Ga naar de inhoud

Mindfulness & onrechtvaardigheid

Bron: pixabay / Mamaclown
Mindfulness, het klinkt zo makkelijk: leven in het moment. Maar los van het feit dat het heel erg moeilijk is, is het soms ook misschien wel helemaal niet goed. Zoals met onrecht.

In de afgelopen week had ik heel erg het gevoel dat ons onrecht werd aangedaan. Ik kan niet zoveel zeggen over waarom, omdat het ‘recht’ er nog over moet beslissen. Maar ik probeerde wat rustiger te worden met mindfulness. Zoals ik dat eigenlijk altijd inzet als ik me ellendig voel.

Alleen realiseerde ik me dat onrechtvaardigheid eigenlijk niet ‘objectief’ bekeken moet worden, zoals je leert met mindfulness. Je kunt niet gewoon observeren. Het moet bestreden worden!

Hoe heel ‘mindful’ miljoenen werden omgebracht

Als het gaat om onrecht móet je juist optreden en een oordeel hebben over je gevoelens. Je moet het namelijk veroordelen. En er tegen optreden.

Als je – zoals wij – elke dag bezig bent met geschiedenis, dan heb je denk ik een meer dan gemiddeld rechtvaardigheidsgevoel. Omdat je weet dat er nog geen honderd jaar geleden in een paar jaar tijd miljoenen mensen zijn omgekomen, omdat ze toevallig Joods, Roma of gehandicapt waren. Terwijl een groot deel van de bevolking heel mindful toekeek en niet ingreep. Nou wil ik de Tweede Wereldoorlog absoluut niet vergelijken met onze situatie, maar het geeft wel aan dat mindfulness niet echt goed match met onrecht.

En dat was lastig, afgelopen week.

Lees ook: Mindfulness | Wat is dat nu eigenlijk?

Wat kan je wél doen met mindfulness en onrechtvaardigheid?

Nou is het gelukkig niet zo dat je helemaal niks hebt aan mindfulness. In mijn geval werd ik ook een beetje meegezogen in zelfmedelijden en ‘houdt het dan nooit op?’ En daar kun je dan wel mindful mee afrekenen door je te beseffen dat dit slechts een gevoel is en geen waarheid. En door je te beseffen dat ook het gevoel van onrechtvaardigheid maar tijdelijk is. Want wellicht wordt er – in ons geval – op een bepaald moment toch ‘recht’ gehaald en uiteindelijk zijn er talloze onrechtmatige battles die je niet moet willen vechten en waar je toch maar mindful mee om moet gaan.

Hoe ga jij om met onrechtvaardigheid?

Lees ook: Mindful met problemen omgaan

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *