Meteen naar de inhoud

Zo verminder je je social media gebruik

Smartphone notities

Wat nu? Ik heb ineens tijd over. En behalve dat dit komt omdat ik steeds beter kan plannen en prioriteiten kan stellen, heeft het ook te maken met mijn geminderde social media gebruik. Eigenlijk een beetje per ongeluk is dit verminderd afgelopen tijd.

Dit komt ook omdat ik mijn telefoon nu inzet voor echt interessant dingen: podcasts, luisterboeken en m’n RSS reader. En ik ruim meer op in huis in de tijd dat ik eerder scrollde.

Nou denk ik dat ik sowieso al niet echt een hele hardcore social media gebruiker was, maar ik vond het toch altijd teveel tijd kosten. Dit zijn mijn manieren om m’n social media gebruik te minderen. Wellicht heb je er wat aan, waardoor je tijd over hebt voor écht leuke dingen!

Zo verminder je je social media gebruik

Dit zijn de manieren die mij een hoop social media tijd besparen.

☆ Ik heb geen meldingen op m’n smartphone | Dit heb ik eigenlijk nooit gehad, omdat ik niet geconfronteerd wil worden met social media als ik iets anders aan het doen ben. Ik vind mails en WhatsApp berichten al afleidend genoeg. Maar de ene is nodig voor m’n werk en de andere kun je volgens mij niet uitzetten? Althans, niet tijdelijk.

☆ Ik heb geen facebook en twitter op m’n smartphone | Ik heb zowel de apps van facebook als die van twitter niet geïnstalleerd. Dat kwam eigenlijk omdat mijn vorige smartphone heel weinig geheugen had. Nu zou het wel kunnen, maar ik zie de noodzaak niet zo. Als ik erop wil kijken, dan open ik ze in de browser.

☆ Ik log regelmatig uit | Als ik voor m’n gevoel te veel op social media zit, dan log ik uit. Ook op de laptop. Dit is sowieso een hele goede tip om je social mediagebruik te minimaliseren. Hou jezelf gewoon uitgelogd en zorg dat je moeite moet doen om iets te posten. Hierdoor post je minder snel iets en verdwaal je niet op je nieuwsfeed in ‘verloren’ minuten.

☆ Ik blokkeer m’n facebook nieuwsfeed op m’n laptop | Momenteel kan ik m’n nieuwsfeed alleen lezen op m’n telefoon, aangezien ik hem op mijn chromebook (laptop) heb geblokkeerd. Hiervoor gebruik ik de Chrome-extentie News Feed Eradicator for Facebook. Ook als je geen chrome hebt, dan is hier vast een optie voor. Het voordeel is dat ik het wel kan gebruiken voor werk en wel meldingen kan zien. Alleen heb ik geen ‘afleidende’ nieuwsfeed als ik werkberichten plaats.

☆ Ik volg geen groepen & media | Hoewel ik lid ben van een aantal groepen (een stuk of vijf), komen die niet in mijn timeline voorbij. Ik kijk er alleen op als ik tijd over heb. En om eerlijk te zijn… kijk ik er weinig op. Het is vooral voor de momenten dat ik ’tijd over heb’. En als je die niet zoveel hebt, dan zegt dat genoeg over hoe leuk je ze eigenlijk vindt.

☆ Ik heb geen Instagram ambities | Instagram is één van de weinige apps die ik wel op m’n telefoon heb, omdat het bij Instagram niet anders kan 😉 Ik gebruik het echter niet zoveel, omdat ik weet dat mijn foto’s niet fantastisch zijn en ik echt geen grote ‘achterban’ krijg op Instagram. Ik post alleen foto’s voor vrienden, niet voor anderen. En niet zo heel vaak, want als ik echt serieus met IG bezig ga – wat ik in het verleden wel eens heb geprobeerd – dan ben ik de hele dag bezig met foto’s maken. En dat is niet bepaald mindful. Het houdt je zo op de hele dag.

☆ Ik realiseer me dat Pinterest ontevreden maakt | Ik vind Pinterest fantastisch, wat een prachtige ideeën om m’n huis mooier te maken en wat een mooie creatieve ideeën! Alleen weet ik wel dat ik zodra ik al die prachtige plannen zie, ontevreden wordt en vind dat ik te weinig tijd heb om al die ideeën te realiseren. Hierdoor beperk ik de tijd die ik doorbreng op Pinterest automatisch. En ben ik minder ontevreden.

☆ Ik kick niet op volgers | Een belangrijke reden dat ik weinig mensen volg op Twitter en Instagram, is dat ik zelf niet kick op volgers. Ik ga geen mensen volgen in de hoop dat ik wordt terug gevolgd. Waarom zou je dat ook doen? Ja echt? Maken extra volgers echt een verschil in je dagelijks leven? Zo ja, dan is er iets niet goed 😉

☆ Ik ontvolg veel mensen op Twitter | Er zijn een aantal oorzaken waardoor ik mensen eigenlijk vrij snel ontvolg. Mensen die: (1) ongenuanceerde politieke meningen hebben, (2) te negatief zijn of hun persoonlijke sores online zetten (3) teveel retweeten of (4) ongezellige, zeikerige berichten posten.

Dit laatste vermindert m’n social media gebruik niet meteen. Maar als je zo weinig online bent is het wel fijn dat je de tijd díe je online doorbrengt wel leuk is! 😉

Minder social media, en nu?

Wat mij vooral opvalt sinds ik minder social media gebruik is dat er eigenlijk vrij weinig gebeurt. Als je veel op Facebook zit, dan vind je het normaal dat er niet zo heel veel gebeurd en denk je dat het aan jou ligt. Maar als je twee dagen niet online bent geweest en je komt tot de conclusie dat er bijna geen nieuws is, dan realiseer je je dat er écht weinig gebeurt op social media. En dat maakt het echt minder leuk. En minder interessant dus. Dus als je heel veel plezier haalt uit social media, dan kun je m’n tips beter níet volgen…

Zit jij veel op social media?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *