Ga naar de inhoud

Waarom ons ochtendritueel altijd in de laatste 10 minuten af komt

Bron: pixabay / bru-no als ik tijd heb
Een gemiddelde ochtend met schoolgaande kinderen: we worden rustig wakker. De stress neemt toe naarmate de tijd tikt en 10 minuten voor tijd moet alles nog gedaan worden. En dat lukt ook gewoon.

Deze versnelling van de werkzaamheden naarmate er minder tijd is, heeft een naam: De Wet van Parkinson. Deze wet heeft overigens niks te maken met de vervelende ziekte, behalve dan dat de naamgevers toevallig dezelfde achternaam hadden.

De Wet van Parkinson stelt dat de werkzaamheden zich altijd aanpassen aan de tijd die je er voor hebt. Je gaat dus harder werken als je minder tijd hebt. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Maar dat betekent dus ook dat je automatisch langzamer gaat werken als je meer tijd hebt. Mensen die ooit hebben gestudeerd of werkloos thuis hebben gezeten, herkennen dat vast. Je denkt bij 9 van de 10 klussen: “Ach, dat kan morgen ook nog wel.”

Ook de werkvloer geldt het en is het een belangrijke Wet om rekening mee te houden voor een efficiënte werkdag. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om strenge deadlines te hanteren, bijvoorbeeld bij vergaderingen. Als je er een uur voor uittrekt, dan ben je er ook een uur mee bezig. En hoe vaak gebeurt het niet dat de laatste agendapunten in rap tempo voorbij komen. Als je het einde nou wat éérder inplant, dan gaat het vergaderen ook lekker snel! En vergaderingen in de avond zonder deadline: niet meer doen!

Het studentensyndroom

Bij studenten is het uitstelgedrag overigens vaak zo ver doorgevoerd dat het een eigen naam heeft: het ‘studentensyndroom’. Dat betekent dat studenten eigenlijk voortdurend lanterfanten en zodra zich een deadline aandient als een bezetene gaan leren. In tegenstelling tot andere werkenden die steeds een beetje doen, sparen studenten hun werkzaamheden heel lang op en gaan dan bij wijze van spreken de hele nacht door. Klinkt vast bekend voor de gestudeerden.

Wat kun je doen met de Wet van Parkinson?

Wat je hebt aan deze wet is dat het aangeeft hoe belangrijk (persoonlijke) deadlines zijn. En dat het dus heel natuurlijk is dat je die deadlines nodig hebt om het beste uit jezelf (en uit je tijd) te halen.

Oh, en je kunt ’s ochtends dus een half uur langer blijven liggen, dan red je het ook wel. Op eigen risico natuurlijk 😉

Lees ook: Het Pareto principe (de 80/20-regel)
Boeken over productiviteit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *