Meteen naar de inhoud

1.3 Mijn 5 schrijfregels

Voor opdracht 3 in week 1 van Het Grote schrijf-doe-boek ga je goed nadenken over wat je tot nu toe hebt geschreven en wat de reacties waren op deze teksten van anderen.

Op basis hiervan kun vijf schrijfregels voor jezelf opstellen en die boven je bureau hangen. Dit zijn de schrijfregels die voor mij belangrijk bleken in het afgelopen jaar.

Het verhaal moet rond zijn

Bij blogs kan ik daar ook altijd van genieten, een mooie eindzin en dat alles dan op z’n plek valt. Ik hou van logische, ronde verhalen, zoals ook het leven wel wat open eindjes heeft, maar niet te veel. Tijdens het schrijven merk ik dat ik pas opgelucht ben als het verhaal rond is, klopt. Alsof er een puzzel in elkaar zit, alle stukjes hebben hun plek.

Voel de emoties van je personages

M’n roman heeft best verdrietige fases en wat ik bijzonder en mooi vind is dat ik soms bijna moest huilen van de emoties van mijn hoofdpersonen. Uiteindelijk moet je dat als schrijver ook kunnen, denk ik, want de lezer moet dat ook kunnen voelen. Zelf ben ik best snel geëmotioneerd, met name in films (in boeken minder). Dat is toch mooi, dat je zit te huilen om iets wat nep is, omdat de maker ervan zélf zo goed in de emoties is gedoken.

Bij de moeilijkste problemen komen vaak de beste oplossingen

Oké, dit klinkt vreemd, want als je geen probleem hebt, is er ook geen oplossing. Maar bij het schrijven van m’n roman zit ik soms echt op een dood spoor en dan blijven die radartjes in mijn hoofd maar gaan en heb ik er eigenlijk altijd wel vertrouwen in dat er vanzelf een oplossing komt. En dat is eigenlijk ook altijd zo, sterker nog, na elk probleem wordt het boek nog beter. Magisch hoe dat werkt, hoe moeilijker het probleem, hoe euforischer en beter is de oplossing.

Vertrouw op je creativiteit

Dit sluit een beetje aan bij de vorige ‘regel’. Ik ben over honderdduizend dingen onzeker, maar van het feit dat ik creatief kan denken, ben ik toch wel tamelijk zeker. Ook al merk ik het niet meteen en moet ik soms best lang ergens over nadenken voordat ik het goed door heb. Maar ik weet dat er altijd wel een creatieve oplossing komt voor mijn verhaal. Onlangs nog lag ik ’s avond te denken over hoe mijn verhaal af moest lopen en in de ochtend had ik precies het antwoord. Overigens heb ik dat verhaal nog steeds niet helemaal uitgedacht, maar soms tussendoor denk ik ineens: ‘Hé, dit past mooi!’
Ik heb het over ‘mijn’ creativiteit, maar ik denk dat iedereen die creativiteit in zich heeft. Alleen neemt niet iedereen de tijd om z’n hoofd leeg te maken en er mee bezig te gaan. Dat hoeft niet met schilderen te zijn of schrijven, maar dat kan ook door creatieve oplossingen te bedenken op het vlak van werk of ondernemerschap.

Leer je karakters écht kennen

Deel dit artikel op Pinterest

Eén van de dingen die ik wat traag leerde is dat ik de karakters in mijn roman niet goed genoeg kende. Zo praatten ze allemaal een beetje hetzelfde. Nu ik ze beter heb uitgedacht, praten ze ineens anders en sommige gesprekken vielen weg, omdat die persoon hier nooit over zou praten. Het heeft mij geholpen om mensen uit het dagelijks leven te gebruiken. Wat zou die en die doen in deze situatie. Ook helpt het weten van iemands uitgebreide achtergrond me bij het verzinnen hoe iemand reageert op dingen en hoe iemand is geworden zoals die is. Ik denk dat dit ook belangrijk is voor de lezer, zodat ze voor iedereen begrip hebben. Echt ‘slechte’ mensen bestaan niet, maar ‘lastige’ mensen zeker wel. Dan is het fijn om te weten waarom ze zo lastig zijn geworden.

Nou, dit zijn de eerste dingen die ik heb geleerd. Natuurlijk heb ik nog veel meer geleerd en dat zal ik vast ook allemaal nog wel een keer delen. Binnenkort deel ik weer een nieuwe oefening uit Het grote schrijf-doe-boek.

Heb jij ‘schrijfregels’?

Boek: Het grote schrijf-doe-boek
Lees ook: 1.1. Richt een schrijfplek in
…en: 1.2. Schrijf een half uur lang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *