Ga naar de inhoud

#11 • Vragen van Proust • Dagboek-app • Stress!

Bron: pixabay / StartupStockPhotos
De week was druk en een beetje stressvol, maar vooral leuk met fijne gezinsactiviteiten en de deur uit voor werk. Met z’n drieën, want Anna wordt alvast ingewerkt in het familiebedrijf 😉

De deur uit voor werk, dat gebeurt hier niet zo vaak. Het meeste werk speelt zich namelijk tamelijk online af.

Een werkdag… met het hele gezin

Afgelopen zaterdag stonden we echter – namens Historiek – op een markt. Met z’n drieën. En terwijl Yuri en ik onze lezers ontmoetten en mensen enthousiast maakten over Historiek, ging Anna van 12 tot 16u van de glijbaan, want de markt was in de Aviodrome! Ik vind het toch altijd bijzonder dat we dit met z’n drieën kunnen doen. Dat is het voordeel van geen oppas om de hoek hebben. Anna hoort er echt een beetje bij en iedereen vindt haar leuk en zegt: “Volgende keer neem ik die van mij ook mee!” Maar goed, niet alle kinderen zijn zo makkelijk mee te nemen als Anna.

Oh ja, die lay-out

Was je misschien opgevallen dat ik een nieuwe lay-out heb. Ik irriteerde me al een tijdje aan het lettertype van de vorige lay-out, maar ik kon niet echt een leuk lettertype vinden om het mee te vervangen. Totdat ik de plugin Google Fonts for WordPress ontdekte, waarmee je dus alle Google fonts eenvoudig op je website kunt laten zien. Maar toen ik een heel mooi lettertype ontdekte, vond ik het logo eigenlijk niet meer leuk, dus van het één kwam het ander. Ik moet de social media kanalen nog even aanpassen, maar zoals je verderop in het artikel kunt lezen, was het een beetje druk.

Een moodtracker en mini-dagboek in één: Daylio

Een paar weken geleden vertelde ik jullie over de app Year in Pixels en hoe fijn het is om je mood bij te houden (vooral omdat ik op mijn slechte dagen soms ten onrechte denk dat het allemaal kut is). Inmiddels heb ik echter een nog fijnere app gevonden, Daylio. Hier kun je niet alleen je mood bijhouden, maar ook wat je doet. Gewone activiteiten (zoals werk, sport en wat je zelf wilt), maar ook doelen (zoals bijvoorbeeld geen alcohol). En ik hou ook mijn (dagelijkse) doelen bij, zoals mediteren en leuke dingen doen met Yuri en Anna. Ook kun je elke dag wat tekst kwijt. Ik vind dit echt ideaal, zo heb ik een soort van dagboek, maar kost het niet teveel tijd. En ik vind het leuk dat je aan het eind van de week kunt zien waar nu eigenlijk je prioriteiten lagen. Mijn top 2 is nu: werken en lezen. Wat een topleven heb ik hè? Download Daylio hier.

Blegh-boek (waar ik echt boos over werd!)

Afgelopen week las ik het boek Lieveling van Kim van Kooten. Dat boek stond op de agenda voor de boekenclub. En hoewel ik niet van plan was om hem te gaan lezen (want het onderwerp – kindermisbruik – vind ik naar), vond ik dat ik toch in ieder geval een stukje moest lezen om te kijken of hij niet toch leesbaar was. Na een tijdje waarin niet te expliciet werd ingegaan op het misbruik, bleef ik toch lezen. Totdat de smerige details kwamen en mijn netvlies vervuilden. Ik hoopte echter dat een soort van boodschap in het boek zat of iets waardoor deze lijdensweg een reden had. Maar nee. Noppes. Geen idee waarom ik het boek heb gelezen en waarom het boek is geschreven überhaupt. Ik was er echt boos over, wat een k*tboek.

Om deze vieze smaak weg te spoelen, ben ik maar snel weer aan een boek van Jill Mansell van begonnen: humor luchtigheid en liefde. Lees ook: De helende werking van de Chicklit.

Stress!? Wat nu?

Ik ben op zich niet zo heel gevoelig voor stress. Van nature ben ik behoorlijk chill en door mijn onhandigheid (wat haast onmogelijk maakt) en slechte tijdbesef kan ik mijn weken eigenlijk nooit echt vol plannen (bovendien ben ik ook gewoon een saaie huismus). Maar goed, door met name dat slechte tijdbesef krijg ik dus wel snel stress als er een paar drukke dagen aankomen. Ik raak een beetje het overzicht kwijt en hoewel ik in mijn hoofd nog best wel rustig ben en alles goed probeer te organiseren, wordt mijn humeur slechter, krijg ik buikpijn en hoofdpijn, ben ik moe en kan ik niks anders doen dan wachten tot de drukke dagen voorbij zijn. Herkenbaar?

Gelukkig was de drukte maar tijdelijk en ben ik nu weer mijn eigen kalme zelf.

De vragen van Proust voor meer zelfinzicht

Het gebeurt niet zo heel vaak dat mijn werk (Historiek) en mijn hobby (Mindstones) inhoudelijk overlappen, maar toevallig nu dus wel. Op Historiek verscheen namelijk (een artikel over) de Vragenlijst van Proust. Dit is een oude, van oorsprong Engelse, vragenlijst, bestaande uit circa dertig vragen, die tot doel heeft om meer zelfinzicht te krijgen, zoals ‘Wanneer en waar was u het gelukkigst?’ Hij is vernoemd naar de schrijver Marcel Proust, die hem zelf vaak invulde: de Proust Questionnaire.

Komende tijd ga ik de vragenlijst ook invullen en ik zal hier iets over schrijven. Ik denk niet dat ik de antwoorden ga delen, want daarvoor is de vragenlijst te persoonlijk, maar ik zal in ieder geval delen wat ik er van vind en of ik er iets aan heb gehad. Wil je de vragenlijst ook gebruiken? Je vind hem hier. En je kunt ook het besproken boek kopen in onze winkel.

Nou, dit was hem weer.

Fijn weekend en tot volgende week!

2 reacties op “#11 • Vragen van Proust • Dagboek-app • Stress!”

    1. Ja precies, er zijn heel veel mensen die het boek leuk vinden. Ik las ergens de vergelijking met Flodder (wat betreft haar moeders gezin). En dat vond ik ook nooit zo leuk, terwijl het toch al 30 jaar herhaalt wordt, dus er zijn heel veel die het wél leuk vinden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *