Meteen naar de inhoud

Mindful werken met de pomodoro techniek

Sinds ik mediteer en me daardoor beter concentreer gaat er een wereld voor me open. Niet alleen de wetenschap dat ik focus kan houden, maar ook het feit dat je als mens niet voortdurend kunt focussen, vind ik fijn.

Mijn afdwalende gedachtes zijn niet langer slechte eigenschappen (zoals ik ze vroeger zag), maar iets wat iedereen heeft en wat eigenlijk het waanzinnige wonder van de menselijke geest is. Omdat we hierdoor veel creatiever kunnen denken.

Lees ook: Mindfulness | Wat is dat nu eigenlijk?

Enfin, door te mediteren en overdag steeds vaker mindful (met aandacht) te leven, kan ik veel beter m’n focus houden tijdens het werken. En als ik afdwaal roep ik mezelf heel liefdevol tot de orde en ga ik weer verder waar ik mee bezig was. Dát dit lukt, komt vooral omdat ik weet dat het tijdelijk is, die focus. Het is veel makkelijker om focus te houden als je weet dat het kort is. En als je ziet hoelang je nog moet tot je pauze. En dat is waarom de Pomodoro-techniek ideaal is om mindful te werken.

Wat is de pomodoro techniek?

Als je volgens de pomodorotechniek werkt, dan werk je met een timer. Dit kan 50 of 25 minuten zijn dat je heel geconcentreerd probeert te werken. Bij mij is na 25 minuten de tank leeg (en volgens mij geldt dat voor de meeste pomodoro gebruikers). Als de ‘wekker’ afgaat heb je vijf minuten (of 10 minuten na 50 minuten concentratie) om uit te rusten. En dat zijn echt heerlijke minuten!

Lees ook: Pomodoro techniek – review

mindful werken met de pomodoro-techniek

Deel dit artikel op Pinterest

En bij mij maakt dat een hele hoop verschil. Die pauzes tussendoor zijn de reden dat ik de andere minuten volhoudt.

De pomodoro techniek is met name nuttig bij grote projecten die soms moeilijk te overzien zijn. Ik gebruik hem alleen bij langere taken, als ik kortere taken heb, dan gun ik mezelf na een taak gewoon even ‘pauze’. En dat werkt ook erg goed, want als je moe bent ga je daardoor juist harder werken in plaats van gapen. Maar goed, bij de pomodor-techniek zit je dus vast aan die 25 minuten.

Lees ook: Waarom ons ochtendritueel altijd in de laatste 10 minuten af komt

Mindful werken op je eigen manier

Die 25 minuten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar als het voor jou te lang is kun je het natuurlijk naar gelang inkorten. Het gaat er vooral om dat je met jezelf de afspraak maakt dat je jezelf niet laat afleideren door gedachten. Wat je eigenlijk ook doet als je mediteert. En net als meditatie helpt de pomodoro techniek je om te trainen met concentratie, waardoor dit steeds makkelijker wordt.

Zo, en nu even pauze 🙂

Lees ook: Pomodoro techniek – review
…en: Waarom ons ochtendritueel altijd in de laatste 10 minuten af komt
Boekentip: De pomodoro-techniek -Francesco Cirillo

4 reacties op “Mindful werken met de pomodoro techniek”

  1. interessant! Nu je het zegt, ik merk ook dat ik mij de laatste tijd beter kan concentreren, zou ook best door meditatie kunnen komen! Vooral het werken tot een bepaalde tijd werkt zo goed, dat artikel wat je schreef over het parkinson effect (als ik het me goed herinner) past hier ook goed bij!

  2. Ik ben wat vaker bezig met meditatie, deels gewoon omdat het fijn is deels voor mijn aankomende bevalling, dan hoop ik hier zeker profijt van te hebben 🙂 Ik heb er een hele fijne app voor gevonden, ideaal!

    1. Oh wat fijn dat jij meditatie kan gebruiken tijdens de bevalling. Ik deed het toen nog niet. Maar gelukkig had ik een vrij ‘relaxte’ bevalling. Straks als de kleine er is, ga je er vast ook veel aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *