Ik zal vast niet de enige zijn die als kind droomde van zo’n groot huis met boekenkasten tot het plafond in mijn eigen privé bibliotheek. Maar in de praktijk zijn al die boeken toch wat minder handig. Zo raak je ze kwijt (zonder huilen).
Toen mijn moeder jaren geleden verhuisde naar een heel kleine huis en ze haar boeken wegdeed vond ik dat zó stom! Hoe kun je die nou wegdoen? Ik ben opgegroeid in een huis met daadwerkelijk die boekenplanken tot het plafond (alleen was het plafond iets lager dan bij Belle en het Beest ;-)) en ik droomde daar ook van. Ik had de boeken ergens in een loods bewaard desnoods, maar wegdoen? Nooit!
Nu heb ik zes boeken. What happened!?
Marie Kondo kwam langs. Dat gebeurde er vooral. Door Marie Kondo ging ik heel kritisch kijken naar mijn boeken en trok ik de conclusie dat ik heel veel boeken toch niet zo heel erg nodig heb. Nadat ik ging lezen over minimalisme, slonk mijn aantal boeken nog verder. Maar eerst antwoord op de vraag:
Waarom zou je je boeken wegdoen?
Nou, allereerst heb je boeken niet echt nodig. Bovendien staan ze rommelig, voeren ze een constante druk op je uit (lees me, lees me!) en pakken ze heel veel viezigheid. Ik heb een paar weken geleden een Expedit-kast verplaatst, dus ik weet waar ik het over heb. Er woonden maar liefst acht spinnenfamilies in en dan heb ik het nog eens over de hoeveelheid stof die eruit komt. Nee, de boekenkast heeft voor mij – proest – definitief zijn charme verloren.
Deze boeken raakte ik kwijt
Maar goed, hoe pakte ik dit aan? Een beetje van mezelf en een beetje van Marie.
☆ Ik deed alle boeken weg waar ik niet ‘blij’ van werd | Dit is dus de methode van Marie Kondo. Er waren verschillende redenen waarom boeken mij niet blij maken:
- Een lelijke kaft
- Ik was al jaren van plan om ze te lezen, maar dat deed ik toch nooit
- Ik wilde het boek niet meer lezen en wilde het ook niet uitlenen
- Het had een vervelende vorm (te groot)
- Ik had er niks aan (dit gold vooral voor de kookboeken, aangezien ik er nooit iets uit maak)
Na deze schifting had ik eigenlijk alleen nog één ‘sentimenteel’ én handig kookboek over die ik al had als student, een stapel boeken van Isabel Allende & Gabriel García Márquez, mijn lievelingsschrijvers (mijn alltime lievelingsschrijfster is eigenlijk Tess Gerritsen, maar daar heb ik nog nooit een boek van gekocht) en boeken die ik nog eens uit wilde lenen omdat ze zo mooi of interessant waren.
Nadat we echter de boekenkast kwijt wilden in de kamer en ik helemaal de smaak te pakken qua minimalisme, werd de stapel nog kleiner. Door deze regel:
☆ Ik gooide alle boeken weg die je ook bij de bibliotheek kan halen | Want al die boeken van Isabel Allende zijn ook bij de bieb. Daar kan ik ze ook af en toe lenen. Het heeft kortom geen enkel nut om ze hier in huis óók nog te hebben.
Wáár raak je je boeken kwijt?
Ik gooi eigenlijk zelden een boek echt weg. Dit is waar onze boeken naartoe gaan:
☆ We verkopen ze tweedehands via bol.com | Op bol heb ik een verkoopaccountje en daar verkopen we boeken die we niet meer willen lezen. Ik zet de boeken online en leg ze daarna op zolder totdat iemand ze wil kopen. Werkt heel handig, je kan ze voor een gereduceerd tarief versturen en je maakt er andere mensen nog blij mee.
☆ We geven ze weg aan bekenden | Van sommige genres weten we dat mensen die we kennen ze graag lezen, dus die geven we weg.
☆ Ze gaan naar de kringloop | De kringloopwinkel zit hier op de hoek en die zijn heel blij met ons. Sterker nog, als we er rondlopen lijkt het soms net alsof het onze woonkamer is, zoveel spullen liggen daar inmiddels van ons 😉
Weggooien doen we dus eigenlijk bijna niet. Of ze moeten al ernstig beschadig zijn.
Dus, wat let je?
Dit had ik op de een of andere manier niet van jou verwacht, grappig! Handig tips in ieder geval. Mijn boeken moeten nog een nieuwe eigenaar, dus ik ga er in de kerstvakantie eens werk van maken.
Waarom niet? Omdat ik zoveel rommel maak of omdat ik graag lees? 😉
Ik wil deze vakantie ook mijn boekenkast eens grondig opruimen/herindelen 🙂
Goed bezig! Wel oppassen met herindelen, ik heb zoveel tijd besteed in het verleden aan het selecteren op schrijver, uitgever en kleur… Dat gaat wel een stuk makkelijker met weinig boeken 😉
Boeken weg doen, dat kan mijn hart niet aan. Haha.
Oh nee. Geen van de redenen om boeken weg te doen zijn op mij van toepassing. Het zijn boeken die ik (meerdere) keren gelezen heb, en waarvan ik verwacht ze toch minstens gedeeltelijk nog eens te lezen. Het zijn naslagwerken die ik gebruik (want soms toch echt betrouwbaarder dan Internet). Het zijn unieke objecten die ik koester. Ik maak niet dezelfde fout die ik met mijn vinylplaten maakte, die ik ook aan de kant zette (waardoor ik nu echt muziekstukken mis, die ik niet meer op drager of online kan terugvinden).
Dus nee, Kondo kan de boom in 🙂 Ruimt ook lekker op! 😛
(maar voor de Dan Brown boeken maak ik ook een uitzondering. Die ga ik echt niet herlezen. Geen waarde.)
Ik moet eerlijk bekennen dat dit artikel puur gaat om persoonlijke boeken. We beheren een geschiedeniswebsite, dus we hebben ook nog 3 kasten vol staan met naslagwerken 😉
Ik ben het helemaal met je eens dat ze een hoop stof, spinnen, geurtjes etc aantrekken. En sommige boeken zullen inderdaad waarschijnlijk nooit gelezen worden maar ik kan het echt (nog) niet over mijn hart verkrijgen om al m’n boeken weg te doen.
Oh, ik weet niet of ik dat zou kunnen hoor, haha! Ik ben ook iemand die ooit in haar droomhuis een hele bibliotheek wil hebben. Tegelijkertijd ben ik ook iemand die tientallen boeken in haar kast heeft staan die na zoveel jaar nog steeds niet gelezen zijn ;-). Toch sta ik soms voor de kast om weer een nieuwe uit te zoeken en ik ben mezelf sinds kort aan het dwingen om tóch die boeken die staan te verstoffen op te pakken. Zodoende ben ik nu EINDELIJK begon aan ‘The brief and wondrous life of Oscar Wao’, een boek dat ik in 2008 al kocht. Nou ja, punt is: ik ben veel te emotioneel als het om boeken gaat! Mijn vriend en ik hebben het weleens over naar het buitenland verhuizen en ik zeg altijd dat ik prima alles wil verkopen, behalve mijn boeken.
Kan me overigens wel heel erg goed voorstellen dat je een tevreden en rustig gevoel geeft! Ben nog steds wel benieuwd naar Marie Kondo’s boek.
Wat goed dat je na tien jaar nog een boek gaat lezen die al zo lang in de kast staat! In het buitenland heb je (waarschijnlijk) geen NL’se bibliotheek, dus dan móet je je boeken wel meenemen 😉
Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is om wat minder spullen (boeken) te hebben staan die je toch niet gebruikt. Ik vind het een handig lijstje met tips voor als ik mijn boekenkast binnenkort eens ga uitzoeken. Weggeven vind ik altijd een goed idee als ik er iemand echt blij mee kan maken en anders verkoop ik boeken meestal via Marktplaats.
Oeeeeh I love minimalisme!! Ik heb daarom ook nauwelijks boeken in huis. Nu nog een aantal studieboeken, maar die hoop ik dit jaar nog te verkopen 🙂
Studieboeken kun je sowieso beter zo snel mogelijk kwijt zijn 😉
Ik ben ook toe aan wat minder boeken. Alleen al de kinderboeken nemen 1 boekenkast in beslag. Ik ga eens informeren bij de kringloop of ze nog wat boeken kunnen gebruiken 🙂 Had ik nog niet zo 1 – 2 – 3 aan gedacht dat ik ze hier zou kunnen dumpen. Bol.com lijkt me zo’n gedoe maar zoals jij het beschrijft valt het wel mee.
Ja die kinderboeken zijn vreselijk, maar ik als ik heel vies kijk en zeg: “Dit is echt een boek voor baby’s”, dan wil Anna ze meestal wel kwijt, haha. Ik bedacht me overigens net vandaag dat ik die ook kwijt kan bij de bibliotheek op Anna’s school.
Wauw, zo drastisch zou ik het niet kunnen, maar ik ben wel fan van het laten doorleven van boeken. Bij de bieb halen, tweedehands kopen en de één keer lezers daar ook weer heen. Blijft wel dat ik een boekenkast wel een must voor een woonkamer vind en ik herlees ook graag.