Ga naar de inhoud

Mijn belangrijkste (dagelijkse) checklists

Ik ben nogal een lijstjesmeisje. Mijn gedachten zijn gewoon té divers om overzicht te houden zonder lijstjes. Dan zou de machine die mijn brein is, teveel energie nodig hebben en uiteindelijk ontploffen. Zo stel ik het me tenminste voor.

Om zoveel mogelijk energie te besparen heb ik lijstjes en routines. Routines zijn gewoon alle dingen die ik elke dag doe, zoals bij het opstaan, het eten, het naar bed gaan, dagboek schrijven en slapen. En wat ik verder moet doen, lees ik af aan lijstjes. Dit zijn de lijstjes die ik (bijna) elke dag gebruik en die mijn leven zoveel makkelijker maken.

Mijn belangrijkste checklists:

☆ M’n ochtendchecklist voor Historiek | Elke morgen begin ik met dezelfde dingen: ik zet het geluid op de telefoon aan (staat ’s nachts uit), check m’n (fysieke) inboxen, check bestelling in de winkel, plan social media in… Dit lijstje hangt boven m’n bureau en doe ik elke ochtend weer. En zonder lijst zou ik altijd wat vergeten. Zelfs mét die lijst voor m’n neus vergeet ik wel eens wat, moet ik eerlijk zeggen.

☆ M’n weekchecklist voor Historiek | In m’n ochtendchecklist staat ook ’to-do lijst maken’ en daarvoor gebruik ik dan weer m’n weekchecklist. Dingen die ik elke week moet doen, zoals voorpublicaties regelen, banners op de site bekijken en eventueel aanpassen, statistieken bekijken en meer van dat soort dingen. Deze plan ik dan – zo nodig – die dag in.

☆ M’n boodschappenlijst | Maandagavond na het eten doe ik altijd de weekboodschappen. En hiervoor is mijn boodschappenlijst onmisbaar! Hoe deze eruit ziet, kun je hier lezen. Dat artikel is uit 2014, maar de lijst wordt nog steeds elke week gebruikt.

☆ M’n GTD onderhoud | Voor m’n wekelijks onderhoud heb ik ook een checklist. Voor wie Getting Things Done niet gebruikt, het wekelijks onderhoud doe je een keer per week weer even je overzicht te krijgen in je lopende projecten en acties. Op mijn checklist staat het meeste uit het boek, zoals papieren uitzoeken, ‘actielijsten’ kritisch bekijken etc.

Verder heb ik nog talloze lijstjes hoor. Zoals een lijstje hoelang alles moet koken, een lijst voor de omzetbelasting, met blog-ideeën en gá zo maar door. Maar deze bovenstaande gebruik ik het meest.

Hou jij ook zo van lijstjes?