Ga naar de inhoud

Binaural beats, de succesformule voor meer focus

Bron: Pixabay / Stocksnap

Kortgeleden zocht ik informatie over hoe je je hoofd rustiger krijgt en daardoor las ik over binaural beats. Dit zijn twee tonen die zorgen voor meer focus en een rustig hoofd.

Het werkt als volgt. Je hoort in je linker en rechteroor twee tonen die een paar hertz in frequentie van elkaar verschillen. Vanwege dit verschil, gaan je hersenen een derde toon maken, waardoor je rustig wordt en minder snel afgeleid bent. Er zijn een aantal verschillende frequenties die een ander effect hebben. Dit zijn de effecten die binaural beats kunnen hebben:

  • Je bent meer ontspannen
  • Je hebt minder stress
  • Je kunt beter slapen
  • Je hebt meer focus en concentratie

Ik zeg met nadruk ‘kunnen’ hebben, want binaural beats werken niet bij iedereen. Sterker nog, er zijn mensen die ze vreselijk vinden. Meer informatie over welke frequentie waar goed voor is, kun je hier lezen. Ik hou me daar niet zo aan, maar luister gewoon de deuntjes die ik fijn vind (en anders spoel ik door).

Mijn ervaring met binaural beats

Binaural beats
Deel dit artikel op Pinterest
Ik vond het interessant om eens te gaan kijken of dit iets voor mij is. Ik zorg via spotify een aantal afspeellijsten met binaural beats en… het werkt! Ik merk echt dat ik – als ik luister – minder snel afgeleid ben. Het is vrij bizar, maar voor mij het dus echt een succesformule.

Wat ik wel merk is dat ik vooral van lagere tonen rustig wordt en dat ik hem echt heel zacht moet zetten. Bij te harde en te hoge tonen krijg ik hoofdpijn.

Ik vind het zelf behoorlijk bijzonder dat dit werkt. Tegelijkertijd vind ik het idee dat mijn hersenen toch een soort van worden geïnstrueerd wel een beetje ongemakkelijk. Daarom luister ik alleen maar binaural beats als ik ‘saaie’ klussen heb waarbij ik snel ben afgeleid.

Ken jij binaural beats? En zou het iets voor je zijn?

Lees ook: 5 tips voor orde & focus
…en: FOMO is meer dan scrollen door facebook

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *