Ga naar de inhoud

Uitslag: Hoe goed kan ik plannen?

Bron: pixabay

Ruim een week geleden bedacht ik deze challenge, ik zou een week bijhouden hoeveel tijd ik dácht dat iets zou kosten en hoeveel tijd het daadwerkelijk kostte. Met een verrassende uitslag waar ik veel aan heb.

Bij elke activiteit die ik deze week in mijn toodledo lijst had staan, vermeldde ik hoelang ik verwachtte dat iets duurde. Als ik vervolgens begon met deze taak, zette ik een timer aan en registreerde hoelang het daadwerkelijk duurde. Dit om te kijken of ik die tijden goed kan inschatten. Ik trok een aantal interessante conclusies, waar ik – denk ik – ook weer iets aan heb.

☆ Mijn tijdsinschatting is best goed! | Waar ik mezelf altijd een waardeloze planner noem, bleek dat in de praktijk best mee te vallen. Met taken waar ik een uur voor uittrek was ik bijvoorbeeld 1h 02m bezig. Nou, vind ik best knap. Blijkbaar onderschat ik mezelf ook op dit punt 😉

☆ Ik heb soms niet alle ‘stappen’ van een activiteit goed in m’n hoofd | Op die punten waar het niet helemaal goed liep, had dit vaak te maken met het feit dat ik bijvoorbeeld bepaalde voorbereidingen niet mee had gerekend. Of soms moest er na afloop nog iets gebeuren waar ik niet aan had gedacht. Dit is natuurlijk erg nuttige informatie, want voortaan moet ik hier dus iets bewuster mee omgaan als ik een planning maak.

☆ Ik vind het lastig om dingen af te maken | In de ideale omstandigheden begin je met een taak en ga je pas verder met een andere als deze af is. Maar dat blijkt in mijn praktijk dus niet zo te werken. Waarschijnlijk ook deels door het vorige punt, ben ik snel geneigd om – omwille van mijn tijd – dingen te laten liggen, omdat ik bijvoorbeeld nog één laatste dingetje moet doen. Dingen die ik dus in mijn planning was vergeten. En die dan vaak ’s avonds nog even moeten gebeuren en altijd meer tijd kosten dan ik denk. Dit is echt een puntje waar ik aan moet werken.

☆ Ik doe te veel tussendoor | Maar hoewel ik dus al met al best goed plan, is het niet zo dat ik vier uur in mijn toodledoo in vier uur af krijg. Ik doe namelijk veel tussen de taken door. Ik doe een was, ik zet thee, ik ruim mijn bureau op, ik maak en eet fruit, ik kijk nieuws, ik kijk facebook, ik klets met Yuri, ik lees blogs, ik dwaal af. En alles bij elkaar kost dat best veel tijd. Daarom heb ik me voorgenomen om in ieder geval tot 12.00 u geen nieuws, social media of blogs te gaan lezen en het liefst ook geen was te doen.

Al met al heb ik er dus best weer dingen van geleerd waar ik iets mee kan. Best een aanrader dus om je eigen gedrag wat meer te monitoren. Je kunt het op allerlei manieren doen, maar toodledo werkt heel handig hiervoor en kun je hier vinden (het is gratis en #nospon).

Ben jij een goede planner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *