Ga naar de inhoud

Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app

Ruim een maand geleden werd het me een beetje veel in mijn hoofd en had ik aan één ding behoefte: ‘calm’. Toevallig kwam ik een meditatie-app tegen die precies dat beloofde en dus downloadde ik hem en werd ik helemaal enthousiast.

Ik hoor al jaren dat iedereen die succesvol en gelukkig is, het doet: meditatie. Dus begon ik er ook wel eens aan. Via Headspace bijvoorbeeld. Alleen had die app maar tien gratis lessen en betalen had ik er niet voor over. Ik snapte de meerwaarde niet.

Dus probeerde ik het zelf, lekker onspannen aan het eind van de dag weer even tot mezelf komen. Ik vond het wel fijn hoor, maar het lifechanging ‘Halleluja-effect’ bleef uit. Dus na een tijdje kwam de klad erin.

Calm, de app met een plan

En toen kwam Calm. En mediteren werd weer leuk. Ik was meteen blij met die kalme, rustgevende stem van Tamara Levitt die me elke avond lief toesprak, dat kabbelende water of haardvuurtje op de achtergrond. Ik werd er echt heel ontspannen van én ik leerde ervan. Los van de ademhalingsoefeningen en de bodyscan gaat het namelijk altijd ergens over. Eerst legt ze uit waarom meditatie belangrijk is, wat mindfulness eigenlijk met je doet elke dag en hoe je al die dingen toe kan passen in je leven. Hierdoor blijf je er ook na de meditatie mee bezig.

meditatie app calm
Deel dit artikel op Pinterest
Je leert dingen als: dat je dankbaarder moet zijn, hoe je meer focus krijgt, hoe je je minder irriteert aan geluid, hoe je beter in slaapt komt, hoe je je zelfvertrouwen opbouwt, hoe je patronen doorbreekt. En tegelijkertijd vertelt ze dat eigenlijk iedereen zo’n kluns is als ik, dat iedereen moeite heeft met bepaalde dingen. En zo wordt je met kleine stapjes écht een beter mens. Een rustiger, gefocuster en liever (voor jezelf) mens.

En dus wilde ik na de proefperiode niks liever dan Calm gebruiken voor de rest van m’n leven. Maar omdat dat wel heel erg lang is, besloot ik maar een jaarabonnement te nemen. Die overigens uiteindelijk maar €30 kostte (en voor heel veel mensen is dat weinig geld, maar ik betaal überhaupt nooit voor privé apps).

Hoe werkt Calm?

Calm heeft structuur. En daar hou ik van. Als je begint, start je met de 7 days of calm, hierin leer de je basisbeginselen van het mediteren. In aanvulling daarop kun je de 21 days of calm volgen, maar ook bepaalde dingen aanpakken, zoals focus, gratitude, managing stress, anxiety, happiness, self-esteem. Daarnaast is er de daily calm waar elke dag iets anders wordt behandeld. En je hebt series rond bepaalde onderwerpen, waaronder zelfs Winnie de Pooh meditaties. En als je wilt, kun je elke meditatie een bepaald achtergrondgeluidje gebruiken, zoals kabbelende golven, een haardvuur, regenbuien, krekels…

Los van de meditaties, is er ook mindful muziek om te luisteren en zijn er bedtime stories die je kunt luisteren voor het slapen gaan, van onder meer Stephen Fry.

Ik vind het kortom een heerlijke, overzichtelijke app en ik word elke dag weer blij van de vriendelijke stem van Tamara Levitt. Vandaag deed ik alweer m’n 45e sessie. Mediteren wordt weer leuk!

Mediteer jij ook?

☆ Lees ook: Mindfulness | Wat is dat nu eigenlijk?
☆ Download Calm

4 reacties op “Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app”

  1. Dit klinkt goed! Ik ben sinds kort ook bezig met dagelijks mediteren en gebruik daarvoor wat speciale playlists op Spotify.

    De ene meditatie pakt je wat meer dan de andere en de stem van een persoon doet ook veel. Zo ben ik fan van Gabrielle Bernstein, maar niet van haar stem. Headspace vond ik heerlijk, maar te duur.

    1. Goed dat je ook mediteert! De stem is zo belangrijk inderdaad. Toen ik een nieuwe koptelefoon had, klonk haar stem ineens heel anders. Nu heb ik de koptelefoon maar aan Anna gegeven haha 😉

  2. Je hebt me helemaal enthousiast gemaakt voor die meditatie-app. Ik heb het wel geprobeerd hoor, gaan zitten en de gedachten uitschakelen. Op je adem letten, enz. Ik heb daar toch echt hulp bij nodig. Wat jij hier beschrijft, past bij mij. Bedankt voor de tip.

    1. Hoi Natalie, graag gedaan. Ik kon het voor de app ook niet zelf. Nu doe ik het wel eens met alleen timer, maar ik vind vaak wat extra begeleiding en tips nog steeds erg fijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *