Ga naar de inhoud

Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst

Bron: Pixabay / Stevepb

‘Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst’, het is een zin die echt heel vaak in m’n hoofd opkomt als ik mijn eigen kunnen weer eens in twijfel trek. Want ik doe dingen vaak fout voordat het goed gaat.

Het punt is dat ik vaak met nieuwe plannen (en die heb ik nogal veel), terug denk aan een moment dat ik dit ook al probeerde. En het niet lukte. ‘Zie je wel? Ik kan dit niet.’

Alleen is het met heel veel dingen zo, dat ze niet in één keer lukken. Maar na een paar keer dus wel.

Een nieuw idee

Neem bijvoorbeeld een huishoudrooster. Die maak ik dan. Nadat ik erachter kom dat je zonder rooster ook nooit ‘klaar’ bent. En het lijkt me zo heerlijk als je bij het laatste vakje een kruisje zet en weet: ik heb al het huishouden af.

Alleen: ik heb al twee keer een huishoudrooster gemaakt. De eerste keer hield ik het twee weken vol. En de tweede keer vier weken. Nadat Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst weer in mijn hoofd opdoemt, bedenk ik me dat zelfs als deze fouten uit het verleden wél een garantie – of ‘houvast – zouden bieden, ik niet anders kan dan concluderen dat ik me deze derde keer acht weken (!) aan het schema zou houden (immers keer twee). Dan heb ik dus gewoon acht weken een perfect schoon huis én een ‘klaar’ huishouden. Doen dus!

Stoppen met roken

M’n slogan gaat ook zeker op als het gaat om stoppen met roken. Hoe vaak ik dát niet geprobeerd heb. Als je rookt komt er echter – denk ik – nooit een moment dat stoppen geen optie meer is. Je moet altijd een keer stoppen. Want anders belast je je kind en/of partner, je gooit levensjaren weg, je stinkt, je belast de huishoudportemonnee en de samenleving vindt je een loser (roken anno 2018). De vraag is dus niet óf je stopt, maar wanneer.

Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst
Deel dit artikel op Pinterest
Nou, bij mij boden al die honderdduizend absurde en gekmakende stoppogingen in veertien jaar écht geen garantie voor de toekomst. Want ik ben inmiddels toch bijna precies acht jaar gestopt met roken. En echt, als je wist wat voor kettingroker en stresskip ik was, dan is dat toch pretty amazing.

You can do it!

Dus heb je nieuwe plannen die je al vaker hebt geprobeerd en mislukt het steeds? Geef niet op. De meeste dingen gaan niet in één keer goed. Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst. En als je het NIET doet, weet je zeker dat het niet lukt.

You can do it!

p.s. blijf wel een beetje realistisch. Als je al 30 jaar probeert om je benen in je nek te leggen en dat is niet gelukt, dan kun je ook concluderen dat je daar gewoon geen geschikt lichaam voor hebt 😉

3 reacties op “Fouten gemaakt in het verleden bieden géén garantie voor de toekomst”

  1. Wat onwijs knap dat je uiteindelijk toch helemaal van het roken af bent gekomen! En wat een mooie boodschap draag je uit in je artikel. Ik ben het helemaal met je eens dat je soms maar beter gewoon die derde poging kunt doen in plaats van op te geven omdat het al eerder is mislukt. Ooit gaat het écht lukken! En waar een wil is, is een weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *