Ga naar de inhoud

Unwind, een simpel avondritueel

avond maan

Toen ik een paar weken geleden slecht sliep, besloot ik me eens meer te gaan verdiepen in slaap. Via een masterclass bij Calm en nog wat andere bronnen stelde ik onder meer een makkelijk avondritueel in: ik unwind.

Voor mensen die een hekel hebben aan overbodig Engels, in het Nederlands is het ‘afwikkelen’ en dan zou alleen de naam van de routine al te lang en te íngewikkeld zijn geworden.

Wat het eigenlijk gewoon inhoudt is dat je langzaam de dag uitgaat door invloeden van buitenaf te beperken, snelheid te verminderen en te bewegen, zodat je niet vanuit je stoel in je bed beland. En het duurt niet lang, want dan zou ik het niet volhouden.

Dit is wat ik doe. En de tijden mag je natuurlijk zelf beslissen, maar doe het vooral NIET te laat.

Mijn simpele avondritueel

5-30 minuten lezen
Ik probeer 5 tot 30 minuten te lezen totdat ik van mezelf moet beginnen met mijn avondritueel. Bij mij begint dit om half elf, elf uur, maar dit is natuurlijk per persoon verschillend. Voor iedereen die ’s morgen niet graag z’n bed uitkomt, zou ik zeggen: ga iets eerder naar bed.

Lees ook: 7 tips om meer te gaan lezen

Zet je alarm klaar en je telefoon op vliegtuigmodus
Als je dit alvast doet, hoef je jezelf straks niet meer te verblinden met blauw licht (waar je dus heel wakker van wordt).

Dim de lichten
Dit is beter voor je slaaphormoon, maar ook nog gezelliger. 🙂

Stretch-oefeningen
Dan ga ik stretchen, zodat na al het zitten mijn spieren even een beetje worden uitgetrokken. Hierbij begint mijn unwinding, wat ook betekent dat ik dit op een traag tempo doe.

Opruimen
Ook hierbij geldt: doe het rustig aan. Het idee is dat mijn hartslag wat omlaag gaat, dus heel gestrest opruimen zou averechts werken. En blijf goedgemutst, want dan slaap je sowieso beter.

Afwassen
In hetzelfde oude-lullen-tempo was ik af. Dat moet sowieso voorzichtig, want anders wordt Anna wakker omdat ik met de borden ga smijten. Als je een afwasmachine hebt, kun je deze nu gaan uitpakken. Want het tweede voordeel hiervan is: morgen is het huis mooi netjes als je opstaat. En terwijl je bezig bent, kan je hoofd nog even de dingen doornemen van de afgelopen dag. Zodat je dat in bed niet meer hoeft te doen.

Lees ook: Hoe je 3 maal daags 10 minuten Zen wordt

Leg alles klaar
Leg spullen klaar voor de volgende ochtend: kleding die je aan gaat doen, dingen die je mee moet nemen. Alles wat je vast klaar kan zetten, zet je klaar. Niet alleen scheelt dat stress voor morgenochtend, het is een handige manier om de tijd tussen talkshows kijken over kernwapens en politieke frustraties en het slapen iets langer te maken.

Plassen
Erg belangrijk natuurlijk voordat je gaat slapen, dat spreekt voor zich.

Unwind
Deel dit artikel op Pinterest
Je gezicht wassen of handen insmeren
Bij mij gaat ‘lenzen uitdoen’ hieraan vooraf, maar natuurlijk niet iedereen heeft lenzen. Nadat ik ze heb uitgedaan verwijder ik mijn make-up en was ik mijn gezicht. Dit zijn dingen waar ik vroeger haast mee had, want ‘ik moet naar bed!’ Maar als je op tijd begint met je avondritueel kun je rustig aan doen. Smeer ook nog even lekker je handen of lippen in en vergeet niet, je bent nu minimaal 80-plus en je hoeft nergens naartoe.

Flossen
Doe het niet omdat de tandarts het zegt of omdat je daardoor minder snel gaatjes krijgt, maar doe het om te unwinden. Win tijd (en voorkom een enorme tandartsrekening).

Lees ook: Hoe flossen je leven kan veranderen

Tandenpoetsen
Tenslotte is tandenpoetsen een mooi mindful moment om de dag mee af te sluiten.

Nu hoef je alleen maar je kleren uit te doen, de slaapkamer goed te luchten en onder de wol te kruipen. Welterusten!

Je kunt natuurlijk ook extra dingen aan dit ritueel toevoegen, zoals mediteren of journaling. Maar de reden dat die hier niet bij staan, is omdat het dan weer een heel lang ritueel wordt. En als je een beetje op mij lijkt, dan wil je graag ook een beetje dingen doen in de avond. Dus ik vind het prettiger om mediteren en journaling eerder op de avond te doen.

Heb je echt een slaapprobleem? Kijk dan eens op de website van The Sleep Doctor, die mijn masterclass gaf.

Wat is jouw avondritueel?

Lees ook: 3 x waarom voldoende slaap belangrijk is
…en: Amish hour: uitgerust naar bed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *