Mijn 3 gouden opvoedingsregels

buddah-

Het is deze week de Week van de Opvoeding, een goed moment om mijn 3 gouden regels van het opvoeden eens te delen. Ik heb op zich niet zoveel regels, maar de regels díe er zijn, die worden wel gehandhaafd; streng doch rechtvaardig.

Dit zijn de drie met een gouden randje.

1. Als het met papa en mama maar goed gaat

Dit was de enige regel die ik had voordat Anna er was. Voor de rest dacht ik altijd; eerst maar een afwachten wat voor kind eruit komt, dan bekijk ik wel welke regels gaan werken. Kinderen voelen namelijk altijd feilloos aan als het niet goed gaat met de ouders. En je bent een voorbeeld, dus doe ik er alles aan een góed voorbeeld te zijn. Ook bij de Nanny zie je vaak dat 9 van de 10 opvoedingsproblemen te maken heeft met het feit dat het met één van de ouders niet goed gaat. Héél belangrijk dus als je het mij vraagt! Wij blij, kind blij. En gelukkig zijn wij allemaal vaak blij.

2. Alles mag, tenzij het pijn veroorzaakt

kind bewegen spelenToen Anna nog heel klein was betrapte ik mezelf erop dat ik soms dingen verbood zonder goede reden. “Waarom mag dat niet?” vroeg Yuri dan. “Euh, omdat ik dat vroeger ook niet mocht?” Maar eigenlijk kon ik geen goede reden bedenken. Daardoor ontstond al snel de gouden regel: Alles mag, tenzij het pijn veroorzaakt. En die pijn is heel breed; ze kan kunnen vallen, ze kan mensen ermee kwetsen, ze kan er overgewicht of rotte tanden van krijgen. Dat is heel helder en je hebt altijd een goed excuus om iets te verbieden. De dooddoener: “Waarom mag dat niet?” – “Omdat mama het zegt”, zul je hier in huis dan ook niet horen 😉

3. Met vrolijkheid bereik je meer

Deze wijsheid leerde ik meteen toen ik haar dingen wilde leren. Toen ik haar bijvoorbeeld uit de keuken wilde weren (waar toen geen deur voor zat), ging ik met haar een denkbeeldige kasteelmuur bouwen. Toen ze niet wilde tandenpoetsen ging ik er een spelletje van maken. Als ze boos of onredelijk is, dan maak ik haar aan het lachen. In deze blogpost heb ik er ook over geschreven: Opvoeden: overal een feestje van maken. Deze opvoedingstip draagt overigens ook bij aan de eerste tip; want ik word er ook blijer van.

Wat zijn jouw Gouden opvoedregels?

3 thoughts on “Mijn 3 gouden opvoedingsregels”

  1. Wat een goede regels! Ik heb een soort variant op nr 2 waarbij ik me steeds afvraag of iets echt heel erg is. Zoals laatst, Roan poetst sinds kort z’n tandjes (hij kouwt op een tandenborstel hihi) maar hij ging enorm huilen toen ik de tandenborstel weer wilde opbergen. Toen bedacht ik me; hoe erg is t als hij t komende uur met die borstel in z’n mond zit? Niet erg dus alsjeblieft en zo ging Roan met tandenborstel over de camping.

Geef een reactie