Ga naar de inhoud

Geschreven en geleerd in mei 2021

Elke maand deel ik een overzicht met de dingen die ik heb geschreven en wat ik heb geleerd. Ben je ook aan het schrijven of denk je erover? Blijf deze rubriek dan vooral volgen.

Ik moet eerlijk bekennen: er werd weinig geschreven in mei. Eerst kreeg ik twee weken corona dat invloed had op mijn hoofd en mijn energie. Daarna was het mooi weer, dus was ik veel buiten en Anna was ook nog jarig.

Mijn eerste roman

Het ‘uitgebreidere artikel over m’n schrijfproces’ houden jullie nog van me tegoed. Want hoewel ik bijna de hele maand wél netjes aan m’n roman heb geschreven, had ik geen tijd meer voor het schrijven óver het schrijven. Kort samengevat was het verhaal in principe klaar, maar was ik nog niet echt tevreden en kostte het even tijd om te weten hoe ik bepaalde dingen op moest lossen. Hiervoor heb ik onder meer mijn hoofdpersoon tot in detail uitgewerkt. Ik vond onder meer de spanningsopbouw niet genoeg, dus heb ik ‘saaiere’ verhaallijnen geschrapt en er een aantal spannender toegevoegd. Ik wilde meer sympathie opwekken voor mijn hoofdpersoon, dus heb ik haar een correspondentievriendin gegeven. En ik wilde meer diepgang in relaties, dus heb ik van een bestaand personage een antagonist (tegenspeler) gemaakt die de hoofdpersoon moet tegenwerken, maar toch sympathiek moet blijven.

Ik heb het een beetje opgegeven dat ik mijn verhaal in een eerste en tweede versie af ga hebben, uiteindelijk is dit boek ook een ‘studieobject’ en praktijktraining en ik denk dat ik met deze wijzigingen trotser ga worden op het eindresultaat.

M’n eerste feedback

Vorige maand liet ik al enthousiast weten dat ik heel veel lezers had gevonden van m’n verhalen. Inmiddels heb ik ook de eerste feedback teruggekregen en dat was boven verwachting. Ik kreeg feedback op een aantal verhalen en ik had een stuk tekst geschreven voor het forum van Schrijven Online, waar ik ook feedback op kreeg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik kritiek krijgen best lastig vind, maar vooralsnog gaat het me wat schrijven betreft best goed af. Ik denk dat ik ook wel een beetje kan inschatten wat m’n goede en zwakke punten zijn, waardoor ik feedback ook beter kan verwerken (of niet). Maar ik ben erg dankbaar dat ik het niet allemaal alleen hoef te doen.

Korte verhalen

Ik heb deze maand geen korte verhalen geschreven. Ik heb er wel bijna eentje af en ik heb dus een heel kort stukje geschreven voor Schrijven Online. Deze (en de feedback) kun je hier lezen als je bent ingelogd.

Uitslag verhalenwedstrijd

Een paar maanden geleden heb ik meegedaan met de Zilveren Strop, een wedstrijd van o.a. Hebban voor spannende korte verhalen. Ik wist al dat ik niet op de shortlist stond, maar gisteren werd de uitslag bekend en ik ben 54e geworden van de 162!
Normaal gesproken win je een wedstrijd of niet en weet je niet hoe hoog je bent geëindigd. Maar dit keer dus wel. Het is wel een opsteker, want het was één van m’n eerste verhalen en er staan mensen ónder mij die romans hebben gepubliceerd. Want ook gerenommeerde auteurs deden mee (onder pseudoniem). Dus ben best trots.

Wat ik las & luisterde

Ik heb een nieuw boek gelezen uit de schrijfbibliotheek: Personages, conflict, perspectief van Frans Stüger. Overigens kun je die ook lezen bij de online bibliotheek. Verder probeer ik niet teveel te lezen, want dat gaat soms ook ten koste van oefentijd. En ik lees veel boeken waar ik ook dingen uit haal. Momenteel ben ik Zwarte Schuur van Oek de Jong aan het lezen voor de boekenclub en da’s ook eigenlijk een beetje een studie-object. Ik vind vooral de psychologie en relaties in zijn boeken zo interessant. Alle boeken die ik heb gelezen kun je vinden op mijn Hebban account. Ik heb dit jaar tot nu toe 39 boeken gelezen.

Facebook-tip

Ik ben al een tijdje lid van de Facebook-groep Over Schrijven Gesproken Community. Met name omdat ik de beheerder, Giovanna, al een tijdje volg. Maar inmiddels ben ik lid (geweest) van verschillende schrijfgroepen en dit is toch echt mijn favoriet met ervaringsverhalen, hulp etc. Dus als je zelf ook schrijft of wilt gaan schrijven, is dat zeker een aanrader.

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

<<<: Geschreven en geleerd in april
>>> Geschreven en geleerd in juni
Alle artikelen over schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *