Ga naar de inhoud

Handige lijsten voor in de keuken

lijsten in de keuken
Ik ben een echt lijstjesmeisje en vooral in de keuken (niet mijn terrein van expertise, zeg ik eerlijk) zijn ze ontzettend handig om dingen te onthouden.

Omdat mijn man liever en beter kookt, zullen mijn lijstjes nog beperkt zijn, maar je hebt er vast wat aan ter inspiratie. Dit zijn mijn handige lijsten voor in de keuken.

Drie handige lijsten voor in de keuken

Kooktijden tabel | Voordat ik Yuri kende, kookte ik eigenlijk bijna nooit. Ik maakte vooral veel dingen uit pakjes, van recepten of ik bakte het. Ik heb daarom eigenlijk nooit geleerd hoe lang je aardappelen of sperziebonen moet koken. Gelukkig heb ik wel het fantastische kookboek Kook Ook en dus heb ik een lijst gemaakt met alle groentes en aardappelen en hoe lang het moet koken. Dit is zoveel makkelijker dan het telkens op te zoeken op internet (wat ik eerst deed). Dit lijstje hangt aan de binnenkant van een kastdeurtje, zodat niemand ziet wat voor slechte kok ik ben 😉

Airfryer tijden tabel | Ik vind de airfryer fantastisch, maar het is zo irritant dat overal wel opstaat hoe lang het in de oven moet, maar de airfryer staat er bijna nooit bij. Nu ‘fried’ mijn man gewoon op gevoel (temperatuur iets lager dan in de oven en tijd iets korter), maar als ik iets op ‘gevoel’ doe in de keuken gaat het meestal mis. Dus ik probeer het gewoon op een bepaalde tijd en temperatuur (of ik zoek het op op internet) en daarna zet ik het op mijn lijstje voor de volgende keer. Het lijstje is eigenlijk gewoon een gdoc (word-document) met lijntjes waar ik steeds iets nieuws op schrijf.

lijsten in de keuken
Deel dit artikel op Pinterest
Diepvriesmaaltijden | Deze lijst ben ik zelf het meest enthousiast over. We hebben eigenlijk altijd wel wat eten over en dat vriezen we dan in. Eerder keken we af en toe in de vriezer als we geen zin hadden om te koken en gooiden dan dingen weg waarvan we niet meer zeker wisten van wanneer het was. Maar, zoals Rob Geus altijd zegt: labels!! Dus heb ik alle diepvriesbakjes voorzien van een cijfer (ik ben dan wel weer zo dom om twee keer de 7 te gebruiken, waardoor ik nu ‘7 groen’ en ‘7 blauw’ heb). Als ik dan iets in de vriezer doe, dan zet ik op mijn lijstje:

  • Wat de datum is
  • Wat er in het bakje zit
  • Voor hoeveel personen

En als we dan geen zin hebben om te koken of de diepvriesbakjes dreigen op te raken, dan werp ik even een blik op de lijst en dan kiezen we iets lekkers uit om te eten (en strepen we dit door op de lijst). Door deze lijst vriezen we veel meer in en hebben we er meer plezier van.

Ik hoop dat je wat hebt aan (één van) deze lijstjes.

Heb jij nog tips voor lijsten in de keuken?

Lees ook: De ideale boodschappenlijst
Boekentip: Kook Ook, het meest complete basiskookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *