Ga naar de inhoud

Geschreven en geleerd in juni 2021

Elke maand deel ik een overzicht met de dingen die ik heb geschreven en wat ik heb geleerd. Ben je ook aan het schrijven of denk je erover? Blijf deze rubriek dan vooral volgen.

Deze maand heb ik weer meer geschreven, ook omdat ik me deze keer wél aan mijn voornemen heb gehouden: elke dag een uur schrijven.

Mijn eerste roman

Ik deelde een update over het schrijven van mijn roman. Zoals ik daar al vertelde heb ik het verhaal nogal flink omgegooid. Ik heb nu alle verhaallijnen geschrapt die ik niet meer nodig heb (heb wel een back-up gemaakt, je weet maar nooit ;-)), waardoor ik nu nog maar 66.000 woorden over heb. Maar goed, vanaf hier kan ik weer bouwen en uiteindelijk wordt het er beter van.

Nu ik mijn woorden weer ga tellen, zag ik ook dat ik op 27 april 2020 ben begonnen met het tellen van woorden en dus met mijn roman. Ik ben dus al ruim een jaar bezig. Alleen deed ik het toen nog niet zo fanatiek, pas in september ben ik begonnen met 2 tot 3 avonden in de week.

Feedback op m’n korte verhalen

Ik kreeg weer feedback terug en gelukkig is er veel positiefs, maar ook andere dingen waar ik echt iets aan heb. Een paar reacties:

  • Ik vind de schrijfstijl fijn, vlot.
  • Jouw verhaal bleef mijn aandacht vasthouden.
  • To the point en met humor.
  • Ik vind dat je soms geestige vondsten verwerkt in het verhaal.

In de feedback zaten uiteraard ook verbeterpunten, maar deze positieve reactie zijn natuurlijk ook goed om te onthouden. Waar ik bijvoorbeeld beter in moet worden is in de spanningsopbouw en het uitwerken van de personages.

Korte verhalen

Deze maand heb ik veel geschreven, maar omdat er nog veel naar de lezers gaat, heb ik alleen Indringers in het bos gepubliceerd. Ik lees nu Isabel Allende en schreef daarna een kort verhaal die precies past in de schrijfstijl van Allende. Grappig hoe dat je dan zo direct beïnvloed. Binnenkort te lezen hier.

Wat ik las & luisterde

Ik las deze maand geen enkel schrijfboek, maar wel las ik het boek De 21 romans die onze blik veranderden van Marja Pruis dat dus óver boeken gaat. Erg interessant om te lezen hoe een boek zoveel invloed kan hebben. Wie weet schrijf ik ooit nog zo’n klassieker, blijven dromen hè. 😉

Creatief in de avond

Ik bedenk veel van mijn verhalen in de avond, omdat het soms even duurt voordat ik in slaap val en ik daar rustig van word. In de avond werkt mijn creativiteit ook goed en blijkbaar zelfs als ik slaap. Want dat eerder genoemde korte verhaal in ‘Allende-stijl’ is een verhaal met veel toevalligheden die ergens naar leiden. Alleen weet ik dan in het begin nog niet waar het toe leidt. Veel van mijn verhaal ontstaan vanuit een situatie en hebben niet meteen een heel uitgebreid plot (net als in het echt leven, daar weet je ook niet altijd hoe het loopt). Na een avondje nagedacht te hebben had ik de volgende ochtend het verhaal helder in m’n hoofd. Ik blijf het magisch vinden hoe dat werkt. 🙂

Podcast-tip

Ik tipte al eerder de interessante website van Dennis Rijnvis, schrijfvis.nl, maar sinds een paar maanden luister ik ook regelmatig naar de Schrijfvis-podcast. Daarin interviewt hij schrijvers, maar ook bijvoorbeeld een taaldeskundige en een literair agent. Ik vind het een hele leuke podcast om te luisteren, ook omdat hij even nieuwsgierig is als ik.

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

<<< Geschreven en geleerd in mei
>>>Geschreven en geleerd in juli en augustus
Alle artikelen over schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *