Ga naar de inhoud

4 x facebook inzetten voor je webwinkel

Facebook is natuurlijk een heerlijk medium om eens lekker je producten onder de aandacht te brengen bij een ‘bekend’ publiek. Maar hoe zet je Facebook nou precies in voor je webwinkel? Welke invalshoeken zijn van belang?

Zoals ik begin deze maand liet weten, zal ik me elke maand verdiepen in een bepaald aspect van het ondernemen. Deze maand ga ik me inlezen en -luisteren in Facebook. En hoe je dat kunt inzetten voor bijvoorbeeld je webwinkel.

Ik begon ermee door veel podcasts over Facebook (-marketing) te luisteren. Deze drie podcasts raad ik je zeker aan als je meer wilt weten over facebookmarketing:

Vooral die eerste heeft erg geholpen, ik ben nu een groot fan van haar.

Een facebookstrategie

Ik zeg eerlijk: ik deed eigenlijk maar wat op facebook. Ik deelde nieuwe berichten en daar houdt het wel een beetje op. Bij Historiek is dat een prima strategie, want je hebt reuze interessante content dat ook nog vaak het delen waard is. En mensen zijn vooral op zoek naar mooie geschiedenisverhalen, dus hé, succes gegarandeerd.

Bij de Geschiedeniswinkel, onze online boekwinkel met ruim 10.000 geschiedenisboeken, werkt dat anders. Bij een winkel draait het om advies en betrouwbaarheid.

En daar zit hem dus meteen het ‘nut’ in van een facebookpagina voor een webwinkel: advies, service, betrouwbaarheid en verbinding.

1. Advies

Op Facebook kun je mensen advies geven over – in ons geval – geschiedenisboeken. Niet alleen deel je nieuw verschenen boeken, voorpublicaties en boekrecensies, ook kun je video’s delen die meer over het boek vertellen en kun je advies delen van uitgevers en andere boekwinkels.

2. Service

En dan kom je meteen bij het tweede belangrijke ding: service. Want naast advies, is ook service belangrijk, omdat dit de reden is dat mensen je überhaupt gaan volgen. Ik deel bijvoorbeeld veel evenementen, van uitgever, boekwinkels of andere organisaties, omdat ik denk dat mensen het soms leuk vinden om hiernaartoe te gaan. Eigenlijk wil ik dat mensen die van geschiedenisboeken houden geen fysieke boekwinkels en uitgevers meer hoeven te volgen, omdat wij al hun informatie delen. Naast onze eigen service-informatie die we delen op Historiek (voorpublicaties, boekbesprekingen, samenvattingen en artikelen).

3. Betrouwbaarheid

Naast bovenstaande punten, kun je Facebook ook inzetten om je betrouwbaarheid te vergroten. Als boekwinkel heb je te maken met de Wet op de vaste boekenprijs, waardoor alle boeken overal even duur zijn. Op prijs kun je dus niet concurreren. Dus kun je alleen concurreren op service. In ons geval hebben wij hele goede (en veel) categorieën, voorpublicaties etc en ‘ouderwetse klantvriendelijkheid‘ als er iets mis gaat. Maar op dit punt is ook betrouwbaarheid belangrijk. Mensen moeten namelijk in onze winkel vooraf betalen (omdat we geen mankracht hebben voor een facturenadministratie) en dan ben je toch kwetsbaarder als internetkoper. Op dit punt kun je ook Facebook gebruiken, bijvoorbeeld door mensen beoordelingen te laten geven (lees hier hoe je dat doet). Maar ook door af en toe een kijkje achter de schermen te geven, waardoor mensen zien wat voor sympathiek familiebedrijf wij zijn 😉

4. Connect!

Facebook is natuurlijk ook dé plek om verbinding te zoeken met je doelgroep / klanten. In ons geval zou ik zo bijvoorbeeld onze volgers kunnen vragen van welke boeken ze graag een voorpublicaties zouden willen of wat hun laatst gelezen geschiedenisboek is, om zo een beeld te krijgen van de interesses van onze potentiële klanten. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik dit aspect van Facebook het spannendst vindt, omdat ik bang ben dat er dan niemand reageert.

Heb je ook een webwinkel, dan hoop ik dat je hier wat aan hebt. En zoals gezegd, raad ik je ook bovenstaande podcasts aan, omdat dit mensen zijn die hier echt gespecialiseerd in zijn en er dus nog meer vanaf weten.

Heb jij nog tips om Facebook in te zetten voor je webwinkel? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *