Ga naar de inhoud

5 tips voor orde & focus

pixabay.com

Ben je net zo ADD, warhoofd, van gedachtes van hot-naar-her springend, off-focus als ik? Dan heb ik een paar tips, waarmee het bij mij nèt ietsje beter wordt. En nee, over gaat het nooit, maar het wordt wel makkelijker te handelen.

>> 1. Heb altijd een notitieboek bij de hand | En een pen natuurlijk. En schrijf ALLES op: al je leuke ideeën en to-do‘s: Dat je de was uit de wasmachine moet halen, die ene vriendin even moet bellen, al je werkzaamheden voor vandaag èn voor morgen èn voor overmorgen en volgende maand (want OFFfocus mensen onthouden alles door elkaar heen).

>> 2. Regel je leven met lijstjes… | … dat scheelt weer zelf nadenken (want dat is minder betrouwbaar). Zo heb ik een lijstje met wat we deze week ook alweer zouden eten, wanneer ik ga wassen, dat ik niet moet vergeten om m’n dochter drinken te geven (gelukkig vraagt ze er nu ook zelf om), het huishouden, wat ik mee moet nemen als ik wegga, dat ik ’s avonds mijn ontbijt uit de vriezer moet halen èn mijn telefoon moet opladen. Lees ook: Mijn belangrijkste (dagelijkse) checklists

>> 3. Plan minder, doe meer… | … in de Gettting Things Done- methode heet dit de 2 minuten regel. Alles wat je binnen 2 minuten kunt doen, doe je direct (omdat het anders bijna meer werk kost om het in te plannen). Die 2 minuten regel wil ik ook nog wel eens oprekken naar 5 minuten, al naar gelang mijn tijd.
(Het probleem met warhoofden zoals ik is echter dat wij tijd heel slecht kunnen inschatten en dat ik soms voor dingen die twee minuten duren een half uur in plan. Of andersom)

>> 5. Oefen je focus…! | … het is vreselijk, want het lijkt een beetje de dood aan alle creatieve ideeën in mijn brein, maar het helpt echt om je beter te focussen en meer orde te creëren. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Probeer het eens onder de douche, door je de hele tijd te focussen op wat je moet doen. En dan ook eens bij de afwas etc. Als je je op dat soort saaie, dagelijkse klussen focust, bespaar je al heel veel tijd! Meditatie helpt hierbij ook heel goed!

Succes!

Hoe hou jij je focus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *