Ga naar de inhoud

6 manieren om minder rommel in huis te hebben

papieren, rommel, rommelig, troep

Er zijn tijden geweest dat het bijna onmogelijk was om vanaf de deur naar mijn bed te komen. Omdat het zo vol rommel lag. De hele vloer lag vol en ik was alles kwijt. Mijn studententijd.

Soms sta ik er nog wel eens bij stil en dan denk ik: ‘Wat was er mis met mij?’ Ik kan me nu echt niet meer voorstellen dat ik maar 10% van die rommel heb. Sterker nog, opruimen is één van mijn methodes om baal- of stressdagen het hoofd te bieden. Als ik het echt niet meer weet, dan ga ik opruimen. Dat dit in mijn studententijd anders was, heeft denk ik vooral te maken met het feit dat ik:

  • Zo’n slechte planning had, dat ik er geen tijd voor had
  • Niet wist waar ik moest beginnen
  • Niet door had hoe slechte invloed rommel had op mijn gemoedstoestand

Inmiddels ben ik twintig (ja, echt!) jaar ouder en een hoop wijzer. De truc van het netjes houden is vooral: doe het doorlopend, voordat het uit de hand loopt. Mijn kelder en mijn zolder leren mij dat het bijhouden the key is, want anders zit ik toch weer met het dingetje: waar moet ik beginnen? Wat ik dus nu heb bij die beide ruimtes, waardoor ik het maar niet doe. Maar goed, omdat ik het niet zie, heb ik er ook geen last van.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om (het grootste deel van ;-)) je huis netjes te houden. Dit zijn de tips die ik ook ooit ergens heb gelezen en die blijken te werken. Voor mij dan.

6 manieren om minder rommel in huis te hebben

1. Heb minder spullen
Dit is natuurlijk de makkelijkste manier. Als je minder rommel hebt, dan máák je ook minder rommel. Bovendien is het een stuk overzichtelijker en kost het minder tijd om het allemaal op te ruimen.

2. Plan meer opruimmomenten
Deze tip doen we nu met Anna, nadat we weer een dagdeel kwijt waren om haar kamer op te ruimen (het was zo’n chaos dat we maar helpen, anders vinden we het zo sneu). Sindsdien moet ze haar kamer wekelijks opruimen. En dan is ze dus in vijf minuten klaar. En ze moet elke avond voordat ze naar bed gaat haar vloer vrij hebben. In de rest van het huis ruim ik elke ochtend voor het werken op, na de lunch, om half drie als Anna thuiskomt, voor het avondeten, na het eten en aan het begin van de avond. En ja, dan ligt er bijna altijd wel ergens wat (schoenen, pennen…). Maar dan is het gelukkig niet meer zoveel werk

3. Zorg voor minder ‘rommelige’ hoekjes
Van die papier stapels op de keukenstoel, bakjes met pennen en andere rommel, plekken waar de opladers verzameld liggen, een hoek op de trap voor spullen die naar boven moeten. Nou ja, ik heb er hier dus nog wel een paar van, maar ik probeer ze zo snel mogelijk te elimineren. Want ze lijken erg rommelig en daardoor demotiveren ze je om de rest van het huis netjes te houden. Bovendien is het opruimen ervan weer een punt op je (toch al lange) to do-lijstje. Dus ruim het op vóórdat het op je to do lijst terecht komt.

Lees ook: Het té meeslepende leven… van een stapel papier

4. Zorg voor minder losse eindjes
Dingen die ergens liggen om je ergens aan te helpen herinneren, omdat je er nog iets mee moet doen. Dit zijn ook van die dingen die soms dagen blijven liggen. Zorg er daarom voor dat je minder losse eindjes hebt en dingen meteen oppakt. Ik heb op vrijdag altijd mijn losse eindjes-dag, ook voor dit soort dingen.

5. Pak minder vaak je smartphone
Dit blijkt echt een wondertruc te zijn! Er zijn zoveel momenten dat je scrollt op je telefoon waarbij je anders even had opgeruimd. Bijvoorbeeld als ik even moet wachten op de waterkoker of totdat iedereen zijn jas aan heeft om te gaan. Van die wachtmomentjes zijn ideaal om even wat op te ruimen. Maar die mis je dus met je smartphone. Sinds ik mijn smartphone niet meer meeneem naar beneden als ik water kook of hem boven leg als ik beneden ben (en andersom), ben ik echt veel netter geworden.

Deel dit artikel op Pinterest
6. Zorg voor een vaste plek
Dit is vrij basic, maar aangezien ik het ook wel eens fout doe, ben ik vast niet de enige. Vooral nieuwe dingen hebben niet altijd onmiddellijk een vaste plek. Zo kochten wij onlangs een iPad, maar omdat dat zo’n duur ding is durf ik hem eigenlijk nergens neer te leggen. Omdat ik bang ben dat hij ergens afglijdt of er iets of iemand op gaat zitten, zweefde hij een beetje door het huis. Pas na drie weken ofzo kreeg hij een vaste plek. Wat hier ook soms van die zwevende dingen zijn, zijn pennen en potloden. Die hébben op zich wel een vaste plek, maar ik weet niet altijd in welke etui van Anna ik de stiften, potloden, pennen en gummetjes kwijt moet. Dat wisselt ook nog wel eens.

Nou, dit zijn een aantal dingen die míj helpen het huis netjes te houden zonder dat ik er veel moeite voor hoef te doen. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Hoe hou jij het huis netjes?

4 gedachten over “6 manieren om minder rommel in huis te hebben”

  1. Mooie tips! Ik probeer ook om het lekker opgeruimd te hebben in huis, en hoewel dat heel aardig lukt en mijn werkplek wel gezellig met tierelantijntjes is, is het wel opgeruimd. Maar… ik heb toch wel een paar van die rommelplekken in huis, zoals naast mijn naaimachine: klusjes die gemaakt of gerepareerd moeten worden en vaak een stapel met nog te lezen tijdschriften, en in een hoekje van mijn werkkamer: nog te lezen boeken en nog uit te zoeken notities e.d. En op de droger ligt eigenlijk ook altijd een stapel nog op te vouwen was… misschien dat wat vaker een opruimmoment inplannen daartegen helpt.

    1. Die stapel te lezen tijdschriften is erg herkenbaar. Mijn moeder had dat vroeger altijd, die zoveel tijdschriften… Daarom lees ik behalve Schrijven Online magazine geen tijdschriften. En die lees ik altijd uit op de dag dat ik hem ontvang 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *