Ga naar de inhoud

Over vrijheid, reizen en wat écht belangrijk is

digital nomad reizen

Jaren geleden kwamen de ‘algoritme-goden’ erachter dat ik thuis werkte en vanaf dat moment werd ik overspoeld door aanmoedigingen om digital nomad te worden. Maar is dat de ultieme vrijheid?

Ik moet eerlijk bekennen, ik grapte wel eens met Yuri dat het zeer lucratief kan zijn om in een goedkoop land te gaan wonen, omdat ons (online verdiend) inkomen dan immers niet daalt, waardoor we met hetzelfde geld veel meer kunnen doen. Maar het nadeel is dat veel goedkope landen ook een slechte internetverbinding hebben.

Digital Nomad

Maar om eerlijk te zijn, die beelden van (meestal) meisjes op een tropisch strand met een vrolijk jurkje aan een laptop op schoot… het ziet er altijd maar eenzaam uit. Want tja, daar zit je dan op je tropische eiland, ver weg van je familie, je vrienden. In een totaal andere cultuur.

Deel dit artikel op Pinterest
En toen dacht ik: ‘is dit vrijheid?’ Dat je zelf weg kunt gaan naar waar je maar wilt? In je eentje? Op een strand waar het altijd plakt van de hitte, waar vliegen zijn en waar je eigenlijk niks brengt?

Vrijheid is toch juist dat je kunt doen wat je het allerliefste wilt? En dat is toch tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt? En bijdragen aan de samenleving, dingen (en relaties) opbouwen. Als mensen bijna sterven denken ze niet aan de plekken die ze hebben bezocht, maar aan de mensen van wie ze hebben gehouden. En die mensen zie je dus minder als je digital nomad wordt.

Ik ken de uitdrukking: ‘je moet je geld niet uitgeven aan spullen maar aan ervaringen’ en dat is zeker waar, maar moeten dat altijd enorme avonturen zijn op een paar uur vliegen? Of moet je ook tijd overhouden voor het (stille) genieten met de mensen om je heen. Gewoon thuis, met collega’s of in het dorp.

Wat vind jij belangrijk?

Lees ook: Wat zou jij doen als je alle tijd van de wereld had?
…en: Wat is (mijn) vrijheid?

1 reactie op “Over vrijheid, reizen en wat écht belangrijk is”

  1. Het ligt er denk ik inderdaad maar net aan wat je zelf belangrijk vindt!
    De een zal heel gelukkig zijn om in een ander land te kunnen werken met een laptop op schoot in de stralende zon en de ander blijft net als jij liever thuis met zijn dierbaren dichtbij.
    Zelf ben ik ook wel iemand die veel waarde hecht aan familie en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *