Ga naar de inhoud

Mindfulness | Wat is dat nu eigenlijk?

Bron: Pixabay
Mindfulness speelt een grote rol op deze website. Maar wat is mindfulness precies? Een uitleg over wat het is, welke invloed het heeft op je leven en hoe je het leert.

Het goede nieuws: Je kunt gewoon mindful zijn, zonder te lopen met wichelroedes, tarotkaart te leggen of placenta’s te eten. Het is namelijk ontzettend down-to-earth. Sterker nog, veel dichter bij de aarde kom je niet.

Leven in het nu

Bron: pixabayVoordat ik me erin ging verdiepen, wist ik dat mindfulness inhoudt dat je in het ‘nu’ leeft. Ik dacht echter dat ze hiermee bedoelden ‘in deze levensfase’ of ‘binnen nu en een paar dagen’, maar het is nog preciezer. Buig je wijsvinger eens? Nou, dít is dus het moment. En nu is dat moment alweer voorbij.

Je vraagt je misschien af wat je er precies aan hebt om in dit specifieke moment te leven en hoe dat in hemelsnaam mogelijk is (want vermoedelijk zijn je gedachten nu alweer afgedwaald). Nou, dat is niet zo heel lang mogelijk, want onze gedachten zijn er voor gemaakt om te switchen van verleden naar toekomst en weer terug. Anders zouden we ook niks leren en informatie kunnen bundelen.

Maar toch kun je – door je er bewust van te zijn – zorgen dat het verleden minder zwaar weegt en de toekomst minder beangstigend wordt. En je kunt elk moment in de dag even resetten door even in het moment te zijn.

Waarnemen, niet oordelen

Wat ook een onderdeel van mindfulness is, is dat je niet oordeelt. We zijn gewend om aan alles wat ons gebeurd een ‘waarde’ te hangen: de muziek staat hard, de zon is fel, gevoelens zijn vervelend, of juist niet. Wat je bij meditatie oefent is om gevoelens, geluiden etc (sensations, in het Engels) waar te nemen, zonder er over te oordelen.

En áls je gedachten dan afdwalen dan is er op zich ook niks aan de hand, want we oordelen dus niet. Het is gewoon zoals het gaat, we dromen allemaal. En we moeten een beetje lief voor onszelf zijn.

Dit levert mindfulness mij persoonlijk op

In mijn herinnering zat ik mijn hele jeugd op school uit het raam te staren en te denken over van alles en nog wat behalve mijn rekensommen. Ik zag van alles en bedacht daar de gekste verhalen omheen. Ik wist dus niet beter of ik was een ‘dromer’. Dat stond voor mij ongeveer net zo vast als het feit dat ik met rechts schrijf en donkerblond haar heb. Ik ben een dromer. En daarvan zijn er best veel, sommigen zo erg dat ze ADD hebben, anderen proberen – net als ik – om alles in routines en regels te gieten om nog iets te ‘doen’, naast het dromen.

Bron: Pixabay / StocksnapDoor mijn meditatiecoach realiseerde ik me echter dat iedereen droomt. Er wordt niemand mindful geboren. En voor iedereen is het moeilijk om in het moment te leven. Om de focus te houden. Voor iedereen is het oefenen, oefenen, oefenen… En omdat ik er pas na een week achter kwam wat ik nu eigenlijk aan het doen was, merkte ik dat de oefening al zin had. Ik was veel ‘wakkerder’, alerter.

Hoewel ‘leven in het moment’ natuurlijk best uitdagend is, levert mindfulness vooral veel op. Dit zijn de dingen die het mij oplevert:

Ik maak me minder druk om dingen uit het verleden | Ik ben zo iemand die gaat malen als iemand ‘verkeerd’ naar me kijkt of onvriendelijk doet. Ik ga dat dan analyseren en soms trek ik conclusies die totaal uit proportie zijn. Het kost in ieder geval relatief veel tijd. Door mindful te zijn, zeg ik sneller tegen mezelf dat het nu niet relevant is, dat ik er toch niets aan kan doen en kan ik het makkelijker van me af laten glijden.

Ik pieker minder over de toekomst | Dat zelfde geldt eigenlijk ook voor dingen die in de toekomst staan te gebeuren. Ik ben soms zenuwachtig of ik ga me bedenken wat er allemaal mis kan gaan. Of ik zie beren op de weg. Door mindfulness ben ik me er meer van bewust dat ik hier toch niet zoveel aan kan doen. Voor sommige dingen kan ik voorzorgmaatregelen nemen, maar daarbij houdt het op. Bovendien vind ik het een fijne gedachte dat mócht alles helemaal in het honderd lopen, dat ook dát moment weer voorbij gaat.

Ik laat me minder meezuigen door goede ideeën | Ik pieker niet alleen over de toekomst, ik heb ook soms een beetje teveel ideeën. Daar kan ik dan ’s nachts niet van slapen. Doordat ik me besef dat ik – al liggend in bed – toch niets kan doen word ik wat rustiger.

Ik kan elk moment opnieuw beginnen | Omdat door mindfulness het verleden eigenlijk een marginale rol krijgt heb je veel minder ballast. Er is een bekende reclame-uitdrukking Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik hou het vaak andersom aan: Fouten gemaakt in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt elk moment met een schone lei beginnen.

Ik kan me veel beter concentreren | Omdat ik elke dag oefen met mindfulness door meditatie, kan ik mijn gedachten beter sturen en me concentreren op een bepaalde bezigheid, zonder dat ik word afgeleid door allemaal plannen, geluiden, bewegingen etc. Ik had niet verwacht dit als ‘dromer’ ooit te kunnen zeggen, maar oefening baart echt kunst! Ik verbaas mezelf in dit opzicht.

Ik ben milder voor mezelf | Doordat het heden en verleden minder invloed hebben, hoef ik mezelf ook minder te ‘straffen’ voor al die stomme dingen die ik doe ;-). Meditatie heeft hier overigens ook een grote invloed in. Daarbij, het ‘nu’ is maar kort, het is zonde om deze te verpesten door negatieve gedachten.

Ik vind het dus echt een aanvulling van mijn leven. En ik niet alleen, praktisch iedereen die in aanraking komt met mindfulness wil niet anders meer. En waarom zou je? Het zijn maar een paar kleine stappen die het leven veel waardevoller en mooier maken.

Mindfulness app

Een goede manier om te beginnen met mindfulness is door een meditatie-app te gebruiken. Ik gebruik zelf al jaren Calm en met deze app heb ik ook echt geleerd hoe mindfulness werkt. Wil je iets gratis en Nederlandstalig, dan is de (laagdrempelige) meditatie app van VGZ aan aanrader. Wil je meer de diepte in, dan is Headspace een goede. En wil je vooral zoveel mogelijk verschillende cursussen en stemmen, dan kun je gratis terecht op Insight Timer.

Ook kun je op verschillende plekken mindfulness trainingen volgen.

Wat is jouw ervaring met mindfulness?

Lees verder op MindStones:

Boekentip: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Haemin Sunim)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *