Ga naar de inhoud

Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?

Bron: pixabay / bru-no als ik tijd heb

Wil je als bedrijf een beetje succes boeken, dan kan je er niet omheen: timemanagement. Methodes om werkprocessen zo simpel mogelijk te maken. En door structuur meer taken te doen in minder tijd. Want echt, timemanagement levert vaak veel tijd op.

Er zijn mensen met een aangeboren timemanagement-talent, maar de meeste mensen kunnen hierin wel een zetje gebruiken. Vooral als het gaat om complexe werkzaken of met het huishouden in periodes dat alles tegelijk komt. Dan kan een beetje timemanagement geen kwaad.

Timemanagement in een notendop

Bij timemanagement komt het er vooral op neer om je tijd zo nuttig mogelijk te besteden. In onze wereld van overdaad is er eigenlijk maar één ding schaars en dat is tijd. Vooral als je ondernemer bent, kan tijdmanagement veel geld opleveren omdat je je tijd besteedt aan de dingen die écht opleveren. Om deze reden ben ik hier dagelijks mee bezig, omdat timemanagement niet bepaald een aangeboren talent van me is 😉 Ik heb op twee punten veel baat bij timemanagement:

☆ Prioriteiten stellen | Ik vind het heel lastig om te bepalen wat echt belangrijk is en wat niet. Dit had ik als kind al, waardoor ik hoofd- en bijzaken vaak minder goed kon onderscheiden en dus ook veel moeite had om vakken als geschiedenis en aardrijkskunde te leren. Maar ook in het dagelijkse leven kan ik vaak ‘blijven hangen’ in dingen die niet belangrijk zijn.

☆ Taken bundelen | Ik doe vaak dezelfde dingen, omdat ik verschillende websites onderhoud. Het is natuurlijk onzin om elke dag opnieuw het wiel weer uit te vinden en bovendien kan het erg vervelend zijn als ik dingen vergeet. Ik bundel dus mijn werkzaamheden veel, zodat ik me helemaal op één taak kan focussen. Zo heb ik bijvoorbeeld een ochtendje ‘financiën’ en filter ik veel e-mailberichten over hetzelfde onderwerp, zodat ik die op één moment in de week kan wegwerken.

Waarom is timemanagement nodig?

Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?
Deel dit artikel op Pinterest
Als je heel veel tijd hebt en weinig taken, dan is timemanagement niet nodig. Maar helaas is dit vaak niet het geval. Niet alleen hebben we zelf in deze drukke tijden vaak teveel hooi op ons vork, ook bij de meeste bedrijven wordt veel druk gelegd om de arbeidskosten zo laag mogelijk te maken. Het is niet voor niks dat veel bedrijven zelf timemanagement-cursussen aanbieden. En niet zonder reden, want het kan je echt zoveel tijd schelen en energie opleveren!

Hoe kun je timemanagement toepassen?

Er zijn verschillende methodes van timemanagement, maar de bekendste – waar veel andere methodes op zijn gebaseerd – is Getting Things Done. Komende tijd zal ik op deze website een aantal methodes uitproberen en uitschrijven.

Lees ook: Getting Things Done: waarom het werkt
…en: 10+ favoriete tools voor timemanagement & productiviteit
Alle artikelen over timemanagement

Ben jij goed in timemanagement?

4 reacties op “Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?”

  1. Mooi artikel. Ik ben er eigenlijk altijd wel goed in 🙂
    Ik probeer juist meer tijd voor mezelf te nemen, ipv eerst van alles te doen wat ‘prioriteit’ heeft in mijn hoofd.

    1. Tijd voor jezelf nemen zou ook prioriteit moeten zijn in je hoofd 😉 Ik heb het vandaag superdruk omdat ik ivm voorjaarsvakantie van dochterlief heel weinig kon werken, maar heb toch m’n ochtendwandeling gemaakt, omdat dit op de langere termijn ook prioriteit heeft 🙂

  2. Ik vind timemanagement altijd wel een leuke uitdaging. Ik heb eigenlijk altijd iets te veel taken en iets te weinig tijd, maar vind het dan een sport om toch zo veel mogelijk gedaan te krijgen. Niet altijd even handig, maar ik ben er wel lekker productief door. Prioriteiten stellen is iets wat ik soms nog wel moet leren. Bij mij heeft nog wel eens álles prioriteit, haha. Naar het boek ‘Getting things done’ ben ik trouwens ook erg benieuwd. Ik vind timemanagement echt een interessant onderwerp om over te lezen en kan altijd wel blij worden van interessante tips daarvoor 🙂

    1. Als je timemanagement interessant vindt, dan moet je sowieso Getting Things Done lezen én De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Bijna alle boeken die nu verschijnen zijn daarop gebaseerd. Heel interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *