Ga naar de inhoud

Als je oud bent, wát is dan echt belangrijk geweest in het leven?

Bron: pixabay

Zoals velen die mij al langer volgen weten, bezoeken wij via de Zonnebloem regelmatig een oude dame van 96 jaar. En wat ik interessant vind bij oude mensen is de vraag: “Als je oud bent, wát is dan echt belangrijk geweest in het leven?

Aan de ene kant is het heel relativerend, want hey, na je 80ste verjaardag weet je echt niet meer hoe vaak je in 2017 naar de autogarage bent geweest omdat er weer iets stuk was. En dat je weer een miskoop hebt gedaan. Dat je een vervelende vrouw tegenkwam in de winkel of dat je je kind weer eens hebt verwaarloosd, omdat je iets bent vergeten.

Daarnaast is het nuttig om te bepalen wat nou eigenlijk prioriteit moet krijgen in je leven. Wat wil je voor herinneringen hebben als je 96 bent? Er vanuit gaande dat wij dat gaan halen.

Wat is er belangrijk in het leven (als je 96 bent)?

Dit zijn de dingen die het allerbelangrijkste zijn geweest in je leven als je 96 bent.

☆ Relaties | Dat is heel erg cliché, maar dat is echt wat er over blijft. Tegenwoordig zegt iedereen dat je vooral herinneringen moet maken, omdat die belangrijker zijn dan spullen. Maar het gaat er vooral om met wie je die herinneringen deelt. Het maakt in feite niet veel uit of je op vakantie gaat naar Hardenberg of Hongkong, het gaat erom met wíe je die vakantie maakt. En wie je tegenkomt. Nou is de kans dat je in Hongkong bijzondere mensen tegenkomt waarschijnlijk wel iets groter dan in Hardenberg 😉

Maar het gaat er in ieder geval niet om of er wel of geen jacuzzi bij het zwembad zit (tenzij je aan de rand van die jacuzzi je ware liefde ontmoet natuurlijk). Vooral familierelaties zijn belangrijk, maar ook uit werk en vriendschappen kunnen hele belangrijke relaties ontstaan (die dat misschien op het eerste gezicht niet lijken). En veel mooie relaties komen voort uit iets verdrietigs.

En zelfs als je 96 jaar bent, is je jeugd – die 70 jaar achter je ligt – nog steeds van hele grote invloed (sorry…).

☆ Genoeg compensatie van de vervelende dingen | Dit is ook een levensles die ik uit de gesprekken haal. Negatieve mensen, of negatieve acties van mensen hebben echt een héle grote invloed op je leven. Zo had de vrouw in kwestie een hele vervelende moeder en is ze door verschillende mensen teleurgesteld. Dit tikt écht hard aan. Maar tegelijkertijd heeft ze ook een paar mensen die enorm veel voor haar betekenden. En die mensen en ervaringen compenseren dat. Dat is nodig. Ik doe altijd heel veel moeite om de vervelende dingen uit mijn leven te weren, maar wat ik van onze 96-jarige leer is dat je toch genoeg ellende en gedoe krijgt. Elke huisje heeft écht z’n kruisje en daar doe je niks aan. Maar het zijn de mooie dingen, de mooie mensen, die het allemaal een beetje in balans houden. Dat wordt – bij mij althans – snel vergeten als er weer eens iets vervelends gebeurt. Maar het is zo belangrijk om die mooie dingen te koesteren, om zo de vervelende momenten door te komen.

Dus dat was het even qua wijze lessen voor 2017. Natuurlijk is dit maar één verhaal, van één mens. Maar goed om even over na te denken in ieder geval.

Fijne jaarwisseling en een wijs, mooi en leerzaam 2018!

3 reacties op “Als je oud bent, wát is dan echt belangrijk geweest in het leven?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *