Ga naar de inhoud

Mindful met problemen omgaan

Bron: pixabay

Zoals ik al eerder heb verteld, heb ik veel aan mijn meditatie-app Calm. Dagelijks worden de beste tips, levenswijsheden en open deuren over mijn uitgestrooid. En veel wijsheden heb ik ontzettend veel aan. Zoals het omgaan met problemen.

Problemen: iedereen heeft ze. Tot in de eeuwigheid. Amen

En dat is eigenlijk gewoon ontzettend rustgevend. Voor mij en mijn probleemoplossend vermogen althans. Gewoon de wetenschap dat er altijd problemen zijn, maakt de verantwoordelijkheden van mijn oplossingsgerichtheid minder groot. Het is minder van levensbelang om al mijn problemen tot in den treure te analyseren en op zoek te gaan naar een oplossing.

Sommige problemen worden misschien ook nooit opgelost. Sommige relaties herstellen nooit, persoonlijke issues die altijd een dingetje blijven. En een groot aantal problemen worden na opgelost te zijn, doodleuk vervangen door anderen.

Verschillende problemen

Zoals Tamara Levitt van Calm het omschreef:

Mensen met relaties hebben relatieproblemen.
Mensen zonder relaties hebben vrijgezellenproblemen.
Mensen met kinderen hebben ouderschapsproblemen.
Mensen zonder kinderen hebben kinderlozenproblemen.

En natuurlijk zijn er problemen die opgelost moeten en kunnen worden. Maar dat zijn niet de problemen waar ik het meest mee worstel. Dat zijn de problemen waar ik niet zo direct een oplossing voor heb. Sussende, zeurende dingen die maar blijven bijten en jeuken. Ze zijn er. En als zij er niet meer zijn, dan komen er anderen.

Maar bij problemen geldt hetzelfde als bij alle negatieve emoties: alles gaat voorbij. Een probleem is nooit non-stop aanwezig en wordt opgelost of geaccepteerd. Alleen waar het ene probleem voorbij gaat dient het andere zich aan. Deal with it. En maak je er niet te druk over.

Problemen zijn er altijd. Alleen hoe we ermee omgaan kunnen we veranderen. En dat gaat makkelijker als je ze niet altijd hoeft op te lossen.

Lees ook: Alles gaat voorbij
… en: Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app
Meer artikelen over Mindfulness
Tags:

2 reacties op “Mindful met problemen omgaan”

  1. Ik kan mij wel vinden in de uitspraak: deal with it. Dit zal -deels- te maken hebben met mijn werk. Mensen hebben ernstige problemen die niet weer overgaan. Het is leren leven met….. en dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is onze samenleving zo maakbaar, dat we denken dat alles opgelost kan; helaas is dit niet zo. Tot dan moeten we leven met de onvolmaaktheden van het bestaan. Ik denk dat je daar een beter mens van kunt worden. Het vereist veerkracht en creativiteit.

    1. Nou precies, helemaal met je eens. Ik heb het over ‘kleine’ problemen, maar bij problemen die jij tegenkomt, geldt dit natuurlijk net zo goed, sterker nog: is het nog belangrijker om er vrede mee te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *