Ga naar de inhoud

40+ boeken over persoonlijke ontwikkeling, mindfulness & timemanagement

boeken over persoonlijke ontwikkeling, mindfulness & timemanagement

Hier vind je een overzicht van alle boeken ik heb gelezen, die te maken hebben met de thema’s die worden behandeld op deze website. En waarvan ik denk dat ze ook de moeite waard zijn voor jou.

De lijst bevat verschillende categorieën en wordt regelmatig aangevuld. Want ik blijf natuurlijk lezen.

Zelfkennis & -ontwikkeling

Als je het hebt over zelfkennis, zijn dit de boeken die je moet lezen. In Eat That Frog van Brian Tracy wordt vooral gekeken welke paar taken voor jou belangrijk zijn en deze schifting maak je op basis van zelfkennis. Voor The Miracle Morning van Hal Elrod begin je met een flinke vragenlijst om te kijken op welke punten je je kunt ontwikkelen. Je kunt ook teruggrijpen op een oudere methode, zoals de Vragen van Proust, een oude vragenlijst voor meer zelfinzicht (zie hier meer informatie). Ook via het recentere en op Japanse wijsheden gebaseerde Vind je ikigai van Héctor Garcia kom je een hoop over jezelf te weten.

Je gevoelsleven wordt een stuk helderder door De kracht van kwetsbaarheid, De moed van imperfectie en Sterker dan ooit (allemaal van Brené Brown). Je kunt je natuurlijk ook laten leiden door het boeddhisme en Zijn wie je werkelijk bent van de Dalai Lama gaan lezen. Daar word je echt liefdevol van.

Geluk/Psychologie

Als je meer wilt weten over geluk en de psychologie daarachter moet je absoluut Het Happiness Project van Gretchen Rubin gaan lezen. Een light boek in dit genre is Get your sh*t together van Sarah Knight. Wat ook een interessant luisterboek is, is Een handvol geluk van René Diekstra, hierin wordt meer ingegaan op de psychologie erachter. Dat geldt ook voor De tijdparadox van Philip Zimbardo en John Boyd, dat inzicht geeft over de tijd waarin je leeft (verleden, heden, toekomst) en wat dit voor gevolgen heeft voor je leven. Dit verschil in mindset, daarover gaat ook het boek van mister mindset, Michael Pilarczyk, Master Your Mindset.

Mocht er een probleem opduiken, dan kun je deze ‘oplossen’ met de Omdenken-serie van Berthold Gunster. Je kunt het ook gewoon aangaan door te leren van je fouten, hierover gaat Fouten maken moed van Remko van der Drift.

Een spirtuelere weg is die van het Boeddhisme, via De kunst van het geluk van de Dalai Lama. En past ‘het universum’ ook onder deze categorie? Jawel toch? Wil je dat díe je gelukkig en succesvol maakt, lees dan The Secret van Rhonda Byrne. Heb je liever iets luchtiger dat je snel even weglees? Pak dan Hartcore van Geertje Couwenbergh.

Mindfulness

Wil je een beetje Mindfull door het leven gaan? Lees dan in ieder geval Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim (hij heeft inmiddels ook een tweede boek, Houden van dingen die niet perfect zijn). Ook alle boeken van de Dalai Lama zijn hier natuurlijk geschikt voor. En op dit moment lees ik Werk & Mindfulness van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh, met allemaal praktische tips in het dagelijkse leven om mindfuller te zijn (en blij en dankbaar). Wil je meer weten over het boeddhisme? Lees dan zijn boek Het hart van Boeddha’s leer

Werk/Ondernemen

Als je een dun, maar nuttig boek wilt lezen oven werk, dan is Mooi werk van Ben Tiggelaar een aanrader. Een ander boek dat je ook zeker moet lezen is De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Dit is een wat ouder boek waarvan een hoop andere boeken zijn afgeleid. Eén van de eerste boeken die ik las over ondernemen is Ambitie van top zakenvrouw Annemarie van Gaal. Zij heeft zo’n goede mindset, zakelijk, rechtdoorzee en gewoon brutaal afgaand op haar doel. Een zelfde soort mentaliteit lees je in Masterclass ondernemen van Annic van Wonderen. Iets liever (maar met hetzelfde resultaat) is het boek #Girlboss van Sophia Amoruso. Een eigenzinnige dropout die maar wat deed op internet en daar ontzettend succesvol van werd. Ook hier is brutaliteit overigens weer de key.

Focus / over het brein

In deze tijd is het een hele uitdaging om voldoende focus te houden en afleidingen de baas te zijn. Meer informatie over het brein lees je in Mindgym van Wouter de Jong. Meer over de mogelijkheden van het brein vertelt Mark Tigchelaar in Haal meer uit je hersenen. Daarin vertelt hij ook meer over mindmappen. Maar als je daar meer over wilt weten moet je bij de uitvinder ervan zijn, Tony Buzan en zijn boek Mindmappen.

Timemanagement

Mijn reis door de wereld van timemanagement begon overduidelijk door Getting Things Done van David Allen. Een boek dat je móet lezen, want veel boeken zijn daar van afgeleid (net als van Covey). En het is de simpelste manier om je taken overzichtelijk te maken. Qua prioriteit kun je dan weer beter je heil zoeken bij het boek Eat that frog van Brian Tracy. Hij legt dit heel gedetailleerd uit, waarbij je ook nog een portie zelfkennis opdoet (zie hierboven). Een andere ‘klassieker’ in dit genre is Een werkweek van 4 uur van Tim Ferris, ik zou het niet toepassen (want dan ben je een lul), maar het is heel nuttig voor een goede mindset. In het boek Elke dag om 15.00 uur klaar van Björn Deusings worden ongeveer alle tips van bovenstaande boeken gedeeld.

Minimalisme / simpel leven

boeken over persoonlijke ontwikkeling, mindfulness & timemanagement
Deel dit artikel op Pinterest
Als je meer wilt weten over een simpeler leven, zou ik beginnen met Steeds Leuker van Jelle Hermus, hij heeft al jaren de website SoChicken en volgens mij zijn al mijn lezers al fan van hem. Wil je het wat rigoreuzer aanpakken, lees dan Opgeruimd! van Marie Kondo (lees ook Opgeruimd! Op het werk). Dat is niet alleen nuttig in je huis, maar de gedachte ‘Does it spark joy’ gebruik ik nu ook met to do lijsten & sociale contacten. Wat ook een aanrader is, is het boek Op Orde, minimaliseren in het gezin van Gera van den Berg. Zij gaat mij wat te ver, maar zoals ik hierboven ook zei bij de 4-urige werkweek, het inspireert wel. Wil je in zijn algemeen wat ‘lichter’ leven, lees dan In de stilte ligt het antwoord van Ryan Holiday, the daily stoic.

Je hoeft deze boeken echt niet allemaal te kopen hoor. Het gros van de boeken is gewoon te reserveren bij de plaatselijke bibliotheek of te lezen via de online bibliotheek. Of je kunt het voor je verjaardag vragen 🙂

Heb jij nog boekentips? Laat het hieronder weten!

6 reacties op “40+ boeken over persoonlijke ontwikkeling, mindfulness & timemanagement”

 1. Wauw wat heb je al veel boeken gelezen zeg! Mooi onderverdeeld zo 🙂 Een aantal boeken van deze lijst heb ik zelf ook met veel plezier gelezen. Het boek ‘Verlangen naar verbinding’ van Brené Brown vind ik ook mooi. De kracht van de kwetsbaarheid heb ik alweer zo lang geleden gelezen dat ik er eigenlijk alweer aan toe ben om hem opnieuw te lezen haha!
  Big Magic, van Elizabeth Gilbert is het meest recente boek wat ik heb uitgelezen en vind ik echt een aanrader!!

  1. Ik heb soms ook de neiging om heel veel boeken te gaan herlezen, omdat ik alle tips niet heb opgeschreven… 😉
   Dank voor de tip! Ik heb Big Magic nu bij de bieb gereserveerd. Ze hebben daar ook veel andere boeken van haar. Ben benieuwd

 2. Wat handig, zo’n overzicht 🙂 Ik heb Masterclass Ondernemen op mijn Hebban leeswensenlijst gezet.
  Big Magic (advies van Silke) is inderdaad een aanrader. Andere goede boeken over zelfontwikkeling zijn: Je bent wat je doet (Roos Vonk), The courage to be creative (Doreen Virtue), Ik moet nog even kijken of ik kan (Liesbeth Smit) en Nooit meer te druk (Tony Crabbe).

  1. Dank voor alle tips! Nooit meer te druk ben ik ooit in begonnen, maar die moest weer terug naar de bieb voordat hij uit was. ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ staat op m’n wishlist!

 3. Wat een heerlijke lijst boekentips!! Sommige heb ik ook al gelezen, maar best een hoop nog niet, dus die schrijf ik even op.
  Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert vind ik echt een aanrader, en ook een van haar andere boeken Big Magic.

  1. Dankjewel voor de tips! Big Magic was hierboven al getipt en kreeg toevallig net een bericht van de bieb dat hij klaar ligt. Volgens mij hebben ze de andere boeken van haar ook. Dus kan weer even vooruit ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *