf al iets bewuster aan het minderen en dat scheelt inderdaad zeeën van tijd.

  1. Ja, ik had het gezien, ik heb hem nu ook gedownload. Ben erg benieuwd. Al had ik hem beter kunnen gebruiken in mijn early days 😉 Ik kan mijn telefoon nu twee dagen gebruiken zonder op te laden en dat is al heel wat 😉

 2. Ik geef toe, ik zit nu op mijn telefoon traag een reactie te typen omdat ik zo aan de slag moet met stofzuiger en schone lakens. Maar ik ben niet echt in sociale media geïnteresseerd. Ik zit op Instagram en dat is erg beperkt. Ik ben wat met pinterest aan het klooien, maar ik blijf het zien als een veredelde startpagina (weet je nog, zon pagina met alleen maar links naar echte websites). Het is geen echte interactie voor mij.
  Ik heb zelf community sites geleid online, misschien dat ik daardoor wat verwend ben. Ik heb het allemaal al voorbij zien komen.
  Blogs zijn net iets persoonlijker, he? Daarom laat ik ook van die langdradige reacties achter, terwijl ik tijd rek om nog even op de bank te kunnen hangen! ? nee, nu aan de slag.

 3. Oké, ik moet toegeven dat ik schuldig ben aan het te veel op social media kijken/scrollen… Maar wanneer ik samen met mijn vriend iets ga doen (uit eten, wandelen in het bos, winkelen etc.), dan ben ik ook écht samen met hem. Ik kan het wel, maar ik merk vooral dat het een gewoonte is. Net als dat het voor iemand gewoon kan zijn om elke morgen een sigaret op te steken na een bakje koffie… Slechte gewoonte ook, en dat moet ik eens zien af te leren. Behalve Instagram, want daarvoor heb ik te veel liefde 😛

  1. Ik herken dat inderdaad wel. Ik rookte ooit, nadat ik stopte ging ik biscuitjes eten ter vervanging en daarna ging ik social media scrollen. Nu probeer ik in ‘opruimen’ mijn nieuwe verslaving te vinden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *