Ga naar de inhoud

Groeien met een (wekelijks) motto

motto

Sinds een tijdje heb ik elke week een ‘motto’ (of intentie). Omdat ik 1001 dingen wil leren en die nooit allemaal kan onthouden, kies ik elke week iets uit waar ik die week op ga letten.

Het idee van dit motto (het is een ongemakkelijk woord, ik weet het maar hij doet het beter op google dan intentie ;-)) kreeg ik van Brendon Burchard, auteur van het boek High Performance Habits. Hij richt zich elke week op een bepaalde eigenschap om zich hierop te ontwikkelen. Mijn motto werkt ongeveer net zo.

Op zondagavond doe ik mijn wekelijks onderhoud en besluit ik wat mijn motto voor de volgende week wordt. Meestal sluit dit aan op iets dat afgelopen week niet goed ging of iets waar ik toevallig al op aan het letten was. Ik begon met drie dingen waar ik op wilde letten, maar toen realiseerde ik me dat je niet moet overdrijven en je je beter kunt focussen op één ding.

Als ik een motto heb gekozen zet ik hem op een notitie op het scherm van m’n telefoon, zodat ik elke keer als ik mijn smartphone open geconfronteerd wordt met mijn motto.

Dit zijn mijn wekelijkse motto’s

Ik schrijf mijn motto altijd in actieve vorm op. Het kunnen cliché (maar belangrijke) dingen zijn, zoals: denk positief, wees pro-actief of glimlach. Anna krijgt toevallig nu tegelijk met haar schoolwerk dagelijks ook een ‘helpende gedachte’ opgestuurd, zoals ‘ik kan het’, ‘gisteren is geweest, ik begin weer met goede moed’ en die vallen ook een beetje in deze categorie.

‘Be like…’ & Wat zou… doen?

Wil je ook een (wekelijks) motto? Deze twee zinnen zijn ook leuk om te gebruiken ter inspiratie.

‘Be like Gwyneth’ stond een week op mijn smartphone, nadat ik op tv een beeld had gezien van Gwyneth Paltrow. Ik ken/volg haar verder niet, maar ze komt altijd zo professionaal, kalm, intelligent en geïnteresseerd over. Dus toen ik als een loser op de bank zat of geïrriteerd op straat liep, dacht ik hieraan en rechtte ik mijn rug en ontspande ik mijn (gezichts-)spieren tot een open, serene houding. En zoals dat gaat met fysieke verandering, merk je dat ook meteen mentaal.

Deel dit artikel op Pinterest
‘Wat zou… doen?’ Dit motto gebruikte ik in de week nadat een moeder van het schoolplein was overleden die altijd erg dankbaar en positief was. Als eerbetoon probeerde ik een week lang om net zo positief te denken als zij. Het was best verfrissend om de wereld eens zo te bekijken. Misschien ook omdat het maar voor een week was, mijn negatieve, klagerige gedachtes konden wel een weekje wachten 😉

Het kan gewoon soms echt helpen om je in een ander te verplaatsen, omdat dan die ballast van zelfbeeld etc. een beetje wegvalt. En je kunt natuurlijk ook gewoon mensen ‘imiteren’ die misschien niet eens bij je passen, van André van Duin tot de Dalai Lama, van Obama tot Gordon, van je moeder tot je vierjarige kleuter. Wat zouden díe doen?

Dus wie weet is het ook iets voor jou? Ik zal mijn motto’s in de toekomst ook delen op Instagram, wie weet breng ik je op ideeën. En je kunt natuurlijk ook een maandelijks of jaarlijks motto kiezen als je wilt.

Heb jij een motto?

Lees ook: Vijf gezonde dagelijkse gewoontes
…en: Maak je To-Be List!

2 reacties op “Groeien met een (wekelijks) motto”

  1. Wat leuk en inspirerend! Ik heb zelf geen (wekelijks) motto, maar soms wel een quote of affirmatie die ik dan een tijdje er telkens bij pakt, zoals jij dat ook deed met Be like Gwyneth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *