Ga naar de inhoud

5 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap

Bron: pixabay / StartupStockPhotos
Hoewel veel mensen de stap naar zelfstandigheid toch eng vinden, nemen ook steeds meer mensen de sprong in het diepe. En niet voor niks. Het zelfstandig ondernemerschap heeft veel voordelen.

Dat vind ik althans. Daarom zet ik 5 voordelen voor je op een rij:

1. Je kunt je eigen tijd indelen

Dit is met name als je kinderen hebt ideaal. Je kunt als zelfstandig ondernemer ook na 9 tot 5 gewoon aan het werk. Dit is overigens ook wel een valkuil, je kunt er teveel tijd mee bezig gaan. Zorg voor een goede balans en dat de tijd die je erin stopt, er uiteindelijk ook uit komt.

2. Je kunt je eigen collega’s kiezen

Je hebt geen last meer van een vervelende baas of irritante collega’s. Je kunt helemaal zelf weten met wie je gaat samenwerken. En bevalt het niet? Dat stop je die samenwerking gewoon.

Lees ook | 6 carrière-adviezen die je echt moet negeren

3. Hoe harder je werkt, hoe meer je wordt beloond

Dit hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf hoe efficiënt je werkt, maar over het algemeen is het zo dat hoe meer tijd je in je bedrijf stopt, hoe meer eruit komt. En in loondienst tellen alleen je werkuren, maar bij een eigen bedrijf wordt hard werken ook beloond. En dat is wel prettig als je weer eens een weekend door gaat. Overigens kan dit natuurlijk ook een valkuil zijn, dus blijf alert en steek geen tijd in dingen die te weinig opleveren.

4. Je ontwikkelt je persoonlijkheid

Als je ondernemer bent, dan ben je niet alleen je beroep. Je bent meteen marketeer, accountant, manager en psycholoog. Al deze facetten moeten namelijk kloppen als je succes wilt hebben. En aangezien niemand al deze eigenschappen van nature heeft, valt er dus heel veel te leren als ondernemer. En daar groei je als mens van.

Lees ook: Een dagje thuiswerkende internetondernemer en moeder

5. Het is afwisselend

Juist omdat je alle facetten genoemd bij punt 4 ook moet doen, is het werk heerlijk afwisselen. Een dag is bijna nooit hetzelfde als ondernemer. Als je leuke ideeën hebt, kun je die ook direct in de praktijk testen, je hebt de volledige controle. En zo blijft het altijd uitdagend.

Is ondernemen iets voor jou?

Lees ook: 5 nadelen van het zelfstandig ondernemerschap

6 reacties op “5 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap”

  1. Ik kan me in eigenlijk alle puntjes wel vinden! Vooral je eigen tijd in delen is voor mij echt heel erg belangrijk. Met mijn fibromyalgie kan ik gewoon geen 9 tot 5 baan aan. Ik kan zelf bepalen hoeveel uur ik pauze neem of een vrije middag. Gelukkig weet ik vrij goed wat ik aan kan en voel het goed aan. Hierdoor maak ik altijd een weekplanning. Ik zou niet anders meer willen!

    1. Ik kan me voorstellen dat het inderdaad heel erg prettig is als je gezondheid niet altijd meewerkt. Een ideale oplossing, al blijft het natuurlijk vervelend dat je niet altijd kunt werken als je dat wilt. Wel fijn dat je het zelf zo goed kan aanvoelen.

  2. Alhoewel zeker voordelen aan zitten, vind ik juist ook nadelen aan het zelfstandig ondernemen. Ik heb nu ook wel geluk met mijn baan in loondienst, waar ik erg flexibel in kan zijn. Ik kan thuis werken, vaak op tijden die mij uitkomen en soms onderbreek ik mijn dag spontaan om ergens te gaan lunchen met de kinderen. Maar het grootste voordeel wat ik belangrijk vind, ik kan gewoon gaan reizen. Ik wordt tijdens mijn reizen (zelfs toen ik 3,5 maand vrij had voor Nieuw Zeeland), gewoon doorbetaald en dat krijg ik niet voor elkaar als ik voor mezelf bezig ben, maar op dat moment geen werk voorhanden heb. Dus, doe mij loondienst maar. Voor wat ik wil, ben ik daar juist flexibeler in, omdat mijn inkomsten er niet afhankelijk van zijn als ik dingen laat liggen om te reizen.

    1. 3,5 maand doorbetaald krijgen… dan wil ik ook wel loondienst 😉

      Maar ik snap wat je bedoelt hoor, er zitten ook zeker nadelen aan het ondernemerschap. Daar komt binnenkort een artikel over 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *