Als kind leer je allerlei dingen over geld: dat het niet aan bomen groeit, dat je zuinig moet zijn en dat hebzucht uit den boze is. Dit soort verhalen zorgen ervoor dat je minder verdient dan je verdient.
Maar het kan anders! Een tijdje terug luisterde ik een interview met Jen Sincero, schrijfster van het boek You Are a Badass at Making Money over de money mindset waar veel mensen – vooral vrouwen – onder lijden. Namelijk het idee dat geld niet aan ons besteedt is en dat het vervelend is en lastig. We komen altijd tekort. En ondertussen klinkt er ergens in ons achterhoofd of onderbuik een kleine afgunst naar mensen bij wie het geld zo aan lijkt komen te waaien, terwijl wij er voor moeten ploeteren.
Maar dit heeft dus vooral te maken met je gedachtes over geld. En die kun je veranderen!
Lees ook: 29 leuke & nuttige boeken over zelfontwikkeling, mindfulness, timemanagement & geluk
Negatieve gedachtes worden bijvoorbeeld bepaald door je ouders en de omgeving waar je opgroeit. Ik ben opgegroeid in het communistische Oost-Groningen, dus ik weet waar ik over praat ;-). Ook door de media en de Nederlandse cultuur, waarbij toch vaak een beetje negatief wordt gekeken naar rijke mensen, wordt ons beeld over geld bepaald. Want hoe kunnen rijke mensen geld uitgeven aan hun wagenpark, terwijl er mensen in (relatieve) armoede leven?
Je merkte het ook toen Franse miljonairs miljoenen doneerden voor de renovatie van de Notre Dame (wat een mooi voorbeeld is van wat je voor mooie dingen met geld kunt doen). Er kwamen ook nare reacties, zoals die van Peter R de Vries: “Als men net zo vrijgevig zou zijn voor de hongerende, vluchtende en onderdrukte mens als voor de Notre Dame zou de wereld er anders uitzien.”
Nou, dat is dus iets wat je níet met geld kunt doen: de wereld redden. Maar met geld kun je wel zorgen voor meer kennis en educatie, zodat je kunt leren dat de wereldarmoede iets ingewikkelder in elkaar zit 😉
Maar waarom zou je meer geld willen?
Je lees dit misschien en je vraagt je af: waarom zou ik meer geld willen? Ik ben tevreden met wat ik heb. En dat is fijn voor je. Maar de gedachte alleen al komt voort uit een vreemde mindset. Namelijk dat je ’teveel’ geld zou kunnen hebben. Wat zou er dan gebeuren? Zou je hebzuchtig worden? Ontevreden? Egoïstisch? Nee helemaal niet. Als je meer geld zou hebben, kun je daar heel veel fijne dingen mee doen:
- Je hoeft minder uren te werken, zodat je meer tijd krijgt
- Je hoeft minder bang te zijn dat iemand z’n baan verliest of ziek wordt
- Je kunt mensen helpen die het moeilijker hebben dan jij
- Je kunt tijd maken voor vrijwilligerswerk
- Je kunt geld investeren, zodat je nieuwe inkomstenstromen hebt
- Je kunt zelf dingen (producten) ontwikkelen die je leven vergemakkelijken
- Je hebt meer tijd voor creativiteit
- Je kunt comfortabeler leven, waardoor je minder negatieve gedachtes hebt
- Je kunt spullen kopen waarmee je je zelfverzekerder voelt
- Je kunt je kinderen/ouders of vrienden dingen geven die ze heel graag willen of nodig hebben
- Je kunt oplossingen betalen voor (fysieke) problemen
- Je kunt cursussen volgen om ergens beter in te worden
- Je kunt een positieve bijdrage leven aan je dierbaren en de samenleving
Je kunt hele mooie dingen doen met geld. Alleen wordt er in onze maatschappij vaak niet zo naar geld gekeken.
Doelen stellen voor meer geld
En nu? Als doel stellen om véél geld te verdienen? Nee, geld is geen doel, maar een middel. Bovenstaande lijst zijn doelen waar je geld voor kan gaan verdienen of sparen. Het veranderen van een money mindset gaat er vooral om dat je de positieve kant van geld ziet. En ook, dat je vindt dat je het waard bent. En dat het je gegunt is. Want als je jezelf geld gunt, of een manicure, een vakantie of een vrije middag, dan is dit weer goed voor je zelfvertrouwen.
Meer over je money mindset kun je in deze artikelen lezen:
- Wat is jouw money mindset en 5 tips om deze te beïnvloeden
- Waarom je Money Mindset aandacht geven?
- 20 Money Blocks That Are Keeping You Broke
In sommige van deze artikelen staan al wat oplossingen, volgende week deel ik mijn oplossingen om mijn money mindset positief te veranderen Zodat geld weer leuk wordt. En ik kan alvast verklappen, het werkt!
Maar ga eerst eens voor jezelf na hoe je nu eigenlijk denkt over geld. En misschien helpt deze money mindset test je daarbij. Mocht je hier (privé) over van gedachten willen wisselen, meld je dan aan bij de Facebook groep van MindStones.
Lees ook: Minimalisme: dol op spullen!
Leuk en interessant! Helaas doe ik niet meer aan Facebook, anders had ik me bij je groep aangesloten.
Ja, jammer dat je niet op facebook zit. Als je een alternatief weet, dan laat het gerust weten 🙂