Ga naar de inhoud

Geschreven en geleerd in april 2021

Elke maand deel ik een overzicht met de dingen die ik heb geschreven en wat ik heb geleerd. Ben je ook aan het schrijven of denk je erover? Blijf deze rubriek dan vooral volgen.

Mijn eerste roman

Deze maand heb ik een aantal nieuwe stukken toegevoegd aan mijn roman. Bijvoorbeeld omdat één personage eerder in het verhaal naar voren moest komen. En aan het eind heb ik extra scenes toegevoegd. Ook misten er een aantal omschrijvingen. Maar tegelijkertijd ben ik ook nog steeds aan het herschrijven en dus gaan er ook weer woorden af. Op dit moment zit ik op bijna 75.000 woorden. Komende weken zal ik een wat uitgebreider artikel schrijven over m’n schrijfproces, want er gebeurt van alles en hoe meer ik leer, hoe meer ik ga twijfelen, maar dat hoort erbij 😉

Lezers gevonden!

Deze maand plaatste ik op verschillende social media een oproep voor lezers van m’n verhalen. En ik kreeg veel reactie! Van familie, kennissen, maar ook mensen die ik niet ken. Ik werd er zo blij van. Inmiddels heb ik mijn eerste stukken opgestuurd en ik blijf het toch ontzettend spannend vinden, maar het gaat mij zoveel helpen. Volgende maand zal ik wat meer delen over de eerste reacties.

Korte verhalen

Ik heb deze maand drie korte verhalen geschreven, maar die heb ik nog rondgestuurd, dus daarom staan ze niet nog niet online. Eentje doet mee aan een schrijfwedstrijd en mag ik (nog) niet publiceren. Twee korte verhalen waren fors: 3500 en 4500 woorden en eentje was klein en op een ochtend geschreven: 1400 woorden. Ook verscheen er een eerder geschreven kort verhaal online:

Ik heb mezelf als doel gesteld om wat beter te gaan letten op titels, want die zijn meestal niet zo pakkend, denk ik. Ik weet nog dat toen ik – jaren geleden – bij de krant werkte ook vaak iemand anders mijn titels bedacht, het is niet echt mijn sterke punt. Maar ook dat kun je vast leren 🙂

Wat ik las & luisterde

Ik las Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft van Raymond Carver (als je het hebt over titels….), een schrijver die erg beroemd is vanwege zijn korte verhalen. Ook heb ik een ander boek in huis gehaald (van de bibliotheek), De Nederlandse En Vlaamse Literatuur Vanaf 1880 In 250 Verhalen, samengesteld door Joost Zwagerman. Ik probeer nu om elke dag een kort verhaal te lezen, maar ik moet zeggen dat dat niet altijd leuk is. Ik ben toch niet zo van de klassieke literatuur. Ik hou vooral van humor en er moeten wel dingen gebeuren in verhalen. Ook heb ik niet zoveel met historische romans / verhalen. Maar dat is ook goed om te weten.

Daarnaast ben ik het boek De kunst van het schrijven van Kees ’t Hart aan het lezen, waarin hij spreekt met verschillen auteurs (waaronder Hella S. Haasse en Thomas Rosenboom) over een specifiek boek en hoe dat tot stand is gekomen. Het is erg interessant om te lezen hoe iedereen dingen anders aanpakt en wat ik er vooral van oppik is dat je moet leren wat het beste voor jou werkt. En misschien duurt het wel jaren om daar achter te komen. Wat het boek ook laat zien is dat schrijven wel echt een ambacht is, het is niet iets wat je even in een corona-jaar onder de knie krijgt, het is een leven lang leren. Ik zie er naar uit. 🙂

Deze maand ontving ik ook mijn eerste Schrijven Magazine! En ik ben net zo enthousiast als over hun website, er is nog zóveel te leren!

Wil je weten welke romans ik ook nog las? Op Hebban kun je alle boeken zien, waaronder mijn derde boek van Marijke Schermer. Ik doe overigens mee met de Hebban Reading Challenge en heb nu 32 van de 60 boeken al gelezen. Dus dat gaat lukken 😉

Podcasttip

Ik luister regelmatig naar een interessant Engelstalige podcast, Writing Excuses, hierin praten vier schrijvers een kwartier lang met elkaar over allerlei aspecten van het vak.

Excel & Toggle

Daarnaast hou ik nu wat secuurder bij wanneer en hoeveel ik schrijf, omdat ik weet dat ik veel ‘vlieguren’ moet maken. Met Toggle hou ik de tijd bij die ik schrijf en vermeld ik het aantal woorden dat ik heb geschreven. In Excel heb ik dan een documentje waar ik dat eens per week invul en zo doelen kan stellen en bijhouden. Het aantal woorden is soms veel, maar vaak ben ik aan het herschrijven en dan is het weinig. Maar ik hoop dat het op maandniveau een mooie indicatie geeft van hoeveel ik er aan werk en dat het me motiveert om echt zoveel mogelijk tijd te besteden aan het schrijven. Want het gaat gewoon veel tijd kosten en dat is helemaal niet erg.

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

<<< Geschreven en geleerd in maart 2021
>>> Geschreven en geleerd in mei
Alle artikelen over schrijven

2 reacties op “Geschreven en geleerd in april 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *