Meteen naar de inhoud

Geschreven en geleerd in juli en augustus 2021

Elke maand deel ik een overzicht met dingen die ik heb geleerd in de afgelopen maand. Of in dit geval maandén, want in de zomer lag alles een beetje stil. Ook het schrijven, zeg ik eerlijk.

Een overzicht van de zomermaanden en mijn schrijfprojecten.

Mijn eerste roman

Het schrijven aan mijn roman bleef wel doorgaan. Alleen tijdens een week vakantie schreef ik niet aan mijn roman, maar toen schreef ik toch een kort verhaal dat in mijn hoofd was gaan zitten. Maar hoever ben ik nu? Nou, dat is lastig om te bepalen. In principe ben ik nu – soort van – met de tweede versie van het boek bezig, nadat ik na ronde 1 veel karakters heb laten vertrekken. Nu ik echter de tweede versie heb geschreven ben ik nog steeds niet tevreden, omdat ik de spanningsopbouw niet goed genoeg vind en óók nog niet tevreden genoeg was over twee hoofdpersonen. Ik hield nog niet genoeg van ze, of hoe noem je dat? Daarom heb ik nu een opzet gemaakt voor een derde versie die ik eerst met Yuri ga bespreken, zodat ik in de opzet ook hulp heb. Yuri heeft al wel meegelezen met de eerste en tweede versie, maar wist nog niet hoe het verhaal zou lopen. Ik heb nu besloten om hem te gebruiken om mee te denken over de opzet en dan zoek ik iemand anders die zonder voorinformatie kan gaan meelezen. Duidelijk is echter wel dat het eerste boek niet ‘even’ wordt geschreven. Maar ik leer zoveel en dat is natuurlijk beter dan op korte termijn een boek schrijven. Met creatieve processen werkt tijd toch vaak in je voordeel, denk ik. Dus ik wacht rustig af tot ik tevreden ben.

Korte verhalen

Mijn uurtje schrijven per dag is in de zomervakantie helemaal komen te vervallen. Dat was ook de planning, ik wilde niet teveel verplichtingen. En ik weet dat ik nu de dagen weer kouder worden (of nou ja, niet dus ;-)) en er weer meer structuur is, ik vanzelf wel weer meer ga schrijven. Ik heb wel wat korte verhalen geschreven, maar nog geen verhaal afgemaakt.

Wat ik las en luisterde

Ik heb helemaal geen boekenpodcast geluisterd, omdat ik merk dat ik liever een podcast luister over persoonlijke ontwikkeling. Ik had mezelf een tijdje tot doel gesteld om veel te lezen en luisteren over boeken, maar ik denk dat ik qua informatie nu wel verzadigd ben. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat ik – nu ik écht met schrijven ben begonnen – me helemaal gepassioneerd zou storten in het leren schrijven. Maar nu ik de basics wel zo’n beetje weet, merk ik dat mijn interesse daarin helemaal niet zo groot is. Ik vind het gewoon leuk om te schrijven en het is handig om daar dingen over te leren, maar ik ben daar niet zo gepassioneerd over als dat ik ben op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dus nou ja, scheelt weer tijd 🙂

Ik las overigens wel een klassieker, ter inspiratie, Madame Bovary van Gustave Flaubert. Vond het een erg interessant boek, ook omdat ik via alle schrijfboeken al zoveel weet over Flaubert en hoe hij het boek heeft geschreven. Zo’n perfectionist als hij zal ik nooit worden, maar hij heeft me zeker dingen geleerd. Ook las ik ‘Romanschrijver van beroep‘ van Haruki Murakami en daarin werd me ook al een beetje duidelijk dat het lezen over schrijven me een beetje begint te vervelen. Overigens is het wel een aanrader om te lezen als je – net als ik – heel veel versies nodig hebt voordat het boek naar je zin is ;-))

Dus iets minder tips deze keer. Kan ook zijn dat ik deze rubriek voortaan eens in de twee maanden doe i.p.v. elke maand, omdat ik minder lees en luister. Maar ik kijk wel even. Ik lees overigens nog steeds wel veel romans waar ik ook veel van leer. Een overzicht vind je hier.

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

<<<Geschreven en geleerd in juni
>>>Geschreven en geleerd in september en oktober
Alle artikelen over schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *