Ga naar de inhoud

Mediteren voor beginners: 3 tips

Bron: Pixabay / Stocksnap

Een tijd geleden besloot ik om te gaan mediteren. Ik ging zitten, sloot mijn ogen en wachtte op wat komen ging. Er kwam niks. Ik had geen flauw idee wat ik moest doen. Inmiddels ben ik pro en heb ik wat tips waarmee het wél lukt.

Inmiddels ben ik nog steeds verslingerd aan mijn meditatie-app Calm. En na een jaar ben ik behoorlijk ervaren. Zo ervaren zelfs dat ik niet altijd geleide meditaties (geleide meditaties zijn meditaties aan de hand van iemands stem die je begeleidt) doe, maar soms ook zelf dingen verzin. Een aantal van die dingen zet ik even op een rijtje voor de mensen die er aan willen beginnen. Ik denk niet dat dit de enige methode is, maar voor mij werkt het.

Meditatie voor beginners

☆ 1. Adem diep in en uit | Veel van mijn geleide meditaties beginnen hiermee. Nadat je rustig ontspannen (maar niet slaapverwekkend) gaat zitten of liggen en je ogen hebt gesloten ga je diep in- en uitademen. Bij het inademen stel je je voor dat je echt vrij lucht inademt (met veel zuurstof en een weidse bloemenvelden of een oceaanwindje). Bij het uitademen stel je je voor dat je al je stress en angst eruit gooit. Gooi vooral ook net wat meer weg dan nodig, want lang uitademen is heel goed voor je. Als je klaar bent, zorg je dat je ademhaling weer rustig is en ga je er goed op letten om zo alert en in het nu te blijven.

☆ 2. Maak een reis door je lichaam | Dit heet ook wel ‘bodyscan’. Je begint gewoon heel simpel op je kruin en gaat helemaal naar beneden. Bij mij zit er vooral veel stress in mijn hoofd, dus voordat die helemaal ontspannen is, ben ik al even onderweg. Probeer ook alles te voelen. Dat laatste vond ik in het begin best spannend, want mijn buik kan bijvoorbeeld angstaanjagend tekeer gaan en soms heb ik het gevoel dat ik mijn bloed voel stromen. Maar bij meditatie maakt dat allemaal niet uit, want je oordeelt niet en je hoeft er niks mee. Je merkt het alleen maar op.

☆ 3. Tel | Mochten de tien minuten ( of drie, vijf, veertig, of whatever) nog niet voorbij zijn, dan kun je je ademhaling tellen. Je kunt gewoon bij elke inademing tellen (tot twee, tot vier, tien…) Maar je kunt bijvoorbeeld tot vier tellen bij het inademen, dan vier minuten je adem stilhouden en dan vervolgens in acht tellen uitademen.

Dus, zo kom je al een heel eind. Wil je meer informatie, bekijk dan deze video van Jelle van SoChicken:

Of leer de eerste kneepjes via mijn eigen app, Calm. Als je de app download, dan kun je gratis een aantal introducerende meditaties volgen.

☆ Lees ook: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app
…en: Meditatie: wie ik elke dag 10 minuten ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *