Meteen naar de inhoud

5 nadelen van het zelfstandig ondernemerschap

Vorige week deelde ik 5 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Het is echter niet altijd feest, er zijn natuurlijk ook nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap.

Soms is het ondernemerschap best zwaar en moeilijk. Dit zijn de vijf grootste nadelen als het je het mij vraagt…

1. Je bent nooit vrij

Een ondernemer ben je 24/7. Nou is dat ook weer een voordeel, maar vooral in drukke tijden of als je toe bent aan vakantie of gewoon geen zin hebt, dan is het wel eens lastig. Je kunt niet terugvallen op die 25 vakantiedagen waar je ‘recht’ op hebt. Je hebt sowieso weinig rechten als ondernemer natuurlijk in vergelijking met een werknemer.

2. Je kunt niet ziek zijn

Tenzij je heel rijk bent en je ervoor verzekerd natuurlijk. Maar veel (kleine) ondernemers kunnen dat niet. Dus dan heb je gewoon vette pech en moet je soms zelfs je bedrijf verkopen of leven op donaties. Helemaal als je nog jong bent is bijvoorbeeld een zwangerschap risicovol, want met bijvoorbeeld een bekkeninstabiliteit heb je met een beetje pech geen inkomsten.

Lees ook: De 6 fases van de zieke moeder

3. Er is nooit iemand die zegt dat je het goed doet

Dit is soms echt wel lastig. Tijdens je ‘functioneringsgeprek’ word je alleen maar beoordeeld door de meest kritische persoon die er is: jezelf. En als de zaken niet goed gaan, dan is het soms best lastig om naar je bedrijfsvoering te kijken zonder je persoonlijke onzekerheden daarbij te betrekken. Af en toe is het sowieso fijn om complimenten te krijgen. Maar met een beetje mazzel heb je daar gelukkig opdrachtgevers voor.

Deel dit artikel op Pinterest

4. Je draagt heel veel verantwoordelijkheid

Elke moeder weet dat verantwoordelijkheid niet altijd leuk is. Helemaal als je een beetje een twijfelkont bent, is het soms best zwaar om te kiezen of je links of rechts moet. Als ondernemer moet je ook de hele tijd keuzes maken. En als je personeel hebt, dan ben jij niet de enige die de dupe is van een foute keuze. Best heftig.

Lees ook: 6 carrière-adviezen die je echt moet negeren

5. Je hebt administratie

Dat is gewoon rotwerk. Als je er iemand voor in dienst neemt, betaal je je scheel. Maar vaak heb je geen keuze, omdat het belastingstelsel in Nederland gewoon zo groot en ingewikkeld is. En als ondernemer wil je eigenlijk de hele tijd vlammen, dus is het zo zonde dat je zoveel tijd kwijt bent aan cijfertjes en bonnetjes… Maar goed, je wilt ook niet riskeren dat je heel veel geld terug moet gaan betalen als je een fout maakt.

Hopelijk ben je nu niet té erg in de put gepraat als je wilt beginnen als ondernemer. Gelukkig zijn er namelijk ook veel voordelen: 5 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap

Wat vind jij of lijkt je het grootste nadeel van ondernemen?

Meer artikelen over ondernemen

Tags:

12 reacties op “5 nadelen van het zelfstandig ondernemerschap”

 1. Ik ben ondernemer en je bent het inderdaad áltijd. Maar ik ben heel eerlijk: ik vind het geweldig leuk! Alleen dat je niet ziek kunt zijn als ondernemer heeft zich afgelopen week wel bewezen. Ik moest een afspraak afzeggen vanwege buikgriep en zou later vandaag terug bellen. De hele afspraak kon volledig uit mijn agenda. Zo jammer, maar ja ziek zijn is menselijk. Ook bij ondernemers.
  Simone onlangs geplaatst…Ondernemen 2.0 | Ik ben een podcast gestart!My Profile

  1. Maar misschien is het verlies van deze klant nog wel positief in zekere zin… als iemand voor zo’n situatie geen begrip kan opbrengen, heb ik al ondervonden dat deze mensen moeilijk tevreden te maken zijn met wat je later voor hen doet. Dus dat soort klanten ben ik liever kwijt dan rijk.

 2. Zelf ondernemer zijn is echt niet mijn ding, juist door een aantal van deze nadelen. Zal niet aan mij besteed zijn, maar kan me voorstellen dat mensen het heerlijk vinden.

 3. Dat eerste punt is voor mij dé reden om in loondienst te blijven. Of ik moet een baan creëren wat ik ook onderweg kan blijven doen. Maar reizen is voor mij erg belangrijk. Ik reis nu meerdere keren per jaar en dat zou inderdaad heel anders zijn als ik een eigen bedrijf had. Want, je verliest natuurlijk snel je klanten als ik dan 3 maanden wil reizen. Nee, juist door in loondienst te zijn voelt bij mij alles in balans. Het klinkt raar voor velen, maar dat geeft mij juist meer vrijheid om te reizen en te doen wat ik wil doen.

 4. Wat een leuk artikel! Een aantal van deze punten zijn voor mij ook de reden dat ik deels in loondienst ben en deels ondernemer ben. Ik vind het fijn dat ik nog wel door iemand (bij voorkeur positief) beoordeeld word en dat ik zekerheid heb over mijn inkomsten, ook als ik ziek zou worden. Tegelijkertijd vind ik de verantwoordelijkheid en het altijd wel bezig kunnen zijn (= je nooit vervelen) geweldig aan het ondernemerschap. Ik zou eigenlijk gewoon beide niet kunnen missen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Interieur | Een inkijkje in mijn roze slaapkamerMy Profile

 5. De administratie is iets wat me wel stress bezorgt, schrik om fouten te maken is daar vooral de oorzaak van.

  En ja, met dat mijn uren heel wat flexibeler (moeten) zijn (heb vaak ook op zondag klantenbezoeken) dan vroeger in loondienst, moet ik wel echt opletten dat ik niet altijd aan het werk ben. Terwijl ik eigenlijk erg op mijn energie moet letten. Dat is ook het nadeel van thuis als zelfstandige werken. Mijn man is ook zelfstandig maar die werkt meestal bij de klant, of als hij thuis werkt is dat tijdens de werkuren van de klant. Dus bij hem is dat veel duidelijker afgelijnd dan bij mij.

  Het moeilijkste vind ik zelf eigenlijk het combineren van alles: werk, huishouden, ontspanning,… en het toch wel erg veel werken voor een lager dan vroeger inkomen.

  Maar anderzijds zijn er natuurlijk ook heel veel voordelen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge