Ga naar de inhoud

De ideale boodschappenlijst

Zo verzamel je ‘losse eindjes’

Als je net zo ongestructureerd bent als ik dan ren je waarschijnlijk een paar keer per week – op momenten dat het totaal niet uitkomt (tijdens het koken bijvoorbeeld) – naar de winkel, omdat je weer iets bent vergeten. Heel vervelend voor jezelf, je kind (‘moet ik nou weer mee?’) en je man (‘gaan we nou nog niet eten?’).

Van deze ellende heb ik iets minder last sinds ik een boodschappenlijst heb. Elke keer voordat ik de wekelijkse boodschappen doe neem ik die lijst door, kijk wat er is (en kíjken he, niet dénken) en neem alles wat mist mee. Met bij de meeste zaken de stelregel: altijd één op voorraad.

Maar hoe maak je nou zo’n lijst? Hieronder staan wat tips.

De ideale boodschappenlijst

1. Wat staat er in de winkel? | Ik ben begonnen met in mijn hoofd door de Lidl te lopen (eventueel kun je dat natuurlijk ook in de praktijk doen). Wat gebruiken we wel eens? Alles wat ik gebruik – al is het maar sporadisch – komt op mijn lijst.

2. Wat staat er in huis? | In de Lidl hebben ze niet alles en dus zijn er dingen die gemist worden. Dus check ik ook nog een keer alle kastjes in huis om te kijken wat daar staat en wat ik dus soms nodig heb.

3. Wat iedereen nodig heeft | Los van wat je zelf veel eet en gebruikt, zijn er standaard dingen die iedereen nodig heeft. Hier een overzicht:
– Ontbijt/lunch: brood, halvarine, beleg, muesli, knackebrot etc.
– Avondeten: aardappelen, rijst, macaroni, groente, vlees etc.
– Lekkere dingen: koeken, snacks, sauzen, chips, bloem etc.
– Overig eten: fruit, zuivel, cup a soup, jus, eieren, parmesaanse kaas, olie etc.
– Drinken
– Schoonmaak: (af-)wasmiddel, wcpapier, tandpasta, vuilniszakken etc.
– Drinken: koffie, thee, fris, cola, bier, wijn etc.
– Evt voor kids: luiers, billendoekjes, ‘reserve-eten’

4. Check de bonnetjes | Heb je nog wat bonnetjes van afgelopen weken? Bekijk die dan ook eens om te kijken of je niets bent vergeten.

5. Maak de lijst | Maak de lijst op volgorde van 1) hoe het in de winkel staat of 2) hoe het in de voorraadkast staat. In het eerste geval gaat de gang door de winkel sneller, in het tweede geval heb je je lijstje thuis sneller klaar.

6. Check de voorraad | Voortaan kun je dus gewoon voor het boodschappen doen de voorraad checken en aan de hand daarvan de lijstje maken dat je meeneemt naar de winkel. Zo wordt het wel heel moeilijk om iets te vergeten!

En hou je lijstje goed bij! Het kan altijd zijn dat je bijvoorbeeld je ontbijt of lunch verandert of je komt er na maanden achter dat je tòch iets was vergeten.

Heb jij ook zo’n geavanceerd boodschappenlijstje?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *