Ga naar de inhoud

Geschreven en geleerd in maart 2021

Elke maand deel ik een overzicht met de dingen die ik heb geschreven en wat ik heb geleerd. Ben je ook aan het schrijven of denk je erover? Blijf deze rubriek dan vooral volgen.

Mijn eerste roman

Deze maand zijn er weinig nieuwe woorden bijgekomen, omdat ik vooral veel aan het herschrijven ben. Ik ben nu vanaf het begin aan het herschrijven en daarna leest Yuri deze stukken. En daarna herschrijf ik ze weer. 😉 Omdat ik deze maand ook veel boeken heb gelezen/ geluisterd en veel heb geleerd, merk ik echt dat mijn schrijven vooruit gaat en dat het boek steeds beter wordt. Het is echt waar wat ze zeggen: je leert het vooral door het te doen.

Korte verhalen

Deze maand publiceerde ik twee korte verhalen:

Wat ik las & luisterde

Het boek dat me deze maand vooral fascineerde, was het luisterboek Over Leven en Schrijven van Stephen King. In mijn tienerjaren las ik veel boeken van hem en nu ik dit boek heb gelezen snap ik ook waarom. In zijn tienerjaren is zijn interesse in het genre ontstaan. In het eerste deel van het boek vertelt hij over zijn jeugd en zijn latere jaren met verslaving (spoiler: alles kwam goed). In het tweede deel vertelt hij heel inhoudelijk over schrijven, van grammatica tot hoe je dialogen moet schrijven. Heel veel van deze tips kon ik meteen toepassen in korte verhalen (ik gebruik een kort verhaal ook vaak om één specifiek ding te oefenen, zo heb ik dit korte verhaal geschreven met veel dialoog). Echt aan aanrader voor iedereen die schrijft (ook als je – zoals ik – niet van horror, sci-fi & fantasy houdt).

Daarnaast las ik het boek Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman. Dit boek is ook zó interessant, je gaat echt anders kijken naar verhalen en hoe je dingen vertelt, omdat je maar weinig ruimte hebt. Ik denk dat dit uiteindelijk bij een roman ook z’n sporen achterlaat.

Ik was begonnen in The Artists Way van Julia Cameron, maar dat is toch niet echt een boek voor mij. De toon waarop ik werd aangesproken vond ik niet fijn. Ik heb ook geen last van creatieve blokkades, dus waarschijnlijk is het ook gewoon geen interessant boek voor mij.

Daarnaast las ik veel romans, omdat je daar – volgens de kenners – het meest van leert. Ik leer dus al ruim dertig jaar. Op Hebban kun je alle boeken zien die ik las, waaronder een nieuwe Haruki Murakami en m’n eerste Zeven zussen!

Podcasttip

Ik luister al een tijdje naar Boekenpodcast Het verhaal van Monique Huijdink. Hierin interviewt zij schrijvers en ik vind het heel leuk om te horen hoe hun verhalen ontstonden, hoe ze het aanpakten, maar ook welke moeilijkheden ze tegenkwamen. En de interviewster vind ik heel fijn om naar te luisteren omdat je merkt dat ze echt een passie voor boeken heeft.

Nieuwe rubriek

Omdat ik op m’n verjaardag Het grote schrijf-doe-boek van Louis Stiller kreeg, ontstond er een nieuwe rubriek waarin ik zoveel mogelijk oefeningen zal delen met jullie. Lees hier de eerste oefening.

Mocht je ook schrijven en tips hebben, laat het hieronder weten. En wil je erover sparren of elkaar inspireren, dat lijkt me heel erg leuk. Mail dan naar info@lilianonline.com.

<<< Geschreven en geleerd in februari 2020
>>> Geschreven en geleerd in april
Alle artikelen over schrijven

2 reacties op “Geschreven en geleerd in maart 2021”

  1. Leuk om te lezen allemaal! En grappig, ik las ook in mijn tienerjaren hel veel Stephen King boeken (daarna overigens niet meer) en heb een paar jaar geleden ook ‘Over leven en schrijven gelezen’. En ook The Artist Way vond ik helemaal niets. Ik had er iets heel anders van verwacht, heb het even ingekeken en niet gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *