Ga naar de inhoud

Boekentip | De One Minute Manager en de apenrots

one minute manager en de apenrots
Ik luister veel boeken via de luisterbieb en het voordeel daarvan is, dat je nog wel eens dingen luistert ‘omdat ze beschikbaar zijn’, zonder dat je nou meteen heel enthousiast bent. Dat gold voor dit boek. Ik wérd echter wel heel enthousiast.

Als ZZP’er doet de term ‘manager’ je misschien niet heel warm worden, want managers zijn vervelende mensen die veel te veel geld verdienen enzo. In de algemene beeldvorming althans en vooral als ze in de zorg werken. Maar het is natuurlijk gewoon een vak ‘managen’ en los daarvan, de ‘gezinsmanagers’ onder ons weten dat het toch wel een ‘vak’ is 😉

Managen ís dus ook echt een vak. En dat doe je ook als je geen personeel hebt, daarom is dit boek ook interessant als je geen manager bent. Het gaat over iets breders dan werk: over het verdelen van klussen.

Apen!?

Het idee van de apenrots van de one-minute-manager is, dat iedereen binnen een bedrijf een aantal klussen (apen) heeft waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Als manager is het aantrekkelijk om die ‘apen’ over te nemen van je personeel als die iets moeilijk vinden, omdat ‘zelf doen sneller gaat’ en je bovendien tóch eindverantwoordelijk bent. Met als gevolg dat je uiteindelijk klussen van je personeel doet en aan je eigen werk niet toe komt.

De moederaap?

En ook de moeders onder ons zal dit bekend voorkomen: ‘ik doe het wel, dan gaat het sneller en gaat het in één keer goed’. Uiteindelijk werkt dit natuurlijk averechts, zowel in het gezin, als in een bedrijf, als bij andere afhankelijkheidsrelaties.

De one-minute-manager gaat uit van het principe: degene die het laagst op de ladder staat en het kan doen, díe krijgt de taak. In het bedrijfsleven heeft dit een financieel plaatje, maar gaat het er natuurlijk ook om dat verantwoordelijkheid goed is voor mensen, ze zien sneller wat ze wel en niet kunnen en kunnen makkelijker doorstromen naar functies met meer verantwoordelijkheid.

En ja, in de opvoeding werkt dat natuurlijk ook door. Immers, je kind krijgt er verantwoordelijkheidsgevoel van. En in andere afhankelijkheidrelaties kan dit een hoop energie schelen, helemaal als je graag helpt en teveel hulpvragers in je omgeving hebt: zelluf doen, jij!

Ik vind het in ieder geval een interessant fenomeen om een goed boek over te luisteren. En hoewel de ‘apenrots’ een beetje knullig klinkt, snap ik het principe helemaal en betrap ik mezelf erop dat ik regelmatig in ‘apen’ denk als ik weer teveel doe. En belangrijker nog: dat ik ze de deur uit zet 😉

Een aanrader dus.

Bestel bij bol.com of luister het in de luisterbieb
Lees ook: Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?

1 gedachte over “Boekentip | De One Minute Manager en de apenrots”

  1. Ik ben altijd wel degene geweest die graag ‘apen’ oppakte, dan XD En nu ik het zo lees, begrijp ik dus ook waarom ik nooit ‘hogerop’ kwam. Men nam aan dat ik altijd wel de laagste in rang zou zijn, die de rotklusjes oppikte. Nou, weer wat geleerd. Je moet dus altijd gaan voor de moeilijkere klussen, als je ambities hebt. En de makkelijke klussen, de tijdrovende en saaie klussen uitbesteden aan anderen. Wow. Maar het klopt wel, he?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *