Ga naar de inhoud

Dagelijkse routines waar ik veel aan heb

Bron: Pixabay / Stocksnap

Toen ik onlangs een nieuwe routine instelde, realiseerde ik me hoe anders ik nu met gewoontes om ga in vergelijking met een paar jaar geleden. Vroeger had ik geen tijd voor gewoontes, omdat het leven te druk was. Nu zíjn die gewoontes mijn leven.

Gewoontes en routines zijn heerlijk om verschillende redenen. Ten eerste zorgen ze ervoor dat je belangrijke dingen niet vergeet en ten tweede kun je hierdoor alles worden wat je wilt. Want de gewoontes die je hebt, bepalen voor een groot deel wie je bent. Onlangs luisterde en las ik de boeken Elementaire Gewoontes van James Clear, en zo’n beetje het standaardwerk op dit gebied, Macht der Gewoonte van Charles Duhigg. Als je ook meer wilt lezen over dit onderwerp, adviseer ik overigens het boek van James Clear, want die is meer to the point.

Lees ook: Boeken over (goede) gewoonten

Maar goed, welke gewoontes bedoel ik nou precies en hebben mijn leven zo positief veranderd? Ik deel ze, maar voor jou kunnen het natuurlijk hele andere gewoontes zijn, omdat je andere dingen belangrijk vindt. De volgorde zou dan ook moeten zijn:

  • Wat vind je belangrijk?
  • Waar wil je beter in worden?
  • En met welke gewoontes kun je dat bereiken?

Mijn belangrijkste dagelijkse routines

Dit zijn de gewoontes die ik heb ontwikkeld in de afgelopen jaren en die een enorme positieve impact hebben (gehad) op mijn leven.

Mediteren
Hier begon ik ruim vier jaar geleden mee en dit is echt life changing geweest. Niet alleen kan ik me nu veel beter concentreren en leef ik m’n leven veel bewuster, ook heb ik minder last van angst en drama. Mediteren doe ik meestal vijf minuten in de ochtend en wat uitgebreider in de avond. Het is altijd nuttig om even stil te staan bij jezelf en een paar minuten te letten op je ademhaling. Als je meer ‘stil’ staat bij jezelf komen die andere goede gewoontes vanzelf.

Lees ook: alle artikelen over meditatie

Ochtendgym / hardlopen
Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met een workout. Oké, het is me twee jaar geleden opgelegd door de fysio vanwege mijn rugklachten en ik heb het nog steeds nodig. Maar hierdoor zeg ik ook echte ochtend tegen mezelf: ik vind mijn gezondheid belangrijk en ik hou me aan mijn voornemens. Daar heb je dan de rest van de dag profijt van. Als ik geen rugoefeningen doe, loop ik hard of ga ik om 07.00 uur naar de sportschool.

Journaling
Ik schrijf (meestal) minstens twee keer per dag iets op. In de ochtend – voordat ik begin met werken – schrijf ik mijn intenties op (waar verheug ik me op, wat kan er mis gaan, wie wil ik zijn?) en in de avond schrijf ik hoe de dag is verlopen. Dit werkt heel goed, omdat je hierdoor gaandeweg de dag bewuster met de dingen om gaat waar jij in de ochtend (of vorige avond) aandacht hebt gegeven.

Wandelen (8.000 stappen)

Dagelijkse routines waar ik veel aan heb
Deel dit artikel op Pinterest
Ook probeer ik elke dag te wandelen. Als je – zoals ik – thuiswerkt, dan móet je wel, anders krijg je veel te weinig beweging. Als Anna naar school gaat, dan loop ik eerst samen met haar naar school en loop ik de terugweg een extra lange route. In de middag haal ik haar dan weer op. En dan nog heb ik soms een extra wandeling nodig om voldoende stappen te nemen. Maar omdat ik weet dat mijn rugklachten veroorzaakt zijn door te weinig beweging, vind ik dat geen enkel probleem. En in de winter wandelde ik al veel, omdat dat enorm goed werkt ter voorkoming van een winterdip. Op de dagen dat ik hardloop is het sowieso makkelijk om de stappen te halen.

Wil je ook iets bewuster en gezonder leven? Dan zijn deze gewoontes alvast een mooi begin. Begin er gewoon met één en begin klein. Mediteer bijvoorbeeld maar twee minuten, probeer drieduizend stappen te lopen of schrijf elke avond één ding op in je journal / dagboek. Gaandeweg kun je de gewoontes dan uitbreiden.

Welke routines heb jij die je leven beter maken?

Lees ook: Boeken over (goede) gewoontes
…en: alle artikelen over gewoontes

6 reacties op “Dagelijkse routines waar ik veel aan heb”

  1. Mooie routine heb je ontwikkeld! Ik mediteer ook sinds een paar jaar en sinds ruim een jaar ook echt elke dag. Verder behoren lezen en schrijven (elke dag) en sporten (3-5 keer per week) ook tot mijn routine.

  2. Elke dag even naar buiten doen me ook zo goed. Nou scheelt het dat we een hond hebben, dan moet ik wel. Bij voorkeur lees ik ook elke dag even, lukt me sinds kort weer en dat brengt me toch echt wel rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *