Ga naar de inhoud

Weersta alle verleidingen met de 10-minuten regel

tijd wekker smartphone horloge

Ons leven is zo overweldigd met dingen die we kúnnen doen, dat we het soms té vermoeiend wordt om overal weerstand tegen te bieden: het laatste nieuws, dat lekkere nootje, het piepje van je telefoon, dat ene goede idee dat graag uitgewerkt wil worden. Maar wanhoop niet.

Het grote nadeel van leven in een wereld met miljoenen ‘ja’s’, dingen die je kunt doen, is dat je enorm vaak nee moet zeggen. En dat is niet altijd makkelijk en bovendien put het je uit als je de hele dag nee moet zeggen tegen de dingen die je tegenkomt. De dingen die je eigenlijk afleiden van de dingen die je wilt doen. Zoals die chips, terwijl je aan het lijnen bent, die leukere klus als je iets doet wat wel nuttig is maar niet leuk, die dure gadget terwijl je juist wilt sparen. Als je het zo gaat opsommen lijkt het leven van vandaag de hel, waarbij je vooral dingen NIET kunt doen en daar heb je dan automatisch weerstand tegen. Dus neem je tóch dat chipje of vind je dat je na een ochtend hard werken tóch even langs de nieuwssites mag scrollen. Na de hele dag dingen afwijzen ‘verdien’ je het om nu wel een keer iets te doen dat eigenlijk niet per se goed voor je is.

Weersta alle verleidingen met de 10-minuten regel
Deel dit artikel op Pinterest
De hele dag nee zeggen vreet dus energie. De Amerikaanse bestsellerauteur Nir Eyal van boeken als ‘Hooked’ en ‘Indistractable’ heeft hier een handige methode voor ontwikkeld: de tien minuten regel. In plaats van ‘nee’, zeg je ‘straks’, waardoor je minder weerstand voelt en het naar alle waarschijnlijkheid toch niet doet.

Lees ook: Als je ja zegt, zeg je ook nee

De 10 minuten-regel van Nir Eyal

Het gaat dus vooral om dingen die je afleiden van het halen van je doelen. Dingen die je niet wilt doen, maar waar de hele dag toe verleid wordt. In plaats van ‘nee’ te zeggen tegen deze verleidingen, zeg je: het mag over 10 minuten. Over tien minuten mag je even scrollen op facebook of wat pinda’s pakken. Hierdoor voel je veel minder weerstand, omdat het geen ‘verlies’ oproept (want daar heb je automatisch weerstand tegen). En vaak ben je tien minuten later alweer bezig met iets heel anders en heb je geen enkele behoefte om op Facebook te scrollen of helemaal naar de kast te lopen waar de pinda’s inzitten. Je hebt dus hetzelfde effect (namelijk dat je het niet doet), terwijl het je veel minder energie kost.

Hoe weersta jij alle verleidingen?

2 reacties op “Weersta alle verleidingen met de 10-minuten regel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *