Ga naar de inhoud

Maak je To-Be List!

Bron: pixabay / designedbyjess

Naast een to-do list is het tegenwoordig heel erg hip om een to-be list te hebben. En ondanks dat ik niet altijd mee ga met trends, vind ik dit een hele belangrijke om wél aan mee te doen. Want ik denk dat het nuttig is om een to-be list te maken.

Zoals je op een to-do list zet wat je moet doen, zo zet je op een to-be list wie je wil zijn. En dat is hartstikke nuttig om eens te onderzoeken. Want dan heb je iets om naartoe te werken.

Wie wil ik zijn?

Dit lijkt best gemakkelijk, als je blijft steken op: vriendelijk, gezellig & slim. Dat wil natuurlijk iedereen zijn. Ik zou me vooral focussen op de eigenschappen die je nog niet hebt of die je wilt ontwikkelen. Maar welke zijn dat? Wat bij mij hierbij erg hielp is om me af te vragen:

“Wie bewonder ik? En waarom?”

Zo bewonder ik een vriendin bijvoorbeeld omdat ze zo hartelijk is waardoor iedereen zich meteen bij haar op z’n gemak voelt. Hé dat wil ik ook! Dus dat kan op mijn to-be list: Hartelijk. Mijn vriend bewonder ik vanwege zijn doorzettingsvermogen. Hij begint ergens aan en gaat vervolgens heel hard werken om dat te bewerkstellingen. Ook al heeft hij wel eens tegenslagen, hij heeft er vertrouwen in dat het goed komt. Dat wil ik ook! Dus check op mijn lijst: Doorzetter.

Dit zijn dan echt punten waar je aan kunt werken. Hoe kan ik hartelijker worden? En hoe word ik een doorzetter en wat voor project moet ik daarvoor gaan beginnen? Zo bewust bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling geeft echt een boost op je zelfvertrouwen.

To-be in the pocket

Ik heb ook een tijdje een to-be list in mijn broekzak gehad. Daarop schreef ik dan drie dingen die ik op die dag belangrijk vond. Bv. positief, vol zelfvertrouwen, attent. En dan keek ik een paar keer per dag of ik me er wel aan hield.

Maar hoe streep je het af?

Een to-be list is natuurlijk wel iets moeilijker af te strepen. Want ‘zijn’ is een langdurige proces. En waarschijnlijk komt er nooit een moment dat je helemaal tevreden bent over wie je bent. Maar je kunt het per dag afstrepen. Ben ik vandaag positief geweest? Dan was ik vandaag zoals ik wilde zijn.

En dat is toch een mooi begin op weg naar een ultieme, leuke, helemaal uitgebalanceerde jou! 🙂

Heb jij al een to-be list?

1 reactie op “Maak je To-Be List!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *