Ga naar de inhoud

Zo ontwikkel je je money mindset

geld money mindset
Kortgeleden schreef ik dit artikel waarin ik uitlegde waarom ik bezig ben om mijn money mindset te veranderen. Vandaag leg ik uit welke stappen ik heb gezet sindsdien en wat jij ook kunt doen.

Voor je verder leest, lees eerst even: Waarom je je money mindset zou moeten veranderen

En dan nu de stappen die heb genomen om mijn money mindset te veranderen.

1. Lees en luister alles over money mindset

Mijn eerste stap was om veel te lezen en te luisteren over money mindset in podcasts en (blog)artikelen, waardoor ik aan de slag kon met stap 2. Hoewel ik er inmiddels niet meer naar zoek, kom ik in allerlei boeken en bij allerlei podcasts de term nog steeds tegen en leer ik ook nog steeds.

Lees ook: Wandelen: m’n dagelijkse dosis educatie

2. Bepaal jouw money mindset

Bron: pixabayToen ging ik eens goed nadenken wat mijn money mindset was en die was inderdaad behoorlijk negatief. Wat sentimenten die ik had:

  • Als ik meer geld wil, betekent dit dat ik nu ontevreden ben
  • Ik ben echt niet commercieel aangelegd
  • Als ik veel geld wil verdienen, dan lijdt m’n gezin eronder
  • Geld maakt niet gelukkig
  • Als we meer geld hebben, hebben we ook meer ruzie over geld

3. Bepaal wat jouw money mindset zou kunnen zijn

‘Ga uitzoeken wat het kost, zodat je precies weet hoeveel geld je nodig hebt’

Wat ik leerde ik alle artikelen en podcasts is dat je heel anders naar geld kunt kijken dan dat ik deed. Als een positief ding, waarmee je meer dingen kunt doen (uitstapjes met het gezin), de wereld mooier kan maken (vrijwilligerswerk, goede doelen), je veel kunt leren (cursussen, trainingen, coaching), je meer comfort (en dus geluk) kunt krijgen. En als ondernemer zou het heerlijk zijn als we meer geld apart konden leggen voor tegenvallers, onverwachte ziektes en ons pensioen. Maar ook om te investeren in het bedrijf.

4. Maak een lijst met dingen die je graag zou willen

Als geld geen probleem is, wat zou je dan graag willen? En hoe dragen deze dingen bij aan de belangrijkste doelen in je leven? Maak hiervan een lijst en zoek er vast foto’s van op, zodat je hier een collage van kan maken. Hierdoor kun je het beter visualiseren. Ga ook uitzoeken wat het kost allemaal, zodat je precies weet hoeveel geld je nodig hebt om dit te realiseren. En dat hoeft niet per se heel veel te zijn hoor, sommige mensen hebben gewoon goedkope levensdoelen. Maar probeer wel zo groot mogelijk te denken en probeer de gedachte ‘dat kan ik toch nooit betalen’, uit te bannen.

5. Maak je financiën inzichtelijk

Als je weet wat je doel is, moet je natuurlijk ook kijken wat je al hebt. Dus maak een overzicht met in- en uitgaven. Misschien heb je dit al, anders kun je dit heel eenvoudig samenstellen via bijvoorbeeld Afas Personal (niet gesponsord, maar die gebruik ik al jaren). Met dit programma kun je gratis al je bankafschriften inladen (van een beperkt aantal rekeningen of je moet betalen) en dit in de juiste categorie plaatsen, zodat je een overzicht krijgt van al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd, gerangschikt op categorie. Dit is overigens nog wel een klus hoor. Want je moet de categorieën waarin dingen worden geplaatst wel even doorlopen. Maar als het eenmaal ‘draait’ heb je er veel aan.

6. Maak geld leuk met een geldboekje

Als je meer geld wilt verdienen is inzicht in je financiën belangrijk, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven! Daarom heb ik een geldboekje gemaakt. Van een oud notitieblokje (want om daar een nieuwe voor te kopen is natuurlijk niet zuinig ;-)) Hierin schrijf ik elke dag:

  • Wat ik uitgeef
  • Wat ik verdien
  • Wat ik bespaar

Aan het eind van de dag vul ik dit in. En hierin zet ik soms wat ‘extreme’ dingen. Zo ontbijt ik elke ochtend met yoghurt, muesli en banaan. Maar bananen zijn best duur, dus daarom gebruik ik nu een halve banaan i.p.v. een hele. Scheelt op een jaar toch flink wat bananen. Tegelijkertijd kon ik er inzetten dat ik door een zakelijke mail (die ik anders misschien niet eens had gestuurd), ruim 1100 euro heb verdiend. Dat maakt het toch wel erg leuk om te doen.

Door dit geldboekje ben ik elke dag bezig met geld verdienen. En staat het ineens veel hoger op mijn prioriteitenlijstje. En het gekke is, het is niet dat mijn tijd hier echt onder lijdt. Want ik doe nu sneller dingen om geld te verdienen (waar ik eerder soms twijfelde of dingen uitstelde) en de andere klussen krijg ik ook af in de tijd die over is (waarschijnlijk door de Wet van Parkinson). Dus dat is een bijzondere gewaarwording.

7. Ga iets leren wat rijke mensen doen

money mindset pinterest
Deel dit artikel op Pinterest
Denk groot (en word rijk). Dat boek heb ik inmiddels gereserveerd bij de bibliotheek. En ik haalde uit dezelfde bieb het boek Beleggen voor dummies. Bij ons – als ondernemers – zit het rijk worden vooral in het zorgen van een pensioen. En dat is best veel geld. Dus kunnen beleggen zou dan een uitkomst kunnen zijn. Toevallig begon een tijdje terug het Beursspel van RTLZ, dus kon ik meteen oefenen met fictief geld. Inmiddels zit ik op +10.93% rendement, dus het gaat best goed 🙂 Blijkbaar kan ik toch beter met geld omgaan dan ik dacht.

Lees ook: 29 leuke & nuttige boeken over zelfontwikkeling, mindfulness, timemanagement & geluk

8. Wees dankbaar en trots

En wat ook belangrijk is, geniet van je (extra geld) en ben dankbaar voor al het geld dat je verdient, ook de kleine dingen. Dankbaarheid en positiviteit zijn altijd belangrijk als je echt iets wilt bereiken in het leven. En wees trots op jezelf dat je zo goed bezig bent met geld. Want geld is niet alleen voor jou, maar je kunt de wereld er ook een beetje mooier mee maken.

Wil je ook je money mindset veranderen en kun je wel wat support gebruiken of vindt je het gewoon leuk om het te delen? Meld je aan bij mijn (besloten) facebookgroep of mail me op info@mindstones.nl

Hoe is jouw money mindset?

Lees verder: Waarom je je Money Mindset zou moeten veranderen
…en: 3+ podcasts over slow living, mindfulness en geluk
Boekentip: You Are a Badass at Making Money – Jen Sincero

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *