Meteen naar de inhoud

Geschreven en geleerd in september en oktober 2021

Om de maand deel ik een overzicht met dingen die ik heb geleerd in de afgelopen maanden als het gaat over schrijven en natuurlijk wat ik heb geschreven.

Daar gaat ‘ie.

Mijn eerste roman

Ik heb al drie weken niet aan mijn roman geschreven. ‘Oh jee!’, denk je misschien, maar het is weloverwogen. Ik heb besloten dat ik me de komende tijd iets meer ga toeleggen op het schrijven van korte verhalen, omdat ik het gevoel heb dat ik meer moet oefenen. En dat ik pas dán de roman echt kan afschrijven. Ik was eerst bang dat de roman op de plank zou blijven liggen, maar ik ben daar niet meer zo bang voor, aangezien ik toch al anderhalf jaar consequent tijd maak voor schrijven. En een groot deel van het boek is al geschreven. Bovendien ben ik best zelfverzekerd over het feit dat er een boek gaat komen en dat dit geen járen meer gaat duren. Dus ik hoef mezelf niks te bewijzen door zo snel mogelijk het boek af te schrijven. Vandaar even een break, zodat ik meer tijd heb voor het leren schrijven aan de hand van korte verhalen.

Wat ik las en luisterde

Eén reden dat ik besloot om meer korte verhalen te schrijven is dat ik momenteel erg veel lees. En uit die boeken leer ik ook zoveel, wat ik dan wil toepassen en proberen. Zoals het bijzondere perspectief (‘de nacht’, ‘geitenwollensokken’) uit Wij zijn licht van Gerda Blees of de prachtige beschrijvingen uit De weg terug van Erich Maria Remarque. Op Hebban en Facebook kun je lezen wat ik allemaal heb gelezen. Ik heb onder meer De grote wil gelezen, met verhalen van Nicolien Mizee over de schrijfcursussen die ze geeft. Waar je dan ook weer dingen van leert.

Het-grote-schrijf-doe-boek

Een manier om meer te schrijven is door oefeningen te doen uit Het grote schrijf-doe-boek van Louis Stiller. Ik doe niet precies elke opdracht, omdat je ook veel opdachten moet doen in het dagelijks leven (als je niet per se schrijft), maar ik probeer zoveel mogelijk te doen. Je leert in het boek vooral ook meer observeren en beter dingen bekijken en hierin ga ik komende tijd ook meer oefenen. Zowel op straat als via gesprekken, documentaires, Netflix-series. Ach, je kunt (bijna) overal iets van leren! 🙂 Overigens heb ik besloten om niet – zoals ik van plan was – alle oefeningen hier te delen, want dat kost heel veel tijd.

Korte verhalen

Maar er worden dus ook korte verhalen geschreven. Ik schreef een stuk uit mijn jeugd, waargebeurd, maar in het verhaal liep het anders af. Ik merk dat ik dan veel beter dingen kan beschrijven, omdat ik er zelf bij was. Omdat mijn familieleden er ook in voorkomen zal ik het stuk niet plaatsen, maar het is een mooie oefening. Ook ben ik bezig met een kort verhaal over een afgelegen dorpje (in opdracht van Louis Stiller) en ben ik een verhaal aan het herschrijven dat ik ruim twee jaar geleden al schreef over de sportschool (en mensen die ik daar een keer zag). Ik plaatst ook online een aantal korte verhalen, deze kun je hier lezen.

Facebook-pagina

Sinds afgelopen week heb ik ook een aparte pagina aangemaakt op facebook voor mijn korte verhalen, schrijf-updates én de boeken die ik lees. Deze deelde ik eerst op een andere pagina waar ik ook alle berichten over persoonlijke ontwikkeling deelde, maar ik denk dat het goed is om er een aparte pagina voor te hebben. Want niet iedereen die verhalen en boeken leuk vindt, vindt mindfulness en timemanagement leuk en andersom. Ik zou het leuk vinden als je me ook gaat volgen: https://www.facebook.com/lilian.leest.en.schrijft

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

Lees ook: Geschreven en geleerd in juli en augustus 2021
Alle artikelen over schrijven
Boekentip: Het grote schrijf-doe-boek

2 reacties op “Geschreven en geleerd in september en oktober 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *