Ga naar de inhoud

Mijn 7 gezonde dagelijkse gewoontes

Het is logisch dat dingen die je dagelijks doet, meer impact op je leven hebben dan dingen die je af en toe doet. Als je dus gezonder wilt worden, kun je dit makkelijker doen met dagelijkse gewoontes.

Toen ik dit concept las en er over na ging denken, leek het me allemaal vooral heel veel moeite en een ideale manier om jezelf ongelukkig te maken als je je niet houdt aan je belofte. Het leek me ook een beetje ongezond om elke dag – door de dag heen – bezig te zijn met ‘gezond’ en ‘gelukkig’ en hoe dit ‘moet’.

Maar toch, veel dingen bleven toch ergens in mijn achterhoofd hangen en ineens trok ik de conclusie dat ik eigenlijk best veel gezonde dagelijkse gewoontes heb. Het kostte eigenlijk niet eens zo heel veel moeite en in plaats van ‘moeten’, voelt het vooral als ‘willen’ en ‘dankbaar dat het kan’.

Dit zijn ze.

Mijn gezonde dagelijkse gewoontes

‘Het kostte eigenlijk niet eens zo heel veel moeite’

Overigens moet ik wel zeggen dat een aantal van deze gewoontes alleen op werkdagen plaatsvinden. Dan heb ik ritme en regelmaat, in het weekend loop ik meestal als een kip zonder kop rond 😉

Drie glazen water voor 08:00 uur | Elke ochtend voordat ik ga douchen, drink ik een glas water om de anticonceptiepil in te nemen. Daarna neem ik er nog eentje. En bij het ontbijt ook. Ik wil namelijk geen verslaving en daarom drink ik maar af en toe in de ochtend koffie.

De ochtendwandeling | De ochtendwandeling heb ik wel vaker over geschreven, deze begon eigenlijk omdat ik veel te weinig bewoog én te weinig zonlicht zag in de winter. Elke ochtend als ik Anna naar school heb gebracht met de fiets, laat ik mijn fiets daar staan en wandel ik met een omweg terug naar huis. Ik wandel eigenlijk elke dag hetzelfde stukje, zo’n 20 minuten. Als ik Anna weer ophaal, loop ik het stukje naar school (maar dan rechtstreeks).

Lees ook: Wandelen: m’n dagelijkse dosis educatie

Elke morgen fruit | Fruit eten, dat was hier wel altijd een dingetje. Van vroeger heb ik daarin geen ritme en op één of andere manier was het heel lastig om eraan te denken om fruit te nemen. Behalve voor Anna. Want die krijgt elke ochtend fruit mee naar school. Dus ik dacht: als ik nou voor drie personen fruit klaar maak i.p.v. voor één? Dan kun je ook meer fruit gebruiken en afwisselen (zodat bijvoorbeeld iedereen 1/3 van drie stukken fruit krijgt (is één, snap je het nog?)). Inmiddels maak ik meestal ons fruit pas later op de ochtend, omdat het vers lekkerder is, maar doordat ik er een gewoonte van ben gaan maken, vergeet ik het niet meer. Sterker nog, ik heb rond half elf echt zín in fruit.

Lezen i.p.v. scrollen | Er zijn een aantal momenten op een dag dat ik niet echt iets ’te doen’ heb of even ergens op moet wachten. Van die momenten dat je normaal gesproken op je telefoon scrollt. Nu pak ik wel de telefoon, maar lees ik een e-book. Of een echt boek als het zo uitkomt. Dan heb ik even een rustmomentje in de dag en doe ik wel iets, zonder dat dit heel druk is in het hoofd.

Mediteren | Mediteren doe ik nu ongeveer 1,5 jaar bijna elke dag. Omdat ik mezelf rond die tijd een beetje gek aan het maken was met mijn eigen gedachtes, besloot ik wat zwaarder geschut in te zetten. Ik raakte verslingerd aan Calm (nog steeds) en ik denk dat mediteren en mindfulness echt zo life-changing is geworden voor mij als sommigen beweren. Vooral omdat het kunnen ‘sturen’ van je gedachtes het leven veel minder ingewikkeld én beangstigend maakt. Voor mij dan.

Lees ook: Meditatie: wie ik elke dag 10 minuten ben

Deel dit artikel op Pinterest
Dankbaarheidslijstjes / reflectie | Ik moet eerlijk zeggen dat dit van alle gewoontes de moeilijkste is om vol te houden, omdat ik het vaak gewoon vergeet. Dankbaarheidslijstjes maak ik met periodes en sinds ik het The Bullet Journal methode heb gelezen, doe ik nu aan het eind van de dag aan reflectie. Sluit een beetje bij elkaar aan, vind ik.

Op tijd naar bed | Ik ben zó van de goede nachtrust. Ik denk echt dat mensen kapot gaan van te weinig slaap. Ik zou er wel kapot aan gaan, in ieder geval. En dus ga ik altijd op tijd naar bed. Ik weet dat als ik om half twaalf op bed lig, dat ik dan voldoende slaap. Een keer een nachtje doorhalen kan wel, maar dan de volgende dag iets eerder en ik ben weer fit. Echt het leven is zó veel mooier als je uitgeslapen bent.

Nou, dat lijkt al een hele lijst, maar – zoals gezegd – het zijn gewoontes die langzaamaan ontstonden en die me nu helemaal geen moeite kosten. Moet je dit nu ook allemaal gaan doen? Nee hoor. Maar neem het als inspiratie en misschien dat je over een hele tijd van nu ook ineens denkt: “Hé, wat een mooie gewoontes heb ik eigenlijk ontwikkeld!”

Wat zijn jouw gezonde gewoontes?

Lees ook: Vijf gezonde dagelijkse gewoontes
Meer weten over gewoontes? Lees dan Steeds beter van Gretchen Rubin

2 reacties op “Mijn 7 gezonde dagelijkse gewoontes”

  1. Wat een mooi lijstje. Zelf heb ik toevallig ook net een blog geschreven over mijn 10 gezonde gewoontes en daar staan er een aantal van tussen die jij ook benoemt! Wat goed dat je een ochtendwandeling doet! Ik zou willen dat ik daar meer tijd voor had. Gelukkig is het vanaf de metro nog een stukje lopen naar mijn universiteit, dus dat komt soms wel goed, maar ik zou het nog wel vaker willen doen. En mooi dat je reflecteert op jezelf en waar je dankbaar voor bent, dat kan ontzettend waardevol zijn!

    1. Wat leuk dat je hier ook net over hebt geschreven. Die ochtendwandeling is inderdaad een luxe! Ik heb net een avondwandeling gedaan en dat is ook heerlijk met dit weer overigens. Maar in de winter mis is dan het zonlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *